Inzicht in de invloed van zwaar weer op zonnepanelen

· Nieuw fotovoltaïsch beleid
Bliksem en fotovoltaïsche panelen

Het gebruik van zonnepanelen om hernieuwbare energie te produceren is de laatste jaren in populariteit gestegen. Zonne-energie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken, wat de koolstofuitstoot en de kosten vermindert. Extreem weer kan echter ook invloed hebben op zonnepanelen. In dit stuk ga ik in op hoe verschillende klimaten zonnepanelen kunnen beïnvloeden en wat er gedaan kan worden om de klap te verzachten.

Fotovoltaïsche panelen in de regen

1. Het effect van zware regen op zonnepanelen

Hoewel lichte regen normaal gesproken geen grote bedreiging vormt voor zonnepanelen, kunnen hevige regenbuien over een langere periode de opbrengst verminderen. Vuil en afval kunnen zich ophopen op het oppervlak van het paneel tijdens droge seizoenen, waardoor het paneel minder effectief wordt. Een beetje vuil kan worden verwijderd door regen, maar te veel water op het oppervlak van het paneel kan de efficiëntie van het paneel bij het opwekken van stroom uit zonlicht verminderen. Optimale prestaties kunnen zelfs tijdens het regenseizoen worden behouden met professionele reiniging en onderhoud.

Waarom is het belangrijk om de zonnepanelen schoon te maken?

Reinig fotovoltaïsche panelen bij sneeuwweer

2. Sneeuw en ijs kunnen een effect hebben op zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen wordt aanzienlijk verminderd door sneeuw en ijs, vooral in regio's met strenge winters. De efficiëntie van de panelen neemt af wanneer diepe sneeuwval de zon verduistert. Zonnepanelen zijn gevoelig voor schade en breuk door het gewicht van de sneeuw op de panelen en hun montage-infrastructuur. Gelukkig kunnen de meeste zonnepanelen zo worden gekanteld dat de sneeuw eraf rolt, en als er genoeg systemen gekanteld zijn, kan sneeuwophoping ook worden voorkomen. Het probleem kan worden verholpen door de panelen voorzichtig sneeuwvrij te maken met een sneeuwhark en een borstel, zonder krassen op het oppervlak te maken.

Als professionele fabrikant van zonnepanelen lanceert Maysun Solar de Twisun X-serie zonnepanelen, met versteviging aan de achterkant van het paneel en een vermogen van 390W-410W. Dit is de beste keuze voor besneeuwde gebieden!

Effect van temperatuur op fotovoltaïsche panelen

3. Invloed van hoge temperaturen en hittegolven op zonnepanelen

Zonnepanelen werken effectiever bij lagere temperaturen en bij lagere temperaturen kunnen ze meer spanning en dus meer vermogen opwekken. Hun prestaties kunnen daarom haperen tijdens hittegolven en extreme temperaturen. Verhoogde temperaturen kunnen de efficiëntie van de energieproductie verminderen en het verouderingsproces van zonnepanelen versnellen. Zonnepanelen met geavanceerde technologie zijn echter bestand tegen hoge temperaturen en worden uitvoerig getest om hun duurzaamheid te garanderen. Bovendien helpen een goede ventilatie en installatie zonnepanelen om warmte af te voeren en schade door hoge bedrijfstemperaturen te voorkomen.

Zonnepanelen met IBC-technologie hebben bij tests superieure coëfficiënten bij lage temperaturen. Omdat het rugcontact de zonnecellen beschermt tegen vocht en warmte, kunnen IBC-zonnepanelen efficiënter werken in warme klimaten en hebben ze een minimale temperatuurcoëfficiënt van -0,29%/°C bij optimaal vermogen. De lage temperatuurcoëfficiënt van PERC-zonnepanelen is echter -0,34/0,35%/°C.

(De temperatuurcoëfficiënt is een maat die nodig is om te bepalen hoeveel energie een zonnepaneel verliest. De waarde ligt meestal tussen -0,29% en -0,5%/°C. Dit betekent dat het vermogen van het paneel met 2,9% tot 5% daalt voor elke 10°C temperatuurstijging.)

Kapotte fotovoltaïsche panelen

4. Het effect van hagel op zonnepanelen

Een van de schadelijkste dingen die zonnepanelen kan overkomen is hagel. Het glasoppervlak van het paneel is gevoelig voor fysieke schade door hagelstenen van verschillende grootte en impactkrachten, die kunnen optreden. De zonnepanelenindustrie heeft de laatste jaren aanzienlijke technologische vooruitgang geboekt, waardoor moderne zonnepanelen worden gemaakt met gehard glas en andere specifieke beschermende coatings die ze beter bestand maken tegen de schadelijke effecten van hagel. Sommige zonnepanelen zijn zelfs ontworpen om hagel van een specifieke grootte en snelheid te overleven, waardoor klanten in regio's waar hagel vaak voorkomt de gemoedsrust hebben die ze nodig hebben om de panelen te gebruiken.

Fotovoltaïsche panelen onder dikke wolken

5. Harde wind en orkanen

De duurzaamheid van zonnepanelen wordt getest door calamiteiten zoals orkanen en harde wind. Panelen kunnen door sterke wind van een dak of montagestructuur worden geblazen als ze niet goed zijn bevestigd. De meeste fabrikanten maken zonnepanelen die winden tot 140 mijl per uur kunnen overleven, wat veel hoger is dan het typische bereik van 40 tot 112 mijl per uur voor tornado's. Het montagesysteem gaat ook lang mee. Het montagesysteem is ook gebouwd om lang mee te gaan in dergelijke extreme klimaten. De beste manier om erachter te komen wat er moet worden gerepareerd voordat er een storm opsteekt, is om regelmatig inspecties en onderhoud te laten uitvoeren.

Hoewel guur weer een uitdaging kan vormen voor zonnepanelen, blijven ze een betrouwbare en duurzame energieoplossing voor talloze huizen en bedrijven over de hele wereld. Regelmatige inspecties, onderhoud en af en toe een schoonmaakbeurt zijn de sleutel tot optimale prestaties en een lange levensduur van je zonnepanelensysteem, ongeacht de weersomstandigheden, en kunnen de impact van slecht weer minimaliseren zodat zonnepanelen tientallen jaren schone energie kunnen blijven leveren.

Bij het kiezen van zonnepanelen is het van vitaal belang om gerenommeerde zonnefabrikanten en installateurs te kiezen die de plaatselijke weersomstandigheden kennen en de installaties kunnen aanpassen aan de uitdagingen van het klimaat. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in vele landen! Voor de laatste zonnepanelen offertes of een PV-gerelateerde vraag, neem dan gerust contact met ons op.

 182 mm PERC 144 cells 530W-550W zonnepaneel
Subsidiebeleid voor fotovoltaïsche (PV) in Europese landen
Wat je nog niet wist over de prijswijzigingen van zonnepanelen
Waarom is het belangrijk om de zonnepanelen schoon te maken?