Wat zijn de schadelijke effecten van hagel op zonnepanelen?

· zonnepanelen industrie Nieuws,Fotovoltaïsche technologie Nieuws

Inleiding: zonnepanelen hebben inderdaad een lange levensduur.
Zonnepanelen hebben inderdaad een lange levensduur. Ze zijn bestand tegen de meeste stormen. In de meeste gevallen kan zelfs hagel uw zonnepanelen niet breken, maar bij bijzonder hevige hagelbuien kunnen panelen onherstelbaar beschadigd raken. Als het gaat om de bescherming van hun huis op de lange termijn, maken veel mensen zich het meest zorgen over hagelbuien. Dit komt omdat zonnepanelen op daken precies in het midden geraakt worden als het regent. Als je eraan denkt dat zonnepanelen door hagel worden geraakt, deins je misschien terug.

Hagelbui raakt de auto

Kans op hagelschade aan zonnepanelen

Gelukkig zijn zware hagelbuien zeldzaam in het hele land en de meeste zonnepanelen zijn stevig genoeg om lichte tot middelzware inslagen te weerstaan. Volgens onderzoek van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) is de kans dat zonnepanelen door hagel kapot gaan minder dan 5%. Schade aan zonnepanelen door hagel is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
In de VS:
Mensen in staten zoals Texas, Colorado en Nebraska, waar jaarlijks hagelbuien voorkomen, zouden er baat bij hebben om te weten hoe zonnepanelen het onder dergelijke omstandigheden doen.
In Europa:
Hagelstormen en de schade die ze aanrichten, komen steeds vaker voor en zijn steeds kostbaarder in Europa en Nederland. Recente hagelstormen in Noord-Italië hebben de kwetsbaarheid van zonne-installaties voor abrupt, extreem weer duidelijk gemaakt. Om de ernst van de stormen aan te tonen en, nog belangrijker, de grootte van de hagelstenen, die in sommige gevallen een doorsnede van 20 cm bereikten.
In Canada:
Toen hagel ter grootte van tennisballen en honkballen de gemeenschap van Cardston in het zuiden van Alberta teisterde, ontdekten we dat zonnepanelen niet onfeilbaar zijn. Bij één fotovoltaïsche (PV) installatie in Cardston waren de panelen beschadigd tijdens de storm. Toch vernietigde of beschadigde de hagel bijna alles in Cardston. Er werd zelfs gezegd dat de helft van de auto's bij de plaatselijke dealer total loss waren.

Beschadigde fotovoltaïsche panelen

Belangrijke factoren bij de impact van hagelschade op zonnepanelen

1.De snelheid van hagel
De snelheid waarmee hagelstenen zich kunnen verplaatsen is een bron van ernstige zorg. Hagel kan zich verplaatsen van 10 tot 75 mijl per uur. Grote hagelstenen kunnen zonnepanelen meer schade toebrengen omdat ze zich met een hogere snelheid verplaatsen.

Hagel verslaat meer dan een honkbal

2.Grootte van de hagelstenen
Onderzoekers in Nederland ontdekten dat hagel met een diameter van meer dan 3 centimeter het schadelijkst is voor zonnecellen. Bij 3 cm kan de schade zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn, maar bij 4 cm gaat de hoeveelheid zichtbare schade met een stuk omhoog.De gemiddelde hoeveelheid schade die grotere hagelstenen (groter dan 4 cm) aan zonnepanelen aanrichten is meer dan wat kleinere hagelstenen aanrichten, maar de hoeveelheid schade die grotere hagelstenen aanrichten kan meer variëren.

Fotovoltaïsche panelen met hagelstenen

3.De oriëntatie van het dak in relatie tot de hagelrichting

De onderzoekers merkten op dat de grootte van de hagelstenen misschien niet zo belangrijk is als de oriëntatie van het dak ten opzichte van de hagelrichting, die een grote invloed kan hebben op de hagelschade aan zonnepanelen.

Er zijn aanwijzingen dat de hellingshoek van zonnepanelen, zoals aangegeven door lage hoeken op platte daken en hogere hoeken op schuine daken, van invloed kan zijn op de omvang van de schade die deze panelen oplopen. Er is met name waargenomen dat zonnepanelen die onder een lage hoek zijn geplaatst meer schade oplopen.

Tijdens de hagelbuien in Cardston waren de zonnepanelen horizontaal geïnstalleerd door de huiseigenaar, zonder enige helling in zuidelijke richting. Als de oriëntatie van de objecten naar het zuiden was gekanteld, zouden ze waarschijnlijk de impact van hagel uit het noordwesten hebben kunnen weerstaan zonder direct getroffen te worden.

Hoe erg worden zonnepanelen beschadigd door hagel?

Bij zware hagelbuien kunnen zonnepanelen afbrokkelen, barsten of zelfs openbreken.

Beschadigde fotovoltaïsche panelen

1. Interne scheuren verkorten de levensduur van zonnepanelen
Schade aan de zonnecellen en andere interne onderdelen van het paneel is mogelijk, zelfs als de buitenkant geen tekenen van barsten vertoont na een hagelbui. Microscheurtjes, die veel kleiner zijn dan een menselijke haar, ontstaan niet in de voorste glaslaag maar in het silicium, waardoor er geen verlies is van de initiële opbrengst. De beschadigde gebieden kunnen echter na een paar maanden een snelle afname van het vermogen aangeven, en de microscheurtjes worden ook zichtbaar aan de buitenkant van het paneel na ongeveer een jaar. Elke vorm van slijtage aan een zonnepaneel verkort de levensduur.

2. Oppervlaktescheuren vertragen de opbrengst van zonnepanelen
Als een hagelbui oppervlaktescheuren op zonnepanelen veroorzaakt, zal dit de efficiëntie van zonnepanelen beïnvloeden. Zonnepanelen die aan de buitenkant gebarsten zijn, maar nog steeds functioneren, moeten worden gerepareerd. Deze onregelmatigheden kunnen echter de opbrengst van zonne-energie verminderen. Als hagel 15% van de cellen in de panelen vernietigt, zal het apparaat 15% minder piekspanning genereren. Het meten van de spanning van het beschadigde paneel is een eenvoudige manier om dit te controleren.

3. Externe scheuren veroorzaken vocht en hete plekken
Panelen met scheuren zullen eerder defect raken of breken omdat er water, vocht of vuil in vast kan komen te zitten. Er bestaat een risico op brand of andere onherstelbare schade aan interne onderdelen als een gebarsten oppervlak hete plekken veroorzaakt.
Maar niet alle zichtbare gebreken hebben dezelfde impact op de efficiëntie. De schade kan oppervlakkig zijn of alleen zichtbaar bij nadere inspectie.

Wat voor soort zonnepanelen zijn bestand tegen een hagelbui?

1.Hoge kwaliteit glas-zonnepanelen

Een zonnepaneel van hoge kwaliteit heeft een dikke coating van gehard glas die de gevoelige onderdelen beschermt tegen schade. Gehard glas heeft een lange levensduur in een buitenomgeving omdat het zeer schokbestendig is en matige hagel kan overleven.

Als je wilt dat je paneel bestand is tegen zware hagelbuien, moet je zeker kiezen voor een glas-glas paneel in plaats van een glas-folie paneel.

2.Zonnepanelen met IEC61215-certificaten

Het wereldwijde IEC 61215-certificaat is van het grootste belang. De panelen met dit certificaat zijn bestand tegen de inslag van hagel met een diameter van 25 mm die met een snelheid van 23 m/s naar beneden valt. Dit niveau van bestendigheid komt overeen met hagelweerstandsklasse 2, volgens het gangbare 5-puntensysteem dat voornamelijk in westerse landen wordt gebruikt.

3.Zonnepanelen met IP68-classificatie

De IP68-certificering is een andere norm waaraan alle harde zonnepanelen moeten voldoen. De IP68-classificatie van het paneel garandeert dat het beschermd is tegen stof en water. Panelen die gecertificeerd zijn voor alle gevaren van hagel zijn ideaal, omdat hagel secundaire schade kan veroorzaken door de panelen te versplinteren en lekkages toe te laten.

Alle Maysun Solar producten zijn IP68&IEC61215 gecertificeerd.

Onze top-selling product TwiSun 410W Glas-Glas Zwart Frame Zonnepaneel met ongeëvenaarde prestaties en duurzaamheid is zeer aan te bevelen om de hagel te weerstaan.

 390W--410W dubbel glas zwart frame fotovoltaïsche module PERC 210mm 120cells
 390W--410W dubbel glas zwart frame fotovoltaïsche module PERC 210mm 120cells

Sinds 2008 heeft Maysun Solar zich gericht op het maken van hoogwaardige zonnepanelen. Kies uit onze uitgebreide selectie van zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC, en Shingled technologieën in volledig zwart, zwart frame, zilver, en glas-glas afwerkingen. Deze panelen bieden uitzonderlijke prestaties en modieuze ontwerpen die gemakkelijk in elk gebouw passen. In verschillende landen heeft Maysun Solar kantoren, magazijnen en duurzame partnerschappen ontwikkeld met topinstallateurs. Maysun heeft coöperatieve installatie-experts in verschillende Europese landen. Als u vragen heeft over PV of de meest recente moduleoffertes wilt ontvangen, neem dan contact met ons op. Ook als je advies nodig hebt over de installatie van een fotovoltaïsch systeem kun je bij Maysun terecht. We helpen u graag.

Bron:

Cheng, M. (2023). Wat je moet weten over hagelschade door zonne-energie. Solar Reviews.
Ecoflow. (2023). 8 manieren om uw zonnepanelen te beschermen tegen hagelschade. Blog van EcoFlow US. Matalucci, S. (2023, 26 juli). Hoe groot moeten hagelstenen zijn om PV-systemen te beschadigen? Pv Magazine International.
Sauer, G. (2021). Hagel vs Zonnepanelen. SkyFire Energy.

Industrie-innovatie: reinigingsrobots voor zonnepanelen
Hoe kunnen de schadelijke effecten van extreme hitte op omvormers voor zonne-energie worden verminderd?
Inzicht in de invloed van zwaar weer op zonnepanelen