Industrie-innovatie: reinigingsrobots voor zonnepanelen

· zonnepanelen industrie Nieuws,Nieuw fotovoltaïsch beleid

Er is een toenemende interesse in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals fotovoltaïsche energiesystemen. Dit komt door de hoge kosten van conventionele energiebronnen en het groeiende milieubewustzijn. Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen efficiënt werken, is het belangrijk om de omstandigheden schoon te houden om te voorkomen dat vuil het zonlicht blokkeert. Regelmatige reiniging van zonnepanelen is in dit verband noodzakelijk. Dit heeft geleid tot de opkomst van de fotovoltaïsche reinigingsindustrie en een toenemend gebruik van robots voor het reinigen van fotovoltaïsche panelen.

reinigingsrobot voor zonnepanelen

Wat is een robot voor het reinigen van zonnepanelen?

Een robot die op zonnepanelen wordt geplaatst en in plaats van water, elektrische energie en sensortechnologie gebruikt om volledig autonoom en duurzaam schoon te maken.

Soorten reinigingsrobots voor zonnepanelen

Semi-automatische reiniging
Dit is een reinigingsmethode waarbij een borstel met bediening is gekoppeld aan een tractor of een compatibel voertuig. Het voertuig wordt bediend door een persoon om het reinigingsmechanisme aan te drijven. Elke machine heeft een veiligheidssysteem om de druk van de borstels op de PV-panelen te regelen. Dit wordt gedaan door de bestuurder/operator om schade aan het paneeloppervlak te voorkomen. Een voertuig heeft een grote draaicirkel nodig aan het einde van de rijen om gemakkelijk te kunnen keren zonder reinigingstijd te verspillen. Vergeleken met andere systemen is hiervoor meestal meer ruimte nodig.

reinigingsrobot voor zonnepanelen

Volledig geautomatiseerd reinigen
Het automatische robotreinigingssysteem maakt dit type efficiënt en betrouwbaar. Robots of Bots, permanent geïnstalleerd op elke rij van de energiecentrale, reinigen. Deze robots bewegen langs de paneelranden van de rij modules. Docking stations aan één kant van elke rij parkeren ze. Als ze langer zijn dan de reislengte van de robot in één richting, kunnen rijen zulke stations hebben. Bruggen bedekken gaten om robots te helpen bewegen tussen arrays en trackers. Return Stations op berekende locaties zorgen ervoor dat robots terugkeren naar hun docking stations.

reinigingsrobot voor zonnepanelen

Moet ik mijn zonnepaneel schoonmaken?

Ja, er zijn veel ernstige problemen als u uw panelen niet regelmatig reinigt:
1. Energieverlies: CleanTechnica meldde de resultaten van een analyse verzameld door het National Renewable Energy Laboratory (NREL) dat het totale verlies van panelen ongeveer 30% is als ze niet goed worden schoongemaakt.
2. Schade aan de zonnepanelen zelf: Als gevolg van lange periodes van onreinheid hopen zonnepanelen grote hoeveelheden stof, vogelpoep, bladeren en zelfs regenwater op. Door ongelijkmatige verwarming zullen zonnepanelen interne schade veroorzaken aan het stroomverbruik van het warmeplaateffect, zodat de levensduur van zonnepanelen sterk wordt verkort.
3. Lelijk: Zonnepanelen, als een nieuwe manier om energie te gebruiken, zijn bedekt met stof en vuil op het dak, wat niet alleen de algehele esthetiek van het gebouw aantast, maar ook een gevoel van slordigheid en gebrek aan aandacht voor het milieu geeft. Deze vuile zonnepanelen maken dit echter allemaal zinloos.

Waarom is het belangrijk om de zonnepanelen schoon te maken?

vervuilde zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van robots voor het reinigen van zonnepanelen?

1. Tijd: robotreiniging kan 's nachts worden uitgevoerd, tijdens niet-productieve uren. Aan de ene kant neemt het geen tijd weg van het zonnepaneel en vermijdt het schaduw op de panelen, wat kan leiden tot elektrische onbalans en schade aan het paneel;
2. Veiligheid: er is geen menselijke hulp nodig, dus er is geen risico voor de operator;
3. Efficiënt: behandeld met een goed ontworpen penetratiesysteem, verschijnen er na het reinigen geen strepen of kalkaanslag op het zonnepaneel.
4. Kosteneffectief: de panelen kunnen dagelijks worden gereinigd tegen lage kosten, waardoor het economische verbruik tot een minimum wordt beperkt;
5. Duurzaam: er wordt geen water of diesel verbruikt, waardoor de bijbehorende CO2-uitstoot wordt geëlimineerd;
6. De economie stimuleren: de oplossing maakt de opleiding van meer gekwalificeerd personeel mogelijk (bijv. on-site onderhoud van robotapparatuur), waardoor meer gespecialiseerde banen worden gecreëerd en de werkgelegenheid wordt bevorderd.

Wat te zoeken in een robot voor het reinigen van zonnepanelen?

1.Reinigingsmethode: Wanneer zelfrijdende robots worden gebruikt voor reiniging, is dit meestal regelmatiger, grondiger, veiliger en goedkoper dan handmatige methoden. Dit type PV-reinigingsrobot is echter meestal alleen geschikt voor daken met kleine hellingen (tot 25 graden). Bij daken met grotere hellingen zijn handmatige semi-automatische reinigingsmethoden voordeliger.

2. In de regel kunnen onderhoudsgangen op het dak tussen de rijen zonnepanelen probleemloos worden doorlopen zolang een afstand van maximaal 60 cm wordt aangehouden. Dit maakt het gemakkelijker voor de robot om kleinere dakeenheden te reinigen.

Als u uw panelen niet wilt reinigen om er vervolgens achter te komen dat er installatieproblemen zijn met de hoek, positie enz., moet u van tevoren een professionele installateur zoeken die u kan helpen de zonnepanelen goed te installeren, voldoende ruimte te plannen voor later onderhoud en reiniging en een efficiënt reinigingsprogramma te ontwerpen.

reinigingsrobot voor zonnepanelen

Maysun is sinds 2008 actief in verschillende landen, heeft al duizenden huishoudens van haar producten voorzien en onderhoudt een goede relatie met lokale installateurs. U kunt ons vinden en wij zullen u een goede installateur aanbevelen om u te helpen de panelen te installeren. We hebben samengewerkt met klanten uit vele landen en hebben goede feedback ontvangen.

390W--410W dubbel glas zwart frame fotovoltaïsche module PERC 210mm 120cells
Maysun Solar Shingle volledig zwart 390W-410W MONO PERC 166mm 340cells 1/5 Cut zonnepaneel

Met Maysun Solar hebben we een breed scala aan shingled, half-gesneden, zwart frame, volledig zwart, zilver frame zonnepanelen om uit te kiezen, die uitstekende prestaties en een stijlvol ontwerp hebben om perfect te passen in elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in vele landen! Wij bieden de handigste zonnepanelen om te installeren en ook voor toekomstige reiniging en onderhoud. Neem gerust contact met ons op voor een actuele offerte voor modules of andere fotovoltaïsche gerelateerde vragen.

Referentie:.
Een robot voor het droog reinigen van fotovoltaïsche systemen (2023).
Een robot voor het chemisch reinigen van fotovoltaïsche systemen (2023).
PV-Anlagen reinigen: Mit dem Putzroboter schnell und günstig (2023).

Landbouwvoltaïsche energie: hoe zonnepanelen de landbouw veranderen
Wat is het verschil tussen thermische zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie?
Inzicht in de invloed van zwaar weer op zonnepanelen