Een stapsgewijze handleiding voor optimaal gebruik van fotovoltaïsche balkoninstallaties: van selectie en installatie tot onderhoud

· Over fotovoltaïsche

Met de voortdurende verbetering van het milieubewustzijn van mensen en de vooruitgang van nieuwe energietechnologieën, besteden steeds meer mensen aandacht aan fotovoltaïsche systemen voor energieopwekking.
Dit is vooral duidelijk geworden in de afgelopen jaren. Fotovoltaïsch balkon is een draagbaar fotovoltaïsch systeem dat zonlicht omzet in elektriciteit voor huizen en kleine kantoren.
Bij het installeren en gebruiken van het fotovoltaïsche systeem op het balkon moeten we een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kunnen we het effect van energiegebruik en de veiligheid garanderen. Als u deze voorzorgsmaatregelen kent, kunt u de efficiëntie en het potentieel van uw fotovoltaïsche installatie op het balkon maximaliseren. Dit artikel introduceert enkele voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van fotovoltaïsche panelen op balkons.

In dit artikel ziet u:

  • Hoe kies en installeer je fotovoltaïsche panelen op het balkon?
  • Wat zijn de veiligheidsmaatregelen voor fotovoltaïsche panelen op het balkon?
  • Welke invloed hebben objectieve factoren op fotovoltaïsche panelen op het balkon?

Hoe kies je een installatie van fotovoltaïsche panelen op het balkon?

Kies de juiste balkon-PV voor gestandaardiseerde installatie. Het is belangrijk om rekening te houden met leefomstandigheden, economische factoren en lokale wet- en regelgeving. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat de fotovoltaïsche modules geschikt zijn voor je eigen balkon en je eigen energiebehoeften. Daarom moet je de juiste leverancier vinden.

Installatie van fotovoltaïsche systemen op het balkon, milieu-impact van de woning

1. De objectieve impact van de woonplaats op het milieu

De installatielocatie en het installatiegebied van de fotovoltaïsche modules op het balkon worden voornamelijk bepaald door de objectieve omgeving van de woning. De keuze van de locatie is zeer belangrijk, omdat de doeltreffendheid van het fotovoltaïsche systeem op het balkon afhangt van de lichtopbrengst. Over het algemeen zijn daken op het zuiden of oosten-westen meer geschikt voor installatie.
De zon moet verticaal op het zonnepaneel schijnen. Zorg ervoor dat er geen obstakels op het balkon staan. Zo kan de energie van de zon volledig worden geabsorbeerd. Om het grootst mogelijke voordeel uit uw balkon-energiecentrale te halen, is de hellingshoek van de zonnepanelen ten opzichte van het basispunt cruciaal. Als u op het zuiden gericht bent, wordt een hellingshoek van 30 tot 45 graden aanbevolen.

Het consumentenadviescentrum Rheinland-Pfalz meldt dat verticale installaties op balkonrails tot een lagere productie leiden. Deze kunnen oplopen tot 50%. Hier volgt een voorbeeld: Terwijl een systeem op het zuiden met een modulevermogen van 300 watt 292 kWh aan jaarlijkse zonne-energie produceert wanneer het op 30 graden is gekanteld, produceert het slechts 200 kWh wanneer het op 90 graden is gekanteld (d.w.z. verticaal gemonteerd).

Over het algemeen kan een fotovoltaïsch systeem van kilowatt gemiddeld ongeveer vier kilowattuur elektriciteit per jaar opwekken. Voor het leggen van dakpannen is een dakoppervlak van 10 vierkante meter nodig, en voor hellend leggen ongeveer 7 vierkante meter, afhankelijk van de helling. Op basis van het stroomverbruik en de beschikbare ruimte kunnen gebruikers ruwweg schatten hoeveel fotovoltaïsch stroomopwekkingssysteem ze nodig hebben. Op dit moment zijn eengezinswoningen zoals villa's, herenhuizen, afgelegen gebieden en landelijke gebieden meer geschikt voor projecten met fotovoltaïsche zonne-energiecentrales.

economische factoren

2. Persoonlijke economische factoren

Hoewel het persoonlijke project voor gedistribueerde fotovoltaïsche energieopwekking een grote investering vergt, is het een milieuvriendelijk investeringsproject voor de lange termijn. Goedkopere modellen kosten ongeveer 600 euro voor een complete set, en duurdere modellen kunnen zelfs 1.200 euro kosten. Experts gaan ervan uit dat een huis hiermee ongeveer 10 tot 20 procent van zijn elektriciteit kan opwekken. Hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt, hangt echter af van de oriëntatie van het systeem en het aantal zonuren per jaar in het gebied.

Het consumentenadviescentrum in Nedersaksen beweert dat plug-in zonnesystemen bijna altijd de moeite waard zijn, afhankelijk van de locatie en het gebruiksgedrag, het duurt alleen langer om de aanschafkosten af te schrijven.
Voorbeeld: Een typische plug-in zonnemodule meet ongeveer 1 x 1,70 meter en heeft een vermogen van ongeveer 300 watt. Met een optimale oriëntatie kan het ongeveer 200 tot 300 kWh per jaar leveren, waardoor twee modules twee keer zoveel vermogen kunnen leveren.

Met een vermogen van 600 watt en een elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh kun je tot 240 euro per jaar besparen. De aankoop betaalt zichzelf in slechts een paar jaar terug. Deze apparaten zijn gemaakt om lang mee te gaan en gaan vaak 20 jaar of langer mee.

Installeer fotovoltaïsche systemen op het balkon, voldoen aan de lokale wet- en regelgeving

3. De installatie moet voldoen aan de lokale wet- en regelgeving

Wanneer u een fotovoltaïsch systeem voor het balkon gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u de plaatselijke wetten, voorschriften en bouwverordeningen naleeft. Op sommige plaatsen gelden speciale voorschriften voor de installatie en het gebruik van fotovoltaïsche systemen. Je moet deze voorschriften begrijpen en je eraan houden.

Controleer altijd de wettelijke vereisten voordat je op dak- en balkonrails en buitenmuren installeert. Montage is technisch mogelijk, maar de wettelijke vereisten moeten worden nageleefd. De installatie van fotovoltaïsche microsystemen op balkons of gevels kan bijvoorbeeld het uiterlijk van gebouwen veranderen, vereist in huurappartementen de toestemming van de huisbaas en vereist een relatief grote meerderheid in de gemeenschap van huiseigenaren.

Terwijl de installatie relatief eenvoudig is in een eengezinswoning, heb je meer vrijheid bij de montage in je huis. De plaatselijke bouwverordeningen moeten echter ook hier in acht worden genomen. Als je niet zeker weet of jouw gemeenschap bouw- of ontwerpvoorschriften heeft, vraag dan de verantwoordelijke bouwinstantie om meer informatie.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen voor fotovoltaïsche systemen op het balkon?

Bij het fotovoltaïsche systeem op het balkon gaat het om de opwekking en overdracht van elektrische energie, dus moet er veel aandacht worden besteed aan de veiligheid. Vraag tijdens de installatie om professionele hulp. Zo kunt u ervoor zorgen dat de draden en aansluitingen correct worden geïnstalleerd. Bovendien moeten de nodige isolatiemaatregelen worden genomen.

De connector is stevig verbonden met de binnenste koperen kern van de kabel. Experimenten hebben aangetoond dat wanneer de kabel de temperatuurgrens overschrijdt die hij kan weerstaan, de buitenmantel vervormt. Hierdoor kan de kabel losraken. Wanneer loslating optreedt, is de trek- en torsieweerstand van de kabel ten opzichte van de connector niet goed en door de loslating verandert de contactweerstand van de metalen pinnen of ontstaat er een virtuele verbinding tussen geladen lichamen. Dit vergroot de kans op brand. Er is ook een verhoogd risico op kabelbreuk, wat een elektrische schok tot gevolg kan hebben.

de veiligheidsmaatregelen

Gebruikers moeten de werkstatus van het systeem regelmatig controleren. Op deze manier zorgen ze ervoor dat er geen veiligheidsrisico's zijn zoals kortsluiting en lekstromen. De Zweedse Raad voor Elektrische Veiligheid (Elsäkerhetsverket) heeft gewaarschuwd voor de risico's van insteekzonnepanelen die vaak op balkons worden gebruikt.

Lokale opwekkingsapparatuur heeft tijdens de installatie per ongeluk stroom geleverd aan een losgekoppeld netwerk. Hierdoor lopen elektriciens die fotovoltaïsche panelen op balkons installeren het risico op een elektrische schok. Wanneer fotovoltaïsche panelen in gebruik zijn, kan het stroomverbruik hoger zijn dan de normale grootte van de kabel. Dit kan brand veroorzaken.

Welke invloed hebben objectieve factoren op fotovoltaïsche systemen op het balkon?

Na de succesvolle installatie van een fotovoltaïsch systeem op het balkon is het belangrijk om rekening te houden met de invloed van de volgende factoren. Dit maximaliseert de efficiëntie van de stroomopwekking en het fotovoltaïsche potentieel. Het is ook noodzakelijk om voorbereid te zijn op schommelingen in de fotovoltaïsche efficiëntie.

Het weer

Het weer:

Windsnelheid heeft een effect op fotovoltaïsche systemen. De belasting kan toenemen. Dit veroorzaakt veroudering van de modules en prestatievermindering als de vochtigheid en de luchttemperatuur veranderen. Temperatuur beïnvloedt de prestaties van fotovoltaïsche systemen. Optimale efficiëntie is meestal binnen een bepaald temperatuurbereik. Te hoge of te lage temperaturen verlagen de efficiëntie. In de zomer stijgt de temperatuur. Dit kan leiden tot oververhitting van de PV-modules. Daarom moeten ventilatie- en koelingsmaatregelen overwogen worden.
Fotovoltaïsche systemen op balkons gebruiken zonnestraling om elektriciteit op te wekken. De intensiteit en duur van de zonnestraling is afhankelijk van de locatie, het seizoen en de weersomstandigheden. Dit is erg belangrijk. Voldoende zonlicht verhoogt de efficiëntie van fotovoltaïsche systemen. Bewolkt weer verlaagt de efficiëntie.
Bij het plannen van een fotovoltaïsch systeem is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden in het gebied. Dit beïnvloedt de keuze van pasvorm en stijl.

Milieuvervuiling

Milieuvervuiling:

Vervuiling beïnvloedt de zuiverheid en lichttransmissie van fotovoltaïsche modules, wat op zijn beurt de efficiëntie van fotovoltaïsche systemen beïnvloedt. Na langdurig gebruik kunnen stof, deeltjes en vervuilende stoffen zich bijvoorbeeld ophopen en een film vormen op het oppervlak van fotovoltaïsche modules.
Wanneer de doorlaatbaarheid van zonlicht afneemt, wordt de lichtenergie niet volledig geabsorbeerd. Daarom kan het niet worden omgezet in elektriciteit. Zelfs de beschaduwing van een klein deel van schadelijke stoffen zal de normale stroomopwekkingsefficiëntie van het hele fotovoltaïsche zonnepaneel beïnvloeden.
Stof- en vuillagen absorberen warmte van de zonnestralen en slaan deze op. Dit verhoogt de oppervlaktetemperatuur van de fotovoltaïsche module. Dit resulteert in een lagere efficiëntie van de module. Daarom is het heel belangrijk om fotovoltaïsche modules regelmatig te reinigen.

Ontwerp- en installatiekwaliteit:

Ontwerp- en installatiekwaliteit:

De ontwerp- en installatiekwaliteit van een fotovoltaïsch systeem is bepalend voor de prestaties en levensduur. Als je een zonnepaneel kiest met een mindere kwaliteit en goedkope materialen, zal het een kortere levensduur hebben. Er is ook een hoger risico op ongelukken bij het gebruik van elektriciteit.
De constructie moet solide zijn en de installatie moet stevig zijn. Anders kunnen er problemen ontstaan zoals een slecht draadcontact, circuituitval of schade. Dit kan de effectiviteit van het fotovoltaïsche systeem verminderen.

Het fotovoltaïsche systeem op het balkon is een duurzame manier om energie te gebruiken die ons leven vele voordelen kan bieden. Na de juiste selectie en installatie moeten we aandacht besteden aan veiligheidsaspecten, weersomstandigheden en regelmatig onderhoud tijdens het gebruik. Als we bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, kunnen we het fotovoltaïsche systeem op het balkon beter gebruiken en bijdragen aan het elektriciteitsverbruik van huishoudens en duurzame ontwikkeling.

Maysun Solar heeft een systematische en complete productielijn voor fotovoltaïsche modules en produceert een verscheidenheid aan hot-selling fotovoltaïsche panelen van verschillende technologieën om aan te passen aan verschillende specifieke toepassingsscenario's. Met Maysun Solar's Balkon PV assortiment, kunt u vertrouwen op de betrouwbaarheid en kwaliteit van onze producten. Neem nu contact op met Maysun Solar, laten we samen bouwen aan een duurzame toekomst!

Gerelateerde lezen:

Balkoncentrales: Duurzame benutting van zonne-energie
Wat u moet weten over fotovoltaïek
Fotovoltaïsche installatie onder de knie: Beste praktijken en stapsgewijze handleiding voor schuine, platte en dakmontage