Wat is het PID-effect (Potential Induced Degradation) van zonnepanelen?

· Over fotovoltaïsche

De installatie van zonnepanelen is een langetermijninvestering. Een eenmalige aankoop kan consumenten voorzien van een permanente bron van elektriciteit. De gemiddelde levensduur van momenteel verkrijgbare kristallijn silicium zonnepanelen is 25-30 jaar. Welke factoren zijn van invloed op de levensduur van zonnepanelen? Bijvoorbeeld, de efficiëntie van fotovoltaïsche cellen zal na verloop van tijd afnemen; daarnaast is er nog een factor die niet kan worden genegeerd: het PID-effect.

PID-effect van zonnepanelen

Wat is het PID-effect van zonnepanelen?

Het PID-effect, ook bekend als Potential Induced Degradation, treedt op wanneer componenten gedurende langere tijd onder hoge spanning werken. Dit kan een lekstroom veroorzaken tussen het dekglas, het inkapselingsmateriaal van het zonnepaneel en het frame. Het verschil in elektrische lading zorgt ervoor dat positieve ionen van het glas, het frame en de installatiestructuur naar de fotovoltaïsche zonnecel bewegen. Als zich veel lading ophoopt op het oppervlak van de cel, kan dit de PN-verbinding van de cel beschadigen. Het passiveringseffect op het celoppervlak wordt slechter, waardoor de vulfactor, kortsluitstroom en open-circuit spanning afnemen. Hierdoor zijn de prestaties van de component lager dan bedoeld, wat resulteert in een afname van de algemene prestaties.

Wat veroorzaakt het PID-effect in zonnepanelen

Wat veroorzaakt het PID-effect in zonnepanelen?

De kwaliteit van de grondstoffen die voor zonnepanelen worden gebruikt, zoals glas, afdichtmiddelen en inkapselingsmaterialen voor zonnepanelen, heeft een grote invloed op de vraag of het zonnepaneel het PID-effect zal ondervinden. Als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor glas met een hoog natriumgehalte of als het gebruikte inkapselingsmateriaal voor zonnepanelen niet kan voorkomen dat er waterdamp binnendringt, kan dit het PID-effect in het zonnepaneel veroorzaken.

Waar zonnepanelen te installeren: De belangrijkste omgevingsfactoren die het PID-effect veroorzaken zijn een hoge temperatuur en vochtigheid. Waar een zonne-energieproject wordt geïnstalleerd, bepaalt de invloed ervan op de zonnepanelen. Door de vochtigheid dringt vocht door in de module van het zonnepaneel en veroorzaakt een toename van de lekstroom, een proces dat versneld wordt bij hoge temperaturen en de opbrengst van zonnepanelen beïnvloedt.

Systeemspanning en aantal zonnepanelen: Over het algemeen geldt dat hoe meer panelen in serie zijn geschakeld, hoe hoger de systeemspanning is en hoe groter de zwerfstroom of lekstroom is die wordt gegenereerd wanneer er een potentiaalverschil is tussen fotovoltaïsche zonnecellen en de aarde, waardoor de kans op een PID-fenomeen groter is. Over het algemeen lopen 1500 V-systemen een groter risico dan 1000 V-systemen.

Hoe test je de anti-PID prestaties van zonnepanelen

Hoe test je de anti-PID prestaties van zonnepanelen voordat ze de fabriek verlaten?

1. Bedek bij een specifieke temperatuur en vochtigheid het glasoppervlak van de module met aluminiumfolie, koperfolie of een vochtige doek en breng gedurende een bepaalde tijd een spanning aan tussen de uitgangsaansluiting van de module en de bedekking van het oppervlak.
2. Pas -1000 V DC toe op de uitgangsaansluiting van de module en het aluminium frame gedurende 96 uur in een omgeving met 85% vochtigheid van 85°C of 60°C of 85°C.

Vóór de twee testmethoden worden de componenten getest op vermogen, natte lekkage en EL-beeldvorming. Na afloop worden het vermogen, de natte lektest en de EL-beeldvorming opnieuw uitgevoerd. Vergelijk de resultaten voor en na de test om het optreden van PID onder de ingestelde omstandigheden te bepalen. Wanneer het PID-fenomeen optreedt, is op de EL-beeldvorming te zien dat sommige cellen zwart worden.

De eerste methode wordt meestal gebruikt in experimentele instellingen, terwijl de laatste methode meestal wordt gebruikt door zonnepaneelfabrieken. In feite is het uiteindelijke doel van de bovenstaande twee testmethoden het verkrijgen van de certificering van PID-weerstand van de testmodule voor zonnepanelen - IEC 62804.

De zonnepanelen van Maysun Solar zijn gecertificeerd door Zonnepaneel Testmodule PID-weerstand - IEC 62804, wat een uitstekende kwaliteit garandeert.

Hoe test je de anti-PID prestaties van zonnepanelen
TwiSun Alle zwarte
TwiSun Serie

Hoe kunnen zonnepanelen het PID effect vermijden tijdens het gebruik?

Het PID effect kan omkeerbaar of onomkeerbaar zijn, afhankelijk van de oorzaak. Helaas is PID (potential-induced degradation) iets dat niet vermeden kan worden wanneer het veroorzaakt wordt door interne elektrochemische reacties. Dit kan leiden tot delaminatie van dunne lagen of galvanische corrosie in fotovoltaïsche panelen. Als het PID-effect wordt veroorzaakt door externe factoren, zijn er manieren om het te vermijden en op te lossen.

Hoe kunnen zonnepanelen het PID effect vermijden

1. Gebruik een apparaat dat PID voorkomt. De anti-PID box is een apparaat dat de richting van de elektrische stroom van de omvormer verandert. Dit helpt de negatieve effecten op de PV-modules veroorzaakt door de spanning tegen te gaan. Het doel van deze kastjes is om te voorkomen dat elke string te lang op dezelfde polarisatie blijft. Dit helpt de kans op PID (potential induced degradation) te verkleinen en geeft elke module de kans om te herstellen van elke negatieve potentiaal die hij heeft ervaren.

Hoe kunnen zonnepanelen het PID effect vermijden

2. Een installatiesysteem ontwerpen dat praktisch en logisch is. Weersomstandigheden met hoge temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben op fotovoltaïsche energiecentrales. Dit probleem kan echter worden aangepakt door een goed ontworpen systeeminstallatie te implementeren. Zorg ervoor dat componenten, omvormers en verdeelkasten goed geventileerd zijn en de warmte goed kunnen afvoeren. Bovendien kunt u, als de omvormer het toelaat, het probleem verlichten door de negatieve DC-aansluiting van de omvormer te aarden.

Hoe kunnen zonnepanelen het PID effect vermijden

3. Selecteer een effectieve inkapselingsmethode voor zonnepanelen. Vochtigheid is een factor die het PID-effect kan veroorzaken. Door het zonnepaneel op de juiste manier in te kapselen, kunt u voorkomen dat waterdamp binnendringt en een reactie veroorzaakt die azijnzuur in de EVA-film genereert. Dit zuur reageert vervolgens met alkali op het glasoppervlak, waardoor natriumionen ontstaan die zich vrij kunnen bewegen. Dit helpt het optreden van het PID-effect effectief te voorkomen.

Zonnepaneelfabrikanten hebben hun eigen testsystemen om ervoor te zorgen dat ze constant zonnepanelen van hoge kwaliteit produceren. Maysun Solar is een bedrijf dat al 15 jaar zonnepanelen produceert. Ze hebben veel ervaring op dit gebied. Ze bieden zonnepanelen van hoge kwaliteit die gecertificeerd zijn om PID (Potential Induced Degradation) te weerstaan. Dit betekent dat ze voldoen aan de behoeften van gebruikers die schone energie willen gebruiken.

Misschien wilt u ook:

Zonnepaneelinkapseling: een belangrijk onderdeel dat u misschien negeert
Een stapsgewijze handleiding voor optimaal gebruik van fotovoltaïsche balkoninstallaties: van selectie en installatie tot onderhoud
Wat te doen bij een storing in een fotovoltaïsche centrale