MBB (Multi-Busbar) Technologie: toenemende modulekracht en betrouwbaarheid

· zonnepanelen industrie Nieuws,Fotovoltaïsche technologie Nieuws,Wat u moet weten over fotovoltaïek

Een oplossing voor de toenemende behoefte aan effectieve zonnepanelen is het maken van zonnecellen met behulp van innovatieve technologie. Met behulp van deze technologie kunnen zonnecellen effectiever werken, waardoor u toegang krijgt tot verbeterde zonnemodules voor residentieel en commercieel gebruik. Wist u dat er zonnepanelen met busbars en multibusbar bestaan? Zo niet, dan leer je vandaag over MBB-technologie. Wat is de invloed van busbars met streepjeslijnen op zonnecellen?

MBB heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt

De afgelopen jaren heeft de technologie van zonnepanelen zich snel ontwikkeld. Na 11 jaar ontwikkeling is de MBB-technologie ook snel veranderd van laboratoriumonderzoeksniveau naar productie op marktschaal.

Een van de meest opvallende kenmerken van het moderne ontwerp van zonnepanelen is het gebruik van MBB-zonnecellen. Onlangs is de industriestandaard voor zonnepanelen verhoogd van 2BB naar 6BB. Verschillende fabrikanten hebben hun spel opgevoerd en de grootte van hun panelen uitgebreid tot 9BB en zelfs 16BB. Ze zijn vooral geïnteresseerd in PERC-zonnecelpaneelontwerpen die het gebruik van de rails aan de voorzijde maximaliseren. Daarom zijn meerdere busbars een zeer voordelig iets bij het bouwen van zonnepanelen met als doel efficiëntie.

MBB wint aan populariteit en zal waarschijnlijk wijdverbreid worden. Populaire MBB vervangen andere. Multi-lint en multi-wire busbars verbeteren celmetallisatieverbindingen, verkleinen de celafstand en verbeteren de prestaties van zonnecellen. De kortere vingerlengte en de grotere lichtinkoppeling verminderen elektrische en optische verliezen, waardoor ongeveer 2,4 g wordt bespaard voor de module met 60 cellen in vergelijking met linttechnologie.

MBB+half-cut, is nu populairder op de markt Hogere producten, het is meer dan het traditionele 5BB hele stuk, zowel half-cut als MBB-voordelen, is de markt high-end producten Mainstream is 9BB+half-cut , 12BB+half-besnoeiing, 10BB+half-besnoeiing etc. Het is het product met een groter potentieel achterin en het is het nieuwste high-end product met nieuwe technologie.

Zeefdruktechnologie, wafelgrootte en wafelkosten zijn de afgelopen jaren allemaal verbeterd. Als gevolg hiervan kost zilverpasta meer, neemt de technische complexiteit van meerdere busbars af en stijgen de kostenprestaties.

Cel

Wat doen Busbars in zonnepanelen? Wat betekent MBB-zonnecel?

Meestal printen we busbars plat en solderen we er platte linten op. Busbars leveren gegenereerde stroom aan de cellen, terwijl linten stroom van de cel weg transporteren. Aan de voorkant van de zonnecel draagt MBB stroom van de vingers door verbindingslinten over naar de omgeving. De bifaciale eigenschap van PERC-cellen - de verhouding tussen vermogen aan de voorkant en vermogen aan de achterkant - kan worden verbeterd door de multi-busbar. De zonnecel vertoont de volgende kenmerken door gebruik te maken van de multi-busbar-techniek.

De schaduw van de cel naar de achterzijde is afgenomen. 
 Er is een kleine aluminium vingerafdruk op de achterkant. 
De bifaciale lichtoogstfunctie is verbeterd.

Busbars zijn rechthoekige stroken die op beide zijden van zonnecellen zijn gedrukt. Zonnecellen hebben aan beide zijden een smalle, rechthoekige Busbar. De complete zonnecelstrip zendt elektriciteit uit. Deze strip scheidt cellen zodat fotonen rechtstreeks naar de omvormer voor zonne-energie kunnen gaan en worden omgezet in wisselstroom. Verzilverde koperen rails verbeteren de geleidbaarheid aan de voorzijde en de oxidatie aan de achterzijde.

De efficiëntie van zonnecellen heeft invloed op het aantal busbars. MBB-zonnecellen bevatten meerdere rails, waardoor de serieweerstand wordt verminderd. Er is veel vraag naar MBB-zonnecellen, vooral 5BB-cellen.

Dunnere draden zijn beter omdat metalen elektroden de cel blokkeren en het lichtgebied verkleinen, en zilver is duur. Dunnere draden verkleinen de geleidende dwarsdoorsnede en verhogen de weerstandsverliezen. Een soldeerstrip verbindt de modulecellen met het hoofdraster, dus wijzigingen in de roosterdraad vereisen veranderingen in het soldeerproces. De roosterdraad moet schaduw, geleidbaarheid en kosten in evenwicht brengen.

Celstructuur

Hoe werkt MBB?

Deze stappen leggen uit hoe MBB werkt:
De vingers verzamelen de geproduceerde stroom en transporteren deze naar de rails. De vingers zijn parallelle, ultradunne metalen roosters die aan de rails zijn bevestigd.
De stroom van een enkele reeks cellen wordt verzameld door tabdraden. Tabdraden worden meestal door middel van solderen aan rails bevestigd.
De elektriciteit van de cellen wordt via busdraden naar de aansluitdoos gestuurd. Parallelle busdraden verbinden een groep onderling verbonden cellen.
De stroom van elke reeks cellen wordt verzameld door rails en vervolgens wordt de gecombineerde stroom naar de omvormer gestuurd.

Werkingsprincipe van MBB:
De MBB-benadering vermindert actief weerstandsverliezen door de stroom die door zowel de vingers als de rails vloeit te verminderen. Door meer busbars op een wafer te printen, verkleinen we effectief de ruimte ertussen, wat resulteert in een korter pad voor de stroom om door de vingers te vloeien. Deze lengtevermindering draagt aanzienlijk bij aan de afname van serieweerstandsverliezen. Aangezien het weerstandsvermogensverlies (Ploss) evenredig is met het kwadraat van de stroom (I) vermenigvuldigd met de weerstand (R), leidt halvering van de stroom tot een viervoudige vermindering van weerstandsverliezen.

MBB verschilt van "meer-busbars" in dwarsdoorsnede en functie. MBB zendt stroom weg van de cel met behulp van dunne, afgeronde koperdraden in plaats van platte rails en gesoldeerde linten, die schaduw en weerstandsverliezen veroorzaken. MBB-draden dragen actief stroom over van vingers naar onderling verbonden linten buiten het vooroppervlak van de zonnecel. Cellinten zijn overbodig. De onderstaande afbeelding laat zien hoe de afgeronde dwarsdoorsnede van MBB de prestaties van zonnecellen verbetert.

Schema dat de verbeterde optische prestaties weergeeft van het gebruik van afgeronde draden over platte busbars.

Schema dat de verbeterde optische prestaties weergeeft van het gebruik van afgeronde draden over platte busbars.

MBB kan de bifacialiteit van PERC-cellen verbeteren naarmate de bifaciale technologie wereldwijd groeit. Vermogensverhouding van voor naar achter definieert bifacialiteit. Met MBB kunnen we kleinere aluminium vingers aan de achterkant printen, waardoor schaduwvorming op de achterkant van de cel wordt geminimaliseerd en de lichtoogst aan beide kanten wordt gestimuleerd. MBB vermindert ook microscheuren en vergroot de kans dat gebarsten gebieden elektrisch contact houden met de rest van de cel, wat de prestaties en betrouwbaarheid ten goede komt.

Wereldwijde marktaandeeltrends voor meer en multi-busbar (busbarless) technologie.

Wereldwijde marktaandeeltrends voor meer en multi-busbar (busbarless) technologie.

5BB, 6BB, 12BB-diagram

Voordelen van MBB-technologie

1. De productietechnologie wordt volwassen en de betrouwbaarheid van PV-modules verbetert
Wetenschappers onderzoeken MBB-zonnepanelen om zonnecelenergie te stimuleren Busbars verhogen de efficiëntie en betrouwbaarheid van zonnecellen. Zilver wordt gebruikt in de bedrading van de meeste zonnepanelen vanwege de hoge geleidbaarheid, ondanks de hoge prijs. Er worden nieuwe technieken ontwikkeld om de afhankelijkheid van het zonnepaneel van zilver te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Verlaag de kosten en maximaliseer de resultaten! Multi-busbar zonnepaneelontwerp vermindert zilver. Zeefdruk Ag voorkant metallisatiekosten. Nieuwe rails verbeterden het ontwerp van de 3BB-cel. Busbars besparen Ag-pasta en verhogen de efficiëntie van de module. Tinsoldeer achterkant Ag/Al pads vermindert zilver. Busbars maken de output van zonnecellen gemakkelijker.

Marktaandeel BB-batterijen

2. Vermindering van het risico op verborgen scheuren
De betrouwbaarheid van modules is verbeterd. Zelfs als de multi-grid-cel verborgen scheuren en fragmenten bevat, zorgt de verbeterde grid-dichtheid en kleine tussenruimte ervoor dat deze betere prestaties op het gebied van energieopwekking behoudt. Na het lassen spreidt de lasstrip zich gelijkmatig uit over de cel, waardoor de spanning op de omhulling van de cel wordt verlicht en de mechanische eigenschappen worden verbeterd.

broken image

3. Verhoogde efficiëntie (minder schaduw van de lasband, meer licht)
Het vermogen van de module neemt met 5-10% toe door verminderde elektrodeweerstand en schaduwwerking. De meeste multi-busbar-cellen zijn ontworpen met 9/12 busbars, wat de stroomverzamelcapaciteit van de busbar verhoogt en de bedrijfstemperatuur van de module effectief verlaagt, waardoor de prestaties van de module op het gebied van energieopwekking op lange termijn worden verbeterd, waardoor de module-efficiëntie met 2,5% wordt verhoogd en vermogen met 5-10W.

4. MBB-zonnepanelen zijn esthetisch aantrekkelijker dan gewone zonnepanelen
Ongeacht hoeveel hoofdrasters er zijn, het gebied van de hoofdrasterlijnen is eigenlijk hetzelfde als we de cel ontwerpen. Dus hoe meer hoofdrasters er zijn, hoe dunner de lijnen zijn en hoe beter ze er van een afstand uitzien.

5.Weerbestendigheid
MBB-cellen zijn een van de bekende trends in het ontwerpen van zonnepanelen. MBB-cellen breken de zonnecel af in kleinere stukjes en zijn beter bestand tegen overbelasting en omgevingsfactoren. Bovendien voorkomt het microscheuren in de busbars van cellen. In vergelijking met gewone cellen zijn MBB betrouwbaarder en gaan ze langer mee onder kraakomstandigheden.

6. Optische prestaties
5BB-modules maken gebruik van rechthoekige platen, maar MBB-modules gebruiken ronde linten, die het schaduwgebied verkleinen en het invallende licht herhaaldelijk reflecteren, zoals geïllustreerd in de afbeelding, waardoor de optische prestaties en vervolgens de stroomopwekking toenemen. De dwarsdoorsnede en het doel van MBB en de meer busbar-methode zijn echter verschillend. Stroomrails zijn meestal plat gedrukt en omdat ze gesoldeerde platte linten nodig hebben om stroom van de cel over te brengen, ontstaan er grotere weerstandsverliezen. MBB zijn bolvormige, dunne koperdraden, maar in tegenstelling tot linten die de zonnecel overspannen, transporteren ze elektriciteit van de vingers naar verbindende linten die zich buiten het vooroppervlak van de cel bevinden.

Sferische dunne koperdraad

Hoewel MBB-technologie veel voordelen heeft, heeft het nog steeds tekortkomingen. Zo is het productieproces complexer dan het traditionele 5BB-proces. De kosten stijgen met 0,5-1 eurocent / W. Maar experts werken aan de meest efficiënte en goedkoopste manieren om de prijs te verlagen.

Maysun Solar zet zich in voor het leveren van geavanceerde, gedifferentieerde en kosteneffectieve producten aan onze klanten, zoals shingled, bifaciale en half-cut 9BB 10BB 12BB grote en zeer efficiënte zonnepanelen.

Als pionier op het gebied van MBB-technologie loopt Maysun Solar voorop in de industrie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en massaproductie van MBB, en heeft het een schat aan ervaring opgedaan op het gebied van MBB-technologie, die is toegepast op TwiSun, VenuSun en andere series zonnepanelen.

De onderstaande afbeelding toont onze klant uit München, Duitsland, die het dak bedekt met zonnepanelen van Maysun Solar!Klik op de afbeelding voor meer informatie over dit product!
De onderstaande afbeelding toont onze klant uit München, Duitsland, die het dak bedekt met zonnepanelen van Maysun Solar!Klik op de afbeelding voor meer informatie over dit product!

Sinds 2008 is Maysun Solar gespecialiseerd in de productie van fotovoltaïsche modules van hoge kwaliteit. We hebben een breed scala aan volledig zwarte, zwarte frame, zilveren, glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC en Shingled-technologieën om uit te kiezen, en ze bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die perfect passen bij elke gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties opgebouwd met uitstekende installateurs in tal van landen! Neem gerust contact met ons op voor de nieuwste moduleoffertes of PV-gerelateerde vragen.

Wat te doen bij een storing in een fotovoltaïsche centrale?
broken image
broken image