Hoe lang is de terugverdientijd voor de installatie van een PV-centrale in huis?

· Over fotovoltaïsche

Na de energiecrisis van 2022 is zonne-energie als schoon en groen in zwang geraakt. Het installeren van een huishoudelijk PV-systeem is een effectieve manier om zonne-energie te gebruiken, maar de kosten van de initiële investering doen mensen aarzelen. In feite kunnen zonnepanelen een zeer lonende investering zijn.

Wat is de terugverdientijd van een PV-investering?

De terugverdientijd van een PV-investering is de tijd die u nodig heeft om evenveel te besparen op uw elektriciteitsrekening als u betaalt voor uw zonnepaneelsysteem. Wij beschouwen het als een calculator die u kan helpen bepalen hoe lang het duurt om uw investering in zonne-energie terug te verdienen.
U kunt uw PV terugverdientijd berekenen door uit te gaan van de totale kosten van de installatie van zonnepanelen, minus eventuele stimulansen of subsidies die u ontvangt. Deel vervolgens de resterende kosten door het bedrag dat u bespaart op uw maandelijkse elektriciteitsrekening totdat u het bedrag bereikt dat u aanvankelijk uitgaf. Voorbeeld.
€15.000 (kosten voor de installatie van een huishoudelijk PV-systeem) - €5.000 (ontvangen subsidie of incentive) = €10.000 investeringskosten.

Aangenomen dat we €1.250 per jaar besparen (het PV-systeem verlaagt de energiekosten met ongeveer €100 per maand x 12 maanden), dan zijn €10.000 investeringskosten / €1.250 jaarlijkse energiekostenbesparing = 8 jaar terugverdientijd voor de PV-investering.
Uiteraard is deze berekening slechts een schatting van hoe lang of kort de terugverdientijd zou zijn als de elektriciteitskosten niet zouden stijgen, het PV-systeem ook onderhouden en schoongemaakt zou moeten worden, en er geen mogelijkheid was om op het net aangesloten te worden.
Een goed ontworpen PV-installatie verdient zichzelf gemiddeld in 7-9 jaar terug. Wanneer een bedrijf een aanbod doet, geeft het de consument meestal een gesimuleerde terugverdientijd.

Hoe kiest u een model voor een huishoudelijk PV-systeem?

Er zijn drie opties voor de wijze van aansluiting van zon-PV op het net.
1. alle zelfopwekking (alle elektriciteit opgewekt voor eigen gebruik), totaal rendement = lokale elektriciteitsprijs X alle opgewekte elektriciteit + subsidie
2. Zelfopwekking met elektriciteitsoverschot dat online gaat (voorrang voor eigen gebruik, overtollige elektriciteit wordt verkocht aan de staat), totale inkomsten = zelfopgewekte elektriciteit X lokale elektriciteitsprijs + online elektriciteit X verkoopprijs + subsidies
3. Alle elektriciteit gaat online (alle opgewekte elektriciteit wordt verkocht aan de staat), de totale opbrengst = de prijs van de verkochte elektriciteit X alle opgewekte elektriciteit.
De tweede optie wordt meestal gekozen voor de opwekking van zonne-energie voor huishoudelijk gebruik, d.w.z. zelf opgewekte elektriciteit voor eigen gebruik, waarbij het overschot aan elektriciteit online gaat. (U kunt een batterij installeren om de elektriciteit op te slaan), of u kunt de elektriciteit rechtstreeks van het nationale net gebruiken 's nachts wanneer u geen elektriciteit kunt opwekken. U kunt ook nagaan of uw land of regio een PV-subsidie heeft, sommige landen hebben een subsidie per kWh of een eenmalige bonus, zodat u uw elektriciteitskosten kunt berekenen.

Maysun Solar heeft voor u een complete gids voor het kopen van een PV-systeem, die u kunt bekijken in ons artikel door op onderstaande knop te klikken. Dit zijn twee complete gidsen voor het kopen van zonnepanelen, die u zeker dichter bij uw PV-panelen zullen brengen en eventuele twijfels zullen wegnemen!