PV-productprijzen stijgen over de hele linie, prijsverwachtingen voor de toekomst

· prijs zonnepanelen Offertes

Aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar beleefde de PV-industrieketen een paniekaanval, waarbij de siliciumprijzen daalden van een hoogtepunt van 45,6 US$/kg tot bijna 20 US$/kg, een daling van meer dan 56%; tegelijkertijd daalden ook de prijzen van siliciumwafers en -cellen aanzienlijk. Wij dachten toen dat dit een paniekerige en irrationele daling was, en dat deze markt voorbestemd was om van korte duur te zijn en dat de ketenprijzen van de PV-industrie snel zouden opveren. De laatste prijzen die PVInfolink deze week publiceerde, bevestigden onze voorspelling: de prijzen van de hele keten van de PV-industrie zijn sinds februari over de hele linie opgeveerd.

broken image

V-vormige opleving van silicium-, wafer- en celprijzen

Met het einde van het vakantieseizoen trekt de marktvraag geleidelijk aan en bevinden de prijzen van silicium en wafers zich in een diepe "V" opwaartse trend, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. Volgens de prijsgegevens van siliciummateriaal die door de China Silicon Sub-Council werden vrijgegeven, steeg de prijs van monokristallijn silicium re-injectiemateriaal deze week tot 32,5 US$/kg, een stijging met 31% ten opzichte van de vorige week. Deze week stegen de celprijzen met ongeveer 14%, waarvoor wij deze stijging zien als een waardeherstel voor PV-producten.

broken image
broken image

De prijzen van hulpmaterialen voor PV-modules stijgen

Deze week stegen ook de prijzen van PV-hulpstoffen. Op 31 januari, een fotovoltaïsche film (EVA) bedrijven een "prijsaanpassing kennisgeving brief" zei dat als gevolg van de recente EVA grondstofprijzen blijven stijgen, wat resulteert in het bedrijf product kosten blijven stijgen, het bedrijf besloten om de EVA-film op basis van de oorspronkelijke prijsstijging van 10 procentpunten.

broken image

De prijzen van de modules blijven ongewijzigd

In 2023 bleef de wereldwijde vraag naar PV-ontwikkeling sterk, waarbij grote PV-modulebedrijven in februari en maart een aanzienlijke stijging van het aantal orders meldden. De enorme vraag heeft de moduleprijzen in een redelijke marge gehouden, zelfs in de aanloop naar de scherpe daling van de siliciumprijzen.

broken image

Toekomstige prijsverwachtingen

Deze prijsstijging voor siliciumwafers is voornamelijk te wijten aan het extreem krappe aanbod van siliciumwafers. Volgens sommige celbedrijven is er momenteel een tekort aan siliciumwafers! Het krappe aanbod van siliciumwafers wordt voornamelijk veroorzaakt door de volgende redenen.
(1) Als gevolg van de scherpe daling van de waferprijzen hebben siliciumwaferbedrijven hun voorraden aanzienlijk verminderd, waardoor de wafervoorraden onder het normale niveau liggen.
(2) Als gevolg van de drastische prijsveranderingen was de omzet van silicium zeer laag, en na de vakantie van het Chinese Nieuwjaar verteerd, wat resulteerde in een algemeen gebrek aan siliciumproductie in siliciumwaferondernemingen, en de productie van wafers was lager dan verwacht.
3) Momenteel zijn de aanbiedingen van silicium gestegen tot meer dan US$32/kg en de omzet van silicium blijft laag als gevolg van de prijsinstabiliteit! Zelfs als er onmiddellijk een transactie is, duurt het 2 tot 3 weken om silicium tot wafers te produceren.
4) De sterke downstreamvraag heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de vraag naar upstreamcellen en siliciumwafers. Als gevolg van het tekort aan siliciumwafers in de toeleveringsketen, waardoor het aanbod van cellen krap wordt, zijn de cellen gestegen van een dieptepunt van 0,11 USD/W tot 0,14 USD/W een jaar geleden.
Zoals u kunt zien, stijgt de vraag stroomafwaarts, maar stroomopwaarts is een productiecyclus nodig. Daarom wordt verwacht dat het aanbod van siliciumwafers gedurende de hele maand februari krap zal zijn en pas begin maart geleidelijk zal afnemen.
Later, met het vrijkomen van siliciumcapaciteit en de toename van het opstartpercentage van siliciumwaferondernemingen, zullen vraag en aanbod in de industrie geleidelijk in evenwicht komen en zullen de prijzen zich stabiliseren op een niveau waar de eindvraag over het algemeen aanvaardbaar is voor de componentzijde van de prijs.

broken image