Waarom is het rendement van de PV op mijn huis niet in overeenstemming met de door de verkoper opgegeven waarde?

Er zijn vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals temperatuur, stof en vervuiling, schaduw, oriëntatie en kanteling van de modules, efficiëntie van de omvormer, kabelverliezen, enz.

broken image

Moduleoriëntatie en kantelhoek

Er is een optimale oriëntatie en hellingshoek voor de installatie van modules. De oriëntatie is gebaseerd op de regel dat het noordelijk halfrond naar het zuiden en het zuidelijk halfrond naar het noorden gericht is, terwijl de hellingshoek gebaseerd is op de plaatselijke breedtegraad. De hoek van het paneel is van invloed op de hoeveelheid zonne-instraling die het systeem in de loop van het jaar ontvangt en afwijkingen van de optimale oriëntatie en hellingshoek leiden tot een verlies aan stroomopwekking.
Het is belangrijk op te merken dat hoe lager de hellingshoek ten opzichte van het optimum is, hoe meer stof zich zal ophopen in het paneel en hoe minder regen het zal wegspoelen, wat resulteert in iets meer vermogensverlies.

broken image

Milieu en temperatuur

De temperatuurcoëfficiënt is een andere prestatiefactor waarmee rekening moet worden gehouden. De bedrijfstemperatuur van een PV-module heeft een aanzienlijke invloed op het afgegeven vermogen, waarbij hoge bedrijfstemperaturen tot vermogensverlies leiden. De temperatuurcoëfficiënt is de procentuele vermindering in energieopbrengst voor elke 1 graad Celsius stijging boven een referentiepunt van 25 graden Celsius (77 graden Fahrenheit). parameters voor de vermogenstemperatuurcoëfficiënt worden gegeven in het gegevensblad van Maysun.
Sommige dakbedekkingsmaterialen absorberen meer warmte dan andere, wat de prestaties kan beïnvloeden. De hoek van het zonnepaneel kan de temperatuur veranderen en plat gemonteerde panelen worden meestal heter, dus is er ruimte nodig tussen het paneel en het dak om de warmte af te voeren. Paneeltypes variëren ook, waarbij dunne-filmpanelen doorgaans een lagere temperatuurcoëfficiënt hebben dan monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen.

broken image

Oppervlakte vogelpoep, stof, bladeren en ander vuil

Zonnepanelen worden lange tijd blootgesteld aan de buitenlucht en de ophoping van stof en andere gevallen bladeren op het oppervlak is in sommige gebieden een belangrijke oorzaak van energieverlies. In gebieden met een lang droog seizoen kan dit resulteren in een verlies tot 5%. In gebieden met veel stofafzetting kan dit cijfer met 1 tot 2% toenemen, terwijl locaties in de buurt van grote verkeersgebieden meestal nog eens 1% verlies hebben. In gebieden waar het hele jaar door regen valt, ligt het verlies aan bodemverontreiniging gewoonlijk rond de 2%.
Zaken als vogelpoep en gevallen bladeren kunnen de cellen bedekken, waardoor een hotspoteffect ontstaat dat de zonnemodules kan beschadigen.

broken image

Efficiëntie van de omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel van een fotovoltaïsch systeem, en er kunnen vermogensverliezen optreden als er in de omvormer thermische verliezen optreden door elektronica en inductieve componenten. Bovendien hangt het rendement van de omvormer af van zijn eigen bedrijfstemperatuur, die hetzelfde is als schade aan de module door temperatuurvermogen, maar de invloed van de omvormer is relatief klein. Daarom moet de omvormer binnen op een koele en geventileerde plaats worden geïnstalleerd, en buiten op een zonnige plaats, uit direct zonlicht, indien mogelijk met een schaduwschild.

broken image

Problemen met de kabel

Kabelverlies is onvermijdelijk en leidt gewoonlijk tot 2% extra systeemverlies. Deze verliezen kunnen in de buurt komen van 1% als het project gedurende een korte periode dikkere draden gebruikt. Op grond van technische ervaring worden DC-lijnverliezen berekend op 2%. Als daarbij nog het contactverlies komt dat wordt veroorzaakt door de aansluiting van de AC- en DC-zijde met een verlieswaarde van 1%, bedraagt het totale verlies 5%.

In fotovoltaïsche systemen moeten aan de DC-zijde speciale kabels voor fotovoltaïsche systemen worden gebruikt, en aan de AC-zijde kabels die voldoen aan de uitgangsstroom. Het gebruik van slecht afgestemde klemmen, slecht krimpen en andere onregelmatigheden bij de installatie kunnen leiden tot grotere verliezen en, in ernstige gevallen, tot het doorbranden van de omvormer.

broken image

Het bovenstaande zijn enkele van de oorzaken van PV stroomverlies zoals verzameld door Maysun Solar, hoe kunnen we onze PV systemen onderhouden? U kunt verder lezen

Maysun Solar, als PV-module fabrikant met 15 jaar professionele ervaring, kan u voorzien van hoge kwaliteit zonnepanelen, klik op de knop hieronder om contact met ons op te nemen voor een product offerte.