EU Net Zero Industry Act veroorzaakt onrust, goed voor PV-industrie?

· zonnepanelen industrie Nieuws

Om de groene subsidieregeling van de US Inflation Reduction Act tegen te gaan, heeft de EU de invoering van de Net Zero Industry Act versneld om het risico van groene ketenverschuivingen en de druk op de Europese industrie te verminderen. Welke gevolgen heeft deze wet voor de op zonne-energie gebaseerde PV-industrie? In dit artikel worden de gevolgen bekeken.

Ontwerp van de Net Zero Industry Act aangenomen


Samen met de voorstellen voor de Europese wet inzake essentiële grondstoffen en de hervorming van de opzet van de elektriciteitsmarkt schetst het wetsontwerp "Net Zero Industry" een duidelijk Europees kader om de afhankelijkheid van de EU van sterk geconcentreerde invoer te verminderen. Door lering te trekken uit de energiecrisis die werd veroorzaakt door het Covid-19-coronavirus dat de wereld overspoelde en de Russische inval in Oekraïne, zal het de veerkracht van Europa's schone energieketen helpen verbeteren om de EU te helpen haar doelstellingen inzake de overgang naar schone energie te bereiken.

broken image

De voorgestelde wetgeving heeft betrekking op een reeks brandstoffen en technologieën van topklasse, zoals fotovoltaïsche en thermische zonne-energie, windenergie aan land en offshore hernieuwbare energie, batterijen en opslag, warmtepompen en geothermische energie, brandstofcellen, afvang, gebruik en opslag van koolstof, en netwerktechnologieën. Voor de in de wetgeving genoemde relevante technologieën zullen strategische steun en een benchmark van 40% binnenlandse productie gelden.
Na de bekendmaking van dit voorstel denken de meesten dat het een nieuwe uitdaging vormt voor Chinese PV-exporteurs die Europa als hun belangrijkste exportmarkt gebruiken. De afgelopen jaren was de Europese markt afhankelijk van de invoer van PV-producten uit China. Kijkend naar de cijfers voor 2022, neemt de grote afhankelijkheid van de Europese markt van Chinese PV-producten eerder toe dan af.

broken image

Lagere PV-productiekosten?

Volgens het wetsvoorstel zijn de Europese landen van plan de kapitaalinvesteringen in PV-productie uit te breiden, ondanks de hoge totale kosten van mankracht, grondstoffen, energie en milieu. De fotovoltaïsche industrie is zowel een upstream energie-industrie als een verwerkende industrie. De belangrijkste grondstof voor PV-zonnepanelen is silicium, d.w.z. zeer zuiver kwartszand. Het fabricage- en raffinageproces van zeer zuiver kwartszand is echter moeilijk, de technologie is zeer vertrouwelijk en schaars. Er zijn slechts drie ondernemingen in de wereld die zelfstandig zeer zuiver kwartszand in bulk kunnen produceren. Dit zijn Unimin (Sibelco) uit de VS, TQC uit Noorwegen en China Quartz.

broken image

Het tekort aan silicium voor fotovoltaïsche producten heeft geleid tot een tekort aan kwartszand met een hoge zuiverheidsgraad en een stijging van de marktprijs ervan. De invoering van de Net Zero Act heeft een impuls gegeven aan de Europese PV-productie, en veranderingen aan de vraagzijde zullen enig risico inhouden voor de toekomstige prijs van silicium.
De nieuwste chalcogenidetechnologie voor het derde type cel, hoewel de grondstof en kostprijs goedkoper is dan siliciumcellen, maar in termen van het aantal aangevraagde octrooien staan Japan, de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Duitsland in de top vijf van de wereld. Daarnaast loopt Oxford PV in het VK voorop bij de ontwikkeling en commercialisering van technologie. China is de nummer één producent van calciumtitaniumoxidecellen. De EU heeft op dit gebied dus geen significant technologisch en kostenvoordeel.

broken image

(Voor meer informatie over chalcogenide, volg of abonneer u op het account/kanaal van Maysun Solar voor meer interessante artikelen en video's)

Markt verandert, Chinese productie voordeel niet meer?

De huidige productie patroon van de fotovoltaïsche industrie, waarin China's marktaandeel felle strijd leider. Volgens de statistieken, in 2022, China's totale export van silicium wafers, cellen, modules en andere producten overschreden drie opeenvolgende "tientallen miljarden" dollars, het bereiken van 51,25 miljard dollar, een stijging van meer dan 80% van 28,4 miljard dollar in 2021. Het belangrijkste doel van dit wetsontwerp is een einde te maken aan de grote afhankelijkheid van bepaalde schone industrieën van invoer en de productiecapaciteit van de EU op het gebied van schone energie te versterken. Dit zal enig effect hebben op de export van de Chinese PV-industrie, maar dit effect is vertraagd en zal nog enige tijd op zich laten wachten. Hier wordt conservatief voorspeld dat het nog enkele jaren zal duren. Tegelijkertijd sluit het aan bij het REPowerEU-plan van de EU om tegen 2030 een cumulatieve geïnstalleerde PV-capaciteit van 600GW te bereiken.

broken image

Er zij op gewezen dat de benchmark van 40% productie niet nauwkeuriger is dan de specifieke GW-doelstelling, en dat het wetsvoorstel ook geen specifieke maatregelen bevat, aangezien de EU afhankelijk blijft van geconcentreerde invoer in de sector van de PV-modules, waarbij China de grootste leverancier van zon-PV-modules aan de EU blijft. Kortom, het marktpatroon van de PV-productie zal op korte tot middellange termijn niet veel veranderen. Het kostenvoordeel van de Chinese productie is nog steeds groot en onze vrienden in Europa kunnen nog steeds stabiel samenwerken met Chinese fabrikanten.

Als PV-module fabrikant met 15 jaar ervaring in de industrie, heeft Maysun Solar kantoren en magazijnen in vele landen en heeft langdurige relaties opgebouwd met vele uitstekende installateurs. Neem gerust contact met ons op voor de laatste module offertes of om PV gerelateerde vragen te stellen.