Rechthoekige cellen (182R & 210R) zijn een prominente trend die de PV-industrie kan veranderen

· zonnepanelen industrie Nieuws

Met wafermaten van 125mm tot 166mm en 182mm tot 210mm is de "rechthoekige vorm" een belangrijke weg geworden naar kostenvermindering en efficiëntie in de PV-industrie. Vergeleken met de traditionele vierkante wafers maken rechthoekige wafers meer gebruik van siliciummateriaal aan de waferkant, wat de kosten helpt drukken. Aan de modulezijde en aan het eind kunnen zij een hoger vermogen leveren en zo de waarde voor de klant verhogen.

broken image

Diversificatie in grootte

Rechthoekige innovaties zijn momenteel beschikbaar in een breed scala aan formaten die de industrie hebben verrast. Toen Trina Solar in april 2022 haar nieuwe waferproduct "210R" lanceerde, werd de rechthoekige wafer voor het eerst openbaar gemaakt en werd het decennialange stereotype dat siliciumwafers vierkant moeten zijn, volledig ontmanteld. Sindsdien heeft de introductie van rechthoekige celmodules, waaronder "182R", rechthoekige siliciumcellen tot de focus van de industrie gemaakt.
De huidige 182R is 183,75*182mm, 185*182mm, 186*182mm enzovoort. Omwille van efficiëntie en vermogensverbetering zijn de specificaties van de celgrootte helemaal omhooggeschoten. De rechthoekige wafers van Longi gebruiken bijvoorbeeld 183,75*182mm, JinkoSolar gebruikt 186,8*182mm en JA gebruikt 185*182mm.

broken image

Aanzienlijke waarde

De redenen voor de snelle populariteit van rechthoekige wafers in korte tijd zijn eenvoudig: ten eerste is de technologie verbeterd, en ten tweede brengt het toegenomen vermogen van de modules systeemwaarde en een aanzienlijke waarde voor de toeleveringsketen met zich mee.
Het is algemeen bekend dat monokristallijne wafers worden verwerkt uit monokristallijne siliciumstaafjes, en naarmate de technieken voor de produktie van wafers zijn verbeterd, is het randmateriaal geleidelijk beschikbaar gekomen voor de produktie van wafers, naast het midden van het staafje. De produktie van rechthoekige siliciumwafers helpt ook om het siliciummateriaal ten volle te benutten en kan de kosten drukken. Anderzijds is het doel van de PV-industrie altijd geweest een verlaging van de kosten van elektriciteit per eenheid na te streven. Momenteel verschilt de omzettingsefficiëntie van de producten van de fabrikanten van PV-modules niet veel, dus om kostenvermindering en efficiëntie na te streven en productdifferentiatie te benadrukken, wordt verhoging van het vermogen de optimale keuze.

broken image

In deze context kan het gebruik van rechthoekige siliciumwafers door modulefabrikanten het vermogen van hun producten aanzienlijk verhogen en een hogere klantwaarde helpen creëren. Vorig jaar kondigde Trina Solar een verhoging van het modulevermogen met 30 W aan op basis van de 210R; ook de verzendkosten werden aanzienlijk verlaagd, met een toename van 5,3% van het wattage in dozen en een besparing van 1,86% op de totale kWh-kosten. De waarde voor de klant is dus duidelijk.
Het lijkt er dus op dat de op 210R gebaseerde modulegrootte een mogelijke afzetmogelijkheid biedt voor de verwarrende rechthoekige siliciumwafers in dit stadium om de waarde upstream en downstream in de industrieketen te maximaliseren. Tegelijkertijd zal de convergentie van de twee ook een belangrijke impact hebben op de eenwording van de industrie, de synergie en de ecologische opbouw.

broken image

Omwenteling in de industrieketen

De unificatie van rechthoekige wafermaten en moduleformaten is een steeds unanieme oproep van de industrieketen geworden. De diversiteit van rechthoekige wafermaten heeft de industrieketen echter ook in verwarring gebracht.
Voor upstream waferproducenten zijn de meest directe kosten een aanzienlijke stijging van niet-technische kosten. Hun toeleveringsketens en voorraadbeheer, capaciteitsplanning en automatiseringsgraad van apparatuur worden allemaal beïnvloed door de variatie in rechthoekige wafermaten, wat op zijn beurt de productie-efficiëntie vermindert en de vorming van een schaalvergrotingseffect voor rechthoekige technologie verhindert. Deze kosten hebben ook betrekking op ondernemingen in het segment hulpmaterialen, zoals backsheets, glas, aluminiumprofielen, enz.

broken image

Voor de downstream-terminal geldt dat naarmate de grootte van de rechthoekige wafel verandert, ook de grootte van de module sterk zal variëren, hetgeen grote gevolgen heeft voor de installatie. In dit verband zei een senior professional: "De niet-uniformiteit van de grootte van rechthoekige siliciumwafers heeft een enorme last op de industrieketen gelegd en het oorspronkelijke doel van de opeenvolgende innovaties in de PV-industrie tenietgedaan, namelijk het optimaliseren van de ondersteuning van de industrieketen, het opbouwen van ecologie, het verlagen van de kosten van elektriciteit en het bevorderen van de maximalisering van de waarde aan het toepassingsuiteinde."

Maysun Solar, een fabrikant van PV-modules met 15 jaar professionele ervaring, heeft ook een moduleproduct gelanceerd met 182*210mm rechthoekige cellen. Geïnteresseerden kunnen op de knop hieronder klikken voor productdetails of contact opnemen via WhatsApp.