Veelvoorkomende problemen met zonnepanelen en hoe ze op te lossen

· prijs zonnepanelen Offertes,zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:

1.Intro

2. Veelvoorkomende problemen met zonnepanelen en mogelijke problemen

3.Oplossingen: Betrouwbare zonnepanelen kiezen

4.Conclusie

Intro

In het huidige tijdperk van pleiten voor hernieuwbare energie, krijgen zonnepanelen, als schone en duurzame energieoptie, steeds meer aandacht. Met de snelle ontwikkeling van zonne-energietechnologie komen echter ook enkele veelvoorkomende problemen en potentiële uitdagingen met zonnepanelen aan het licht. Om een soepele werking en langdurige prestaties van zonne-energiesystemen te garanderen, is het essentieel om deze problemen te onderzoeken en betrouwbare oplossingen te zoeken. In dit artikel worden enkele veelvoorkomende problemen met zonnepanelen besproken en worden oplossingen gegeven voor het kiezen van betrouwbare zonnepanelen om de efficiënte werking van zonne-energiesystemen te garanderen.

Wat zijn de gebruikelijke gebreken en mogelijke problemen van zonnepanelen?

Hot Spot-effect: Zonnecellen zijn ontworpen om elektrische stroom te produceren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Dit fenomeen, dat wordt gekenmerkt door gelokaliseerde gebieden met hoge temperaturen op het oppervlak van het zonnepaneel, ontstaat door ongelijkmatige stroomverdeling of andere factoren. Terwijl deze stroom door de onderling verbonden strings van zonnecellen in panelen loopt, zet de inherente weerstand in de cellen een deel van de stroom om in warmteverliezen. Eventuele onvolkomenheden in de zonnecellen, zoals microscheurtjes, slecht gesoldeerde verbindingen of mismatches, resulteren in een verhoogde weerstand, deze onbalans kan de algehele efficiëntie van het zonnepaneel aanzienlijk verminderen en uiteindelijk leiden tot hot spots. Na verloop van tijd kan de langdurige aanwezigheid van hotspots resulteren in brandplekken, waardoor de integriteit van zowel de zonnecellen als de backsheets wordt aangetast. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen deze omstandigheden escaleren en kan er brand ontstaan.

Scheuren

Microscheurtjes en slakkensporen: De vooruitgang in de verwerking van halfgeleiders heeft geleid tot ultradunne zonnecellen, ongeveer 170 μm dik - ruwweg twee keer de diameter van een menselijke haar. Dit maakt de zonnecellen echter broos en gevoelig voor barsten bij krachtige schokken, wat resulteert in microscheurtjes of slakachtige patronen op het paneeloppervlak. Microscheurtjes zijn kleine breuken die zich vormen op het oppervlak van zonnepanelen, meestal veroorzaakt door stress tijdens het fabricageproces of externe invloeden. Het "slakkenspoor" verwijst naar onvolkomenheden die zonder vergroting waarneembaar zijn en die zich manifesteren als slanke, donkere lijnen in een spiraalvormige configuratie. Deze problemen, die het gevolg zijn van productiespanningen of externe druk, beïnvloeden de optische en elektrische prestaties. Microscheurtjes en slakkensporen belemmeren de geleiding van elektrische stroom in aangetaste cellen, waardoor de energieproductie afneemt en er hotspots kunnen ontstaan.

Scheuren

Paneelbreuk: Zonnepanelen zijn gevoelig voor fysieke schokken tijdens het transport en de installatie, wat kan leiden tot schade. Tegelijkertijd zijn ze zeer gevoelig voor thermische stress veroorzaakt door schommelingen in de weersomstandigheden, zoals extreme hitte of kou, die aanzienlijke temperatuurschommelingen veroorzaken. Deze thermische uitzetting en inkrimping oefenen druk uit op de structurele integriteit van onderdelen zoals glas, zonnecellen en frames, wat kan leiden tot schade en een negatieve invloed kan hebben op de algehele prestaties van de zonnepanelen. Als de externe kracht zo sterk is dat het glas breekt en ook de cellen in het zonnepaneel beschadigd raken, kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. Schade aan zonnecellen heeft directe gevolgen voor de prestaties en efficiëntie van het paneel. Scheuren of breuken kunnen een ongelijkmatige stroomverdeling veroorzaken, waardoor de totale energieomzettingsrendement afneemt. Deze schade leidt ook tot hotspots en prestatievermindering, wat de betrouwbaarheid en levensduur van het zonne-energiesysteem in gevaar brengt. Het behoud van de integriteit van de cellen is cruciaal voor de werking van het systeem op de lange termijn.

Impact

Prestatieverlies: Langdurig gebruik kan resulteren in een afname van de prestaties, waarbij verschillende aspecten een rol spelen, zoals door licht veroorzaakte degradatie (Light-Induced Degradation, LID), door licht en verhoogde temperatuur veroorzaakte degradatie (Light and Elevated Temperature-Induced Degradation, LeTID) en door potentieel veroorzaakte degradatie (Potential-Induced Degradation, PID). LID treedt op wanneer zonnecellen een verminderde efficiëntie ondervinden door blootstelling aan zonlicht, terwijl LeTID betrekking heeft op degradatie bij gelijktijdige blootstelling aan licht en verhoogde temperaturen. PID verwijst naar een afname van de prestaties veroorzaakt door spanningen veroorzaakt door potentiaal. De cumulatieve impact van deze degradatiemechanismen benadrukt het belang van het monitoren en beperken van factoren die de prestaties van zonnepanelen op de lange termijn beïnvloeden om een optimale energieproductie te behouden. Voor een gedetailleerde kijk op de degradatie van zonnepanelen kunt u Maysun Solar's blogpost over degradatie van zonnepanelen bekijken door op de onderstaande knop te klikken.

Scheuren van backsheets: Het scheuren van backsheets, vooral tijdens de installatie, vormt een risico voor de waterdichte prestaties van zonnepanelen. Zonnepanelen worden dagelijks blootgesteld aan intense UV-straling en temperatuurschommelingen. De aanwezigheid van gescheurde backsheets duidt op een suboptimale selectie van onderdelen, waardoor waterdamp mogelijk het laminaat van de module kan binnendringen en de zonnecellen kan beschadigen. Regelmatige inspectie en preventieve maatregelen zijn essentieel om deze problemen aan te pakken en de duurzame efficiëntie van zonne-energiesystemen te garanderen.

Achterpanee

Oplossingen: Kies betrouwbare zonnepanelen

Met het oog op deze veelvoorkomende problemen met zonnepanelen hebben leveranciers nu veel geavanceerde zonnepanelen ontwikkeld, zoals IBC-zonnepanelen en HJT-zonnepanelen, waarmee bovenstaande problemen effectief kunnen worden voorkomen. Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van IBC-zonnepanelen en HJT-zonnepanelen om deze problemen op te lossen!

IBC Zonnepanelen

Geen hotspots

IBC-zonnecellen maken gebruik van de kenmerkende All Back Contact-technologie, waarbij de positieve en negatieve metalen elektroden aan de achterkant een normale stroom behouden, zelfs als de zonnepanelen in de schaduw liggen. Dit innovatieve ontwerp zorgt ervoor dat er minimale weerstand is aan de voorkant, waardoor de potentiële schade veroorzaakt door hete plekken op de module effectief wordt beperkt. Door de weerstand aan de voorkant te elimineren, vermindert deze technologie niet alleen het risico op de vorming van hotspots, maar worden ook potentiële operationele risico's voor de hele zonne-energiecentrale geminimaliseerd.

Hoge betrouwbaarheid

IBC-zonnepanelen bieden in dit opzicht aanzienlijke voordelen. Door het conventionele Z-soldeerproces voor de cellasstrip te elimineren, wordt het aantal soldeerverbindingen in IBC zonnepanelen met 80% verminderd in vergelijking met TOPCon. Deze aanpassing elimineert het risico op fout- of oversolderen, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de betrouwbaarheid en stabiliteit van de IBC-zonnepanelen.

Hogere weerbestendigheid

IBC-zonnepanelen hebben een hoge weerbestendigheid, het geavanceerde All Back Contact-ontwerp voorkomt spanningsgerelateerde schade en loslating als gevolg van thermische uitzetting en inkrimping van de voorste lasstrip wanneer het zonnepaneel aanzienlijke temperatuurstress ondervindt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat IBC-zonnepanelen de impact van thermische stress minimaliseren door de effecten van thermische uitzetting en inkrimping onder variërende temperatuursomstandigheden te verminderen. Door de structurele druk op onderdelen zoals glas en zonnecellen te verminderen, wordt overmatige spanning die tot schade zou kunnen leiden, voorkomen. Het resultaat is een stabiel opwekkingsvermogen, dat bescherming biedt tegen de negatieve effecten van thermische stress en de integriteit van de zonnepanelen behoudt.

Anti-LID-effect

Een van de voordelen van IBC zonnepanelen is het anti-LID effect. De uitzonderlijke weerstand tegen vocht vermindert de degradatie van zonnepanelen door verschillende omgevingsfactoren aanzienlijk. Dit omvat de vermindering van Light Induced Degradation (LID), Light and elevated Temperature Induced Degradation (LeTID) en UV Induced Degradation (UVID). Superieure vochtbestendigheid zorgt ervoor dat deze panelen beter bestand zijn tegen de schadelijke effecten van langdurige blootstelling aan licht, verhoogde temperaturen en ultraviolette straling, waarvan bekend is dat ze bijdragen aan de degradatie van de prestaties van traditionele zonne-energietechnologieën. Door de impact van deze degradatiemechanismen te minimaliseren, kunnen zonnepanelen met een verbeterde vochtbestendigheid een langere efficiëntie en stabiliteit vertonen tijdens hun operationele levensduur, waardoor ze een betrouwbaardere en duurzamere oplossing voor schone energie bieden. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom IBC zonnepanelen steeds populairder worden.

Stevige en waterdichte backsheet

IBC-zonnepanelen hebben een backsheet die is gecoat met een PVF Tedlar-folie, waardoor ze nog waterdichter zijn. Dit geavanceerde ontwerp zorgt voor een superieure waterbestendigheid en draagt bij aan de algehele duurzaamheid en betrouwbaarheid van de zonnepanelen. Het gebruik van een PVF Tedlar-membraan als backsheet verbetert niet alleen de bescherming tegen het binnendringen van vocht, maar verlengt ook de levensduur van de panelen, waardoor IBC-zonnepanelen een ideale keuze zijn voor toepassingen waar een robuuste waterdichting cruciaal is voor de prestaties op lange termijn.

De nieuwste IBC zonnepanelen van Maysun Solar integreren naadloos de voordelen van IBC zonnecellen en bieden een hoge efficiëntie, esthetische aantrekkingskracht en een langere levensduur. Kiezen voor de IBC zonnepanelen van Maysun Solar is een slimme beslissing voor wie op zoek is naar maximale efficiëntie en algehele prestaties. De foto hieronder toont de Maysun Solar IBC black frame zonnepanelen geïnstalleerd door een Italiaanse klant van Maysun Solar. Klik voor meer informatie op de knop hieronder!

IBC Mono zonnepaneel

HJT Zonnepanelen

Lage degradatie

Er kan geen elektron op het oppervlak van HJT-cellen komen, dus er zijn geen LID- en LeTID-effecten. De vermogensdegradatie in het eerste jaar voor HJT-zonnepanelen is 1%, en de gemiddelde jaarlijkse degradatie daarna is 0,35%. De stroomopwekkingscapaciteit van heterojunctiezonnepanelen zal in 30 jaar met niet meer dan 11,5% afnemen. Daarom zal de stroomopwekking van HJT-zonnepanelen stabieler zijn gedurende de levenscyclus.

Sterker PV-materiaal

Het HJT zonnepaneel wordt geleverd met een robuuste productgarantie van 30 jaar, waardoor klanten verzekerd zijn van duurzaamheid en prestaties op de lange termijn. Deze uitgebreide garantie wordt toegeschreven aan het gebruik van weerbestendig, corrosiebestendig en slijtvast dubbelzijdig gehard glas, in combinatie met POE inkapselingstechnologie. Het dubbelzijdige semitempered glas verhoogt niet alleen de weerstand van het HJT zonnepaneel tegen slechte weersomstandigheden, maar draagt ook bij aan de weerstand tegen corrosie en slijtage na verloop van tijd, om glasbreuk te voorkomen. De POE inkapseling zorgt verder voor de integriteit van het zonnepaneel en biedt een uitgebreide bescherming die zowel de levensduur als de prestaties verlengt. Deze combinatie van geavanceerde materialen en inkapselingstechnologieën versterkt de betrouwbaarheid van het HJT zonnepaneel, waardoor het een betrouwbare keuze is voor duurzame en blijvende zonne-energieoplossingen.

Effectieve vermindering van microscheuren

De Heterojunction (HJT) technologie beperkt op effectieve wijze de vorming van microscheurtjes en maakt gebruik van No-Cut zonnecellen en een productieproces bij lage temperatuur. HJT zonnecellen hebben een uitgebreider en verfijnder busbar ontwerp, wat bijdraagt aan een betere spanningsverdeling op het celoppervlak. Dit ontwerp helpt de spanningen veroorzaakt door thermische uitzetting te minimaliseren, optimaliseert de stroomverdeling en vermindert zo het risico op microscheurtjes en busbarbreuk. Deze ontwerpaanpassingen dragen aanzienlijk bij aan de verbetering van de prestaties en betrouwbaarheid van HJT-zonnepanelen. De innovatieve aanpak verbetert de stabiliteit en duurzaamheid van zonnecellen en biedt een betrouwbare oplossing voor duurzame prestaties in fotovoltaïsche systemen.

Lage temperatuurcoëfficiënt

Vergeleken met PERC- en TOPCon-zonnecellen hebben Heterojunctiezonnecellen (HJT) een lagere temperatuurcoëfficiënt (-0,24%/°C), wat resulteert in stabielere stroomopwekkingsprestaties in omgevingen met hoge temperaturen en minder vermogensverliezen. Deze eigenschap verbetert de algehele efficiëntie en betrouwbaarheid van HJT-zonnecellen, waardoor ze bijzonder voordelig zijn voor toepassingen waar temperatuurschommelingen een belangrijke factor zijn.

Verken de voorhoede van innovatie op het gebied van duurzame energie met de Heterojunction (HJT) zonnepanelen van Maysun Solar. Door gebruik te maken van de ongeëvenaarde voordelen van Heterojunction Technologie, markeren onze panelen een aanzienlijke vooruitgang in zonne-energie efficiëntie. Deze panelen zijn ontworpen met de allernieuwste heterojunction technologie en garanderen een consistente, hoge spanning, zelfs bij weinig licht. Met een lage temperatuurcoëfficiënt (-0,243%/°C) blijven ze ook in warmere klimaten goed presteren en zorgen ze voor een langere effectieve energieopwekking. Met een indrukwekkende bifacial rate van 95% optimaliseren de HJT-panelen van Maysun Solar de absorptie van zonne-energie, waardoor de energieopbrengst van uw fotovoltaïsche systeem enorm toeneemt. Voor een beter begrip van de mogelijkheden van HJT zonnepanelen, klik op de knop hieronder en begin aan een reis naar schonere, efficiëntere energieoplossingen!

 HJT Zonnepaneel

Conclusie

Veel voorkomende problemen met zonnepanelen zijn hotspoteffect, zonnepaneelbreuk, prestatievermindering en scheuren van de backsheet, enz. Door te kiezen voor betrouwbare zonnepanelen van hoge kwaliteit kunnen deze problemen tot een minimum worden beperkt en kunnen onderhoudswerkzaamheden en problemen worden verminderd. Tegelijkertijd kunnen de LCOE-kosten effectief worden verlaagd en grotere economische voordelen worden behaald. LCOE (Levelized Cost of Electricity) is een maatstaf die voornamelijk de gemiddelde kosten aangeeft die nodig zijn om één eenheid elektriciteit op te wekken, gewoonlijk gemeten in kilowattuur (kWh). Deze metriek houdt rekening met de totale kosten, investeringen, operationele en onderhoudskosten en de elektriciteitsoutput. Een lagere LCOE-waarde wijst niet alleen op lagere totale kosten, waaronder lagere investerings- en operationele onderhoudskosten, maar duidt ook op een hogere efficiëntie bij het opwekken van elektriciteit. Klik op de knop hieronder om het artikel te lezen en meer te weten te komen over LCOE!

Maysun Solar is toegewijd aan het produceren van top-tier fotovoltaïsche modules sinds 2008. Ontdek ons uitgebreide assortiment zonnepanelen, waaronder volledig zwart, zwart frame, zilver en glas-glas opties, allemaal met geavanceerde technologieën zoals half-cut, MBB, IBC, HJT en Shingled. Deze panelen zijn ontworpen voor superieure prestaties en hebben een stijlvolle esthetiek die naadloos integreert in elke architecturale omgeving. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en duurzame partnerschappen opgezet met vakkundige installateurs in tal van landen. Voor de laatste module offertes of alle vragen met betrekking tot fotovoltaïsche, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het benutten van de kracht van zonne-energie.

Dit vind je misschien ook leuk:

Microscheurtjes op zonnepanelen: Inspectie & Preventie Gids 2024
2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Fotovoltaïsch systeem op zonne-energie onderhouden: De levensduur van zonnepanelen begrijpen