Slakkensporen op zonnepanelen

· prijs zonnepanelen Offertes,zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:
Wat zijn slakkensporen op zonnepanelen?
Hoe ontstaan slakkensporen op zonnepanelen?
Wat zijn de belangrijkste redenen voor het ontstaan van slakkensporen op zonnepanelen?
Wat zijn de gevolgen van slakkensporen op zonnepanelen?
Hoe voorkom je slakkensporen op zonnepanelen?

Intro

Zonnepanelen installeren om je huis van stroom te voorzien is een duurzame investering voor de lange termijn. Dit helpt niet alleen om je energiekosten te verlagen, maar draagt ook bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk, waardoor je een duurzamer ecosysteem creëert.
Maar ondanks de grote voordelen van zonnepanelen als het gaat om het leveren van schone energie, kunnen sommige problemen hun efficiëntie tijdens hun levensduur beïnvloeden, en een veelvoorkomend probleem is het ontstaan van slakkensporen.

Wat zijn slakkensporen van zonnepanelen?

Slakkensporen, ook wel slakkensporen of wormsporen genoemd, zijn plaatselijke verkleuringslijnen die zich op zonnepanelen ontwikkelen na een langere gebruiksperiode.

Deze sporen verschijnen meestal als donkere of bruine lijnen in de buurt van rails, langs randen van zonnepanelen of in de buurt van microscheurtjes.

Deze minuscule bruine lijnen creëren de optische illusie dat slakken of wormen het oppervlak van de zonnepanelen hebben doorkruist, vandaar de naam "slakkensporen" of "wormsporen". Als deze sporen zich over het hele zonnepaneel uitstrekken, kunnen ze de visuele esthetiek aanzienlijk beïnvloeden.

Als een zonnepaneel beschadigd is, bijvoorbeeld door microscheurtjes, worden de slakkensporen zichtbaar na maanden van blootstelling aan de buitenelementen. Vervolgens blijven deze sporen bestaan en blijven ze zichtbaar op de zonnepanelen.

Slakkensporen op zonnepanelen

Hoe ontstaan slakkensporen op zonnepanelen?

Bij de vorming van slakkensporen op zonnepanelen is een reeks complexe chemische en fysische processen betrokken. Ten eerste, wanneer er een chemische reactie optreedt op de rails van het zonnepaneel, dient dit als het beginstadium voor het ontstaan van slakkensporen. Vervolgens leidt voortdurende fysieke spanning tot de vorming van microscheurtjes op het oppervlak van het zonnepaneel, waardoor er wegen ontstaan waarlangs vocht kan binnendringen. In aanwezigheid van een elektrisch veld, ultraviolette straling en bedrijfstemperaturen zet geïnfiltreerd vocht een corrosieproces in gang. Door de vervorming van de zilvercontacten en de inkapselingsfolie migreren zilverdeeltjes naar de EVA-folie. Het inkapselingspolymeer bevat chemische componenten zoals zwavel, fosfor en chloor, wat leidt tot secundaire chemische reacties met zilver. De ophoping van deze kleine deeltjes, gevormd door meerdere reacties, creëert uiteindelijk de kenmerkende slakkensporen op het oppervlak van de zonnecellen en inkapselingsmaterialen.

Wanneer zonnepanelen gedurende langere tijd worden blootgesteld aan barre buitenomstandigheden, begint het EVA-materiaal af te breken, waarbij kooldioxide en azijnzuur vrijkomen. In aanwezigheid van zuurstof reageert kooldioxide met de zilverpasta die wordt gebruikt als geleidend materiaal in het zonnepaneel, waarbij zilvercarbonaat wordt gevormd:
4Ag + 2CO2 + O2 -> 2Ag2CO3

Vervolgens reageert zilvercarbonaat met azijnzuur in het EVA-materiaal, waarbij zilveracetaat wordt gevormd:
Ag2CO3 + CH3COOH-> CH3COO(Ag) + CO2 + H2O

Zilveracetaat zet zich dan af op EVA en manifesteert zich als bruine lijnen (slakkensporen).

Het is cruciaal om op te merken dat microscheurtjes een voorwaarde zijn voor de vorming ervan. Als de interne onderdelen van het zonnepaneel niet worden beïnvloed door buitenelementen, vooral als er geen vocht kan binnendringen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er slakkensporen ontstaan. In dit proces wordt de aanwezigheid van microscheurtjes een kritieke factor die de noodzakelijke voorwaarden schept voor het ontstaan van slakkensporen.

Wat zijn de belangrijkste redenen voor het ontstaan van slakkensporen op zonnepanelen?

Slakkensporen ontstaan na langdurige blootstelling van zonnepanelen aan buitenelementen, wat de vraag oproept naar hun precieze oorsprong. Volgens de bevindingen van dit onderzoek kan de hoofdoorzaak van slakkensporen worden toegeschreven aan materiaaldefecten en de initiatie van chemische processen.
1. Verschillen in chemische eigenschappen tussen EVA-folie (ethyleenvinylacetaat) en zilvercontacten.
2. De mate van degradatie van het EVA-materiaal, d.w.z. hoe het veroudert en slijt.
3. De waterdampdoorlaatbaarheid van het backsheet-materiaal van het zonnepaneel, d.w.z. of het effectief kan voorkomen dat waterdamp het zonnepaneel binnendringt.

Veel van deze materiaaldefecten manifesteren zich terwijl zonnepanelen ter plaatse actief elektriciteit opwekken, hoewel defecten tijdens het fabricageproces niet ongewoon zijn en worden aangeduid als "cosmetische fabricagefouten".

De geïnduceerde chemische processen zijn een gevolg van de materiaaldefecten. Voornamelijk corrosiereacties zijn de belangrijkste geïnduceerde reacties die leiden tot de vorming van slakkensporen. Deze sporen ontstaan wanneer er microscheurtjes ontstaan op het oppervlak van het zonnepaneel, waardoor vocht en zuurstof kunnen binnendringen. Hoewel niet elk microscheurtje leidt tot aangrenzende slakkensporen, is de kans groot dat deze twee defecten zich op dezelfde locatie op een zonnecel bevinden. Daarom kan algemeen worden gesteld dat microscheurtjes de belangrijkste oorzaak zijn van slakkensporen op zonnepanelen.

Slakkensporen op zonnepanelen

Wat zijn de gevolgen van slakkensporen op zonnepanelen?

1. De prestaties van zonnepanelen gaan achteruit. De prestaties van zonnecellen kunnen worden beïnvloed door de vermindering van de lichtreflectie van het oppervlak van de zonnecel. Dit fenomeen leidt tot een daling van de efficiëntie van het zonnesysteem en een vermindering van de energie-opbrengst.Onderzoeken naar kristallijne zonnepanelen aangetast door slakkensporen onthullen een potentiële maximale daling van het vermogen Onderzoeken naar kristallijne zonnepanelen aangetast door slakkensporen onthullen een potentiële maximale daling van het vermogen efficiëntie van maximaal 9,1%. Sporen achtergelaten door slakken kan ook leiden tot schade aan zonnecellen als ze eroderen het oppervlak van de zonnecel, wat leidt tot verslechtering van de elektrische prestaties.

2. De vorming van hot spots effect. De aanwezigheid van slakkensporen veroorzaakt niet alleen lichtreflectieproblemen, maar kan ook leiden tot stroomweerstand op het zonnepaneel, waardoor hotspots ontstaan die de algehele paneelprestaties verder kunnen beïnvloeden. Deze stroomweerstand kan leiden tot een verlies aan energieomzetting en de vorming van gelokaliseerde hete zones op het oppervlak van het zonnepaneel. Deze hete zones kunnen niet alleen leiden tot een afname van de efficiëntie van het paneel, maar kunnen ook de stabiliteit van het paneel op de lange termijn negatief beïnvloeden.

3. Beïnvloed het uiterlijk. Het uiterlijk van een zonnepaneel is uiterst belangrijk voor de algehele indruk en het gevoel van milieu-integratie. De aanwezigheid van slakkenvlekken heeft niet alleen invloed op de prestaties van het zonnepaneel, maar ook op het uiterlijk. Na verloop van tijd kunnen deze bruine vlekken verslechteren en een blijvend en niet te verwaarlozen negatief effect hebben op het algehele uiterlijk van het zonnepaneel en de montageoppervlakken.

Slakkensporen op zonnepanelen

Hoe voorkom je slakkensporen op zonnepanelen?

1. Ga voorzichtig om met zonnepanelen om de vorming van microscheurtjes te voorkomen.
Microscheurtjes in zonnepanelen kunnen worden voorkomen door een aantal preventieve en onderhoudsmaatregelen te nemen om de stabiliteit en prestaties van het systeem op de lange termijn te garanderen. Hier volgen enkele suggesties:

a. Juiste installatie en onderhoud: Laat de zonnepanelen op de juiste manier installeren door een professional en zorg ervoor dat het montageframe en de ondersteuningsstructuur aan de eisen voldoen. Inspecteer en onderhoud het systeem regelmatig, inclusief het controleren van bevestigingsmiddelen, het opruimen van vuil en sneeuw, enz. om microscheurtjes veroorzaakt door externe druk te voorkomen.

b. Vermijd overmatige kracht: Vermijd tijdens de installatie en het onderhoud overmatige kracht of druk, vooral op de randen van de zonnepanelen. Zorgvuldige behandeling en bediening verminderen het risico op mechanische schade.

c. Geschikte fundering en ondersteuning: Zorg ervoor dat de fundering en ondersteuningsstructuur van het zonnepaneel voldoen aan de ontwerpeisen en bestand zijn tegen de effecten van de natuurlijke omgeving, zoals wind, regen en sneeuw. Sterke ondersteuningsstructuren kunnen de effecten van externe krachten op zonnepanelen beperken.

Klik hier voor meer informatie over microscheurtjes in zonnepanelen

2.Kies zonnepanelen met geavanceerde inkapseling materialen.
De keuze van materialen voor zonnepanelen is cruciaal om de vorming van slakkensporen te voorkomen. Bepaalde polymeermaterialen kunnen bijdragen aan of verergeren het probleem van slakkensporen. Daarom is de keuze van geschikte inkapselingsmaterialen bijzonder belangrijk. Ideale zonnepanelen moeten worden gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen die goed bestand zijn tegen veranderingen in de omgeving. Dit kan effectief voorkomen dat er slakkensporen ontstaan, de levensduur van de panelen verlengen en zorgen voor een stabiel energierendement en -rendement.

Maysun's HJT dubbelglas bifacial zonnepanelen zijn ingekapseld in POE, een thermoplastisch materiaal dat superieure prestaties en duurzaamheid biedt voor zonnepanelen. De UV-bestendigheid helpt de stabiliteit te behouden in verschillende klimatologische omstandigheden, waardoor de levensduur van de panelen wordt verlengd. Het is weerbestendig, bestand tegen zon en regen en kan zich aanpassen aan ruwe omgevingen. Daarnaast zijn POE materialen milieuvriendelijk en in lijn met het concept van duurzame ontwikkeling. Daarom bieden Maysun's HJT dubbelglas bifacial zonnepanelen met POE inkapselingsmaterialen aanzienlijke voordelen op het gebied van prestaties en milieubescherming.

HJT zonnepanelen

Het doel van Maysun Solar is sinds 2008 om de beste zonnepanelen te maken. Bekijk ons brede assortiment van half-gesneden, MBB, IBC, HJT, en shingled zonnepanelen, die komen in zilver, volledig zwart, zwart frame, en glas-glas stijlen. Mooie ontwerpen en een grote efficiëntie zorgen ervoor dat de panelen opvallen en dat elk gebouw er beter uitziet. Maysun Solar is een betrouwbare keuze omdat het al lang bestaande kantoren en magazijnen heeft en relaties met topinstallateurs in veel landen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over PV of de meest actuele offertes voor zonnepanelen wilt. We helpen je graag.

Referenties:

Solaradvisor. (2023, April 9). Why do you see snail trails on the surface of solar panels? | SolarTechAdvisor. Solartechadvisor.

Admin. (2023, December 4). Snail trails on solar panels | Just Solar. Just Solar.

Hoffmann, V. (2023, November 23). Unveiling the impact of Snail Trails on PV Modules. Above.

Nicolas, & Nicolas. (2022, October 19). Snail Trail effect: how to prevent your PV module from damage - Eco Green Energy. Eco Green Energy - Building a Greener World.

Misschien ook interessant:

Microscheurtjes op zonnepanelen: Inspectie & Preventie Gids 2024
2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Fotovoltaïsch systeem op zonne-energie onderhouden: De levensduur van zonnepanelen begrijpen