2024 Gids van SMBB Zonnecellen: Waarom kiezen voor SMBB zonnepanelen?

· prijs zonnepanelen Offertes,zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:
1.Intro
2.Wat is SMBB-technologie?
3.Wat zijn de prestatievoordelen van SMBB zonnecellen?
4.Conclusie

Intro

In het dynamische landschap van zonne-energie geven technologische innovaties de industrie voortdurend een nieuwe vorm. Eén zo'n transformerende vooruitgang is de evolutie van de busbartechnologie voor zonnecellen, met name de overgang van Multi BusBar (MBB) naar het meer geavanceerde Super Multi Busbar (SMBB) ontwerp. Het ingewikkelde samenspel tussen deze ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende invloed op de efficiëntie, prestaties en toepassingsscenario's van zonnepanelen vormt een boeiend verhaal voor de toekomst van zonne-energieoplossingen. Deze blog gaat in op het verband tussen MBB en SMBB, belicht de prestatievoordelen van SMBB-zonnecellen en verkent het brede scala aan toepassingsscenario's van HJT-zonnepanelen als vertegenwoordiger van de geavanceerde technologie die wordt toegepast op SMBB.

broken image

Wereldwijde trends in marktaandeel voor technologie met meerdere bussen (zonder bussen)

Wat is SMBB-technologie?

Wat is een busbar?
Op de meeste zonnepanelen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, kun je gemakkelijk een of meer busbars (BB) herkennen - die opvallende 'zilverachtige lijnen' die opvallen. Deze dunne, rechthoekige stroken zijn zowel aan de voor- als achterkant van de zonnecel in het paneel gedrukt en dienen als doorvoer voor de elektriciteit die door de zonnecel zelf wordt geproduceerd. Deze rails, die vaak gemaakt zijn van verzilverd koper, fungeren als "snelwegen" binnen het zonnepaneel en verzamelen en verbinden de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnecellen van het paneel. Ze vormen de gelijkstroom (DC) die vervolgens wordt weggeleid en door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom (AC). Deze wisselstroom is vervolgens klaar voor onmiddellijk gebruik, opslag of export naar het elektriciteitsnet.

Evolutie van MBB en SMBB technologie

Aanvankelijk (2002) waren de afmetingen van zonnecellen 125 mm en 2BB (2 busbars). Dit evolueerde geleidelijk naar 156 mm (3BB), 158 mm (4BB) en 158,75 mm (5BB).

In 2018, met de vooruitgang in celprocessen en PV-lintmateriaaltechnologieën, markeerde de opkomst van MBB-technologie (Multi-Busbar, 9-15 busbars) een keerpunt. Zonnepaneelfabrikanten gingen op grote schaal over op cirkelvormige MBB-lintlastechnologieën met een diameter van 0,3-0,4 mm, wat leidde tot een aanzienlijke verhoging van de celefficiëntie.

Tegen 2022 wordt SMBB (Super Multi Busbar, 16-20 busbars) geleidelijk toegepast bovenop de MBB-technologie, die fijnere, meer talrijke en dichtere busbars en cirkelvormige linten met een diameter van 0,24-0,0 mm gebruikt. Deze technologie wordt gebruikt in zowel HJT-cellen als N-Type TOPCon-cellen, waarbij de extra busbars meer stroompaden bieden, de elektrische weerstand verlagen en de efficiëntie van de zonnecel verder verbeteren.

MBB technologie versus traditioneel "meer stroomrails

Het verschil tussen de MBB-benadering en de meer traditionele "meer-aderige" benadering zit in de dwarsdoorsnede en de functie. Busbalken, die meestal plat worden afgedrukt, vereisen gesoldeerde platte linten om de stroom weg te leiden van de cel, waardoor meer schaduw en weerstandsverliezen worden geïntroduceerd. MBB gebruikt daarentegen dunne, afgeronde koperdraden die geen linten over de zonnecel nodig hebben. Deze draden voeren de stroom van de vingers naar de verbindingslinten buiten het voorvlak van de cel. Zoals te zien is in afbeelding 2, verbetert hun afgeronde doorsnede de optische prestaties, waardoor er meer licht weerkaatst wordt op de zonnecel. De Super Multi Busbar (SMBB) technologie gaat nog een stap verder. SMBB bouwt voort op de MBB-benadering door een nog groter aantal rails in te bouwen, meestal tussen de 16 en 20. Deze verbetering vermindert de schaduwvorming nog meer. Deze verbetering vermindert de schaduwvorming nog verder, optimaliseert het stroomafnamepad en vermindert de weerstand, waardoor de prestaties van de zonnecel verbeteren, vooral onder gedeeltelijk beschaduwde omstandigheden.

broken image

Traditionele "More-Busbars" VS MBB

Wat zijn de prestatievoordelen van SMBB zonnecellen?

Verbetering van de efficiëntie van stroomopwekking
De SMBB-technologie (Super Multi Busbar) zorgt voor een betere beschaduwing van de busbars en kortere transmissieafstanden door fijnere busbars te gebruiken en de hoeveelheid gebruikte zilverpasta te verminderen. Dit vermindert effectief de serieweerstand, verbetert het stroomopvangvermogen en verbetert de tolerantie van zonnecellen voor microscheurtjes, busbarbreuken en breuken, waardoor de betrouwbaarheid toeneemt. Hierdoor neemt het uitgangsvermogen van zonnepanelen met 2% toe. Bovendien kan de circulaire lintsoldeertechnologie het lichtreflecterend vermogen van de rails verbeteren, waardoor het uitgangsvermogen van de zonnecellen verder toeneemt.

Minder serieweerstandsverliezen
De integratie van meerdere busbars in SMBB cellen minimaliseert serieweerstandsverliezen, waardoor de algehele prestaties worden geoptimaliseerd en de energieopbrengst van de zonnepanelen wordt verhoogd. Het SMBB-proces kan de stroomgeleidingsafstand van de subverzamelrail naar de hoofdverzamelrail verkorten en het serieweerstandsverlies met 15% verminderen.

Grafieken

De bifacialiteit verhogen
Nu de toepassing van bifaciale technologie wereldwijd blijft toenemen, is de integratie van de SMBB-technologie (Simultaneous Super Multiple Busbar) een veelbelovende manier om de bifacialiteit van zonnecellen te verbeteren. Bifacialiteit, de verhouding tussen het vermogen aan de voorkant en het vermogen aan de achterkant, is een cruciale maatstaf voor de efficiëntie van zonnecellen. Het gebruik van SMBB biedt een opmerkelijk voordeel doordat kleinere aluminium vingers aan de achterkant kunnen worden geprint. Deze strategische aanpassing minimaliseert schaduw aan de achterkant van de cel, waardoor de bifaciale lichtoogstcapaciteit van de zonnecel aanzienlijk wordt verbeterd. De integratie van SMBB-technologie toont een stap voorwaarts in het verbeteren van de algemene prestaties en efficiëntie van bifaciale zonnecellen.

Lagere productiekosten
Een aanzienlijke kostencomponent bij de productie van zonnecellen wordt toegeschreven aan het zeefdrukproces voor de metallisatie van zilver (Ag) aan de voorkant. In de afgelopen jaren is het celontwerp met minder rails geoptimaliseerd door extra rails in het apparaat op te nemen. Deze strategische wijziging, die variaties in het aantal en de geometrie van de busbars met zich meebrengt, resulteert in een opmerkelijke vermindering in het verbruik van Ag-pasta terwijl tegelijkertijd de efficiëntie van de module wordt verbeterd. Bovendien kan het zilververbruik nog verder worden teruggedrongen door de Ag/Al-pads aan de achterkant tijdens het soldeerproces te vervangen door tinpads. Deze wijzigingen, die integraal deel uitmaken van de Super Multi Busbar (SMBB) benadering in zonnecelontwerp, dragen niet alleen bij tot aanzienlijke kostenbesparingen in het metallisatieproces, maar leiden ook tot een verbetering van de efficiëntie van zonnepanelen.

Rasterdiagram

Minimale invloed van schaduw
SMBB-technologie kan de schaduwimpact op zonnepanelen minimaliseren. In traditionele ontwerpen kan beschaduwing op één busbar de prestaties van de hele module aanzienlijk beïnvloeden. SMBB zonnecellen verdelen meerdere stroompaden, waardoor de invloed van beschaduwing wordt geminimaliseerd en de algehele systeemefficiëntie wordt verbeterd. Deze grotere tolerantie voor beschaduwing is vooral voordelig in installaties waar objecten zoals bomen of gebouwen gedeeltelijke schaduwen kunnen werpen, wat de prestaties van zonnepanelen kan beïnvloeden. De talrijke slanke rails in SMBB zonnecellen creëren meerdere routes voor elektrische stroom, waardoor ze beter bestand zijn tegen stroomverliezen door gedeeltelijke beschaduwing.

De effecten van microscheurtjes verminderen
Zonnecellen met Super Multi Busbar (SMBB) bieden aanzienlijke voordelen bij het verminderen van de effecten van microscheurtjes en die van gebroken busbars. Dit komt omdat SMBB de kans vergroot dat gebarsten delen van de cel elektrisch contact houden met de rest van de cel. SMBB-zonnecellen maken gebruik van meerdere fijne stroomtransmissiepaden, waardoor ze zich flexibeler kunnen aanpassen aan microscheurtjes of gebroken poorten op zonnepanelen. Als er microscheurtjes ontstaan, blijven deze meestal beperkt tot kleinere gebieden op het zonnepaneel, dankzij het grotere aantal rails in de SMBB-technologie. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere ontwerpen met minder rails.

Minder hotspots
Verminder het optreden van hotspots met SMBB-technologie, die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van elektrische stroom over het celoppervlak. Dit minimaliseert het risico van plaatselijke verhitting veroorzaakt door een hoge weerstand. Hotspots, die bekend staan om het in gevaar brengen van de efficiëntie en het veroorzaken van celdegradatie op de lange termijn, worden effectief aangepakt door de toepassing van SMBB-technologie.

De HJT zonnepanelen van Maysun Solar zijn een typisch voorbeeld van zonnepanelen die gebruik maken van SMBB technologie. Ze hebben meer en dunnere busbars, met 18 busbars per cel, waardoor er minder zilverpasta wordt verbruikt en schaduw wordt geminimaliseerd. Dit verkort niet alleen de transmissieafstand, maar verbetert ook de tolerantie voor microscheurtjes en gebroken busbars. Verhoog uw zonne-ervaring met Maysun Solar, waar betrouwbaarheid en innovatie elkaar ontmoeten. Hieronder ziet u een afbeelding van onze HJT zonnepanelen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de HJT zonnepanelen van Maysun Solar!

 HJT Zonnepaneel

De symmetrische structuur van HJT zonnepanelen, een typisch voorbeeld van SMBB-technologie, optimaliseert bifaciale energieopwekking, een innovatieve technologie die zonlicht van zowel de voorkant als de achterkant opvangt om de totale energieopwekking te verhogen. Deze innovatieve technologie vangt zonlicht zowel aan de voorkant als aan de achterkant op, waardoor de totale stroomopwekkingscapaciteit toeneemt. HJT-zonnepanelen kunnen op grote schaal worden gebruikt in fotovoltaïsche systemen voor de landbouw, fotovoltaïsche systemen voor carports en fotovoltaïsche systemen voor omheiningen die bifaciale stroomopwekking vereisen.

Conclusie

Samenvattend kan worden gesteld dat de SMBB-technologie klaar is om de toekomstige trends in de zonne-energie-industrie aan te sturen, gekenmerkt door verhoogde energie-efficiëntie, lagere productiekosten, verbeterde betrouwbaarheid, wijdverspreide toepassing, versterkte fotovoltaïsche innovatie en aanpasbaarheid aan diverse omgevingen. Dit ontwerp, dat wordt bereikt door het minimaliseren van interne weerstandsverliezen, het verminderen van zilverpastaverbruik en het beperken van oververhittingsrisico's, laat uitstekende prestaties zien in verschillende omgevingsomstandigheden. De voortdurende innovatie in SMBB-technologie heeft het potentieel om ontwikkelingen in de schone energiesector aan te jagen en meer duurzame zonne-energieoplossingen voor de toekomst te bieden.

Maysun Solar is sinds 2008 toegewijd aan de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Ontdek ons uitgebreide assortiment zonnepanelen, waaronder volledig zwart, zwart frame, zilver en glas-glas opties, allemaal met geavanceerde technologieën zoals half-cut, MBB, IBC, HJT en Shingled. Deze panelen zijn ontworpen voor superieure prestaties en hebben een stijlvolle esthetiek die naadloos integreert in elke architecturale omgeving. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en duurzame partnerschappen opgezet met vakkundige installateurs in tal van landen. Voor de laatste module offertes of alle vragen met betrekking tot fotovoltaïsche, neem dan gerust contact met ons op. We staan te popelen om u te helpen de kracht van zonne-energie te benutten.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen (weinig licht)?
2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Temperatuurcoëfficiënt en zonnepanelen: Waarom is het zo belangrijk in zonne-energie?