Energietekorten in het verschiet door nieuwe droogte

· Over fotovoltaïsche

Vorig jaar had Europa een van de heetste zomers ooit, en dit jaar wordt in verschillende landen opnieuw droogte-alarm geslagen. Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor droogte is droogte een probleem in een aanzienlijk deel van Europa, waarbij rood de ernstigste alarmstatus is, groen veilig en donkerder geel een ernstiger probleem. Nu waterschaarste waarschijnlijk de elektriciteitsproductie zal beïnvloeden en zal leiden tot een nieuwe stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen, is het nog niet te laat om PV te installeren.

Droogte in Europa

In Spanje

De afgelopen maart viel in Spanje slechts 36% van het historisch gemiddelde aan neerslag en de temperaturen lagen die maand 1,8 graden Celsius boven het historisch gemiddelde, waardoor deze maart in Spanje de warmste maart van de afgelopen 100 jaar was. De gemiddelde neerslag in Spanje in april bedroeg 14,2 mm, ongeveer 22% van het voorgaande jaar. Als gevolg van de droogte is het gemiddelde waterpeil in de reservoirs in heel Spanje slechts 25% van het maximumpeil en in Catalonië, waar de droogte het hevigst is, staan sommige reservoirs op het punt op te drogen en heeft de regio nu de opening van privézwembaden verboden en de watertoevoer voor de landbouw met 40% beperkt.

In Cordoba in Zuid-Spanje werd in april met 38,8 graden de hoogste temperatuur ooit in het land gemeten. Het droge weer in Spanje, dat al meer dan 100 dagen aanhoudt, heeft geleid tot een aantal recente magazijnrampen, met alleen al tussen vorige week en vandaag twee tot drie magazijnbranden in het pakhuisdistrict van Madrid. Daarnaast zijn stuwmeren opgedroogd, gewassen beschadigd en een reeks andere extreme effecten veroorzaakt door het warme weer.

Cristobal Cano, secretaris-generaal van de Spaanse regionale organisatie, de Unie van kleine landbouwers, verklaarde dat Spanje, dat een belangrijk Europees land voor groenten en fruit is, in pessimisme is vervallen omdat er sinds januari weinig regen is gevallen en de grond erg droog is. De droogte en de verminderde opbrengsten zouden kunnen leiden tot hogere prijzen voor basislandbouwproducten in Europa, terwijl de kosten van levensonderhoud steeds hoger zouden kunnen worden.

Droogte in Spanje

In Italië

Ramona Magno van de Italiaanse Nationale Onderzoeksraad onthulde dat de neerslag in het hele Po-bekken onder het gemiddelde ligt en dat het peil van de Po begin april het laagste was in 30 jaar. Attilio Fontana, voorzitter van de regio Lombardije, zei dat het peil van de stuwmeren in de hele regio slechts de helft van het historisch gemiddelde bedroeg.

Confagricoltura, de Italiaanse landbouwfederatie, schat dat minstens 50.000 boeren nu getroffen zijn, met directe economische verliezen voor de landbouw van 1,5 miljard euro. Volgens de bond heeft de droogte van afgelopen zomer al 6 miljard euro aan verliezen voor de Italiaanse landbouw veroorzaakt, en als de droogte dit jaar aanhoudt, zullen meer dan 300.000 boeren verliezen lijden. Ook de Italiaanse boerenbond Coldiretti heeft gewaarschuwd dat de oogst van rijst, maïs en andere belangrijke gewassen dit voorjaar gevaar loopt.

Droogte in Italië

In Frankrijk

heeft minister van Milieu Christophe Béchu gewaarschuwd dat de hoeveelheid beschikbaar water de komende jaren met 10 tot 40% kan dalen. De Franse meteorologische dienst registreerde in februari 32 opeenvolgende dagen zonder neerslag in het land, waardoor het de droogste februari in Frankrijk was sinds 1959, en Perpignan in de Pyrénées-Orientales kreeg in april zelfs te maken met extreme omstandigheden toen het drinkwater werd onderbroken. En in delen van Zuid-Frankrijk staat op het gebruik van particuliere zwembaden een boete van 1.500 euro. In verschillende gebieden zijn waterbeperkingen opgelegd: bewoners mogen geen zwembaden vullen of auto's wassen, en lokale boeren moeten hun waterverbruik halveren.

Droogte in Frankrijk

In Oostenrijk

De ecologische ramp van vorige zomer in het Oostenrijkse park van de duizend meren werd veroorzaakt door een ernstige droogte, maar dit jaar staat het meer hier nog steeds op het laagste peil ooit, waardoor de bedding van de Zicke uitdroogt, met voor het oog alarmerende scheuren. Oostenrijk heeft geen watertekort, zegt professor Roman, en het relatief warme en vochtige klimaat, de besneeuwde Alpen en de vele rivieren binnen zijn grenzen maken dat het een betere waterbron is dan veel regio's. Maar door de opeenvolgende droogtes van de afgelopen jaren is het grondwaterpeil in de Oostenrijkse vlakten gedaald, waardoor veel meren op een laag peil staan of zelfs zijn opgedroogd.

Droogte in Oostenrijk

Met de huidige frequentie van extreem weer zijn er steeds meer tekenen dat de zomer van 2023 wel eens geen goede zomer zou kunnen worden. Buitensporige gasprijzen en elektriciteitsrekeningen zullen voor miljoenen huishoudens ongetwijfeld een zware belasting vormen. De installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen is zeker de beste optie, en u kunt batterijen installeren zodat de elektriciteit die u niet gebruikt aan de staat kan worden verkocht.

Maysun solar is sinds de oprichting in 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Kies voor Maysun Solar omdat we kwaliteitszonnepanelen hebben voor uw behoeften, neem contact met ons op en samen kunnen we een groene toekomst creëren!

You may also like:

broken image
Aanzienlijke stijging van geïnstalleerde PV-capaciteit in Europese landen in 2022! Deze landen verdubbelen hun toevoegingen
Over het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen op daken: alles wat u moet weten