Recordbreker: wind- en zonne-energie wordt in 2022 voor het eerst nummer één in de EU!

· zonnepanelen industrie Nieuws

Volgens de analyse van het rapport van Ember is de volgorde van het machtsaandeel voor de EU als geheel in het zojuist verstreken jaar 2022 stilletjes veranderd. Voor het eerst zullen wind- en zonne-energie meer elektriciteit opwekken dan enige andere energiebron, goed voor 22,3% van de opgewekte elektriciteit en meer dan een vijfde van de in de EU verbruikte elektriciteit, ruim vóór steenkool (16%) en voor het eerst zelfs meer dan gas (19,9%) en kernenergie (21,9%).

broken image

Recordbrekend

"Europa heeft zijn ergste energiecrisis vermeden", aldus Dave Jones, hoofd gegevensanalyse bij Ember, "waarbij de schok van 2022 slechts een lichte stijging van het steenkoolvermogen tot gevolg had, maar een enorme golf van steun voor hernieuwbare energiebronnen op gang bracht. De vrees voor een opleving van steenkool is voorbij". De groei van hernieuwbare energie in de EU is grotendeels te danken aan zonne-energie: de fotovoltaïsche productie is vorig jaar met een record van 39 TWh toegenomen, een stijging van 24% op jaarbasis. Ember berekent dat de groei van zonne-energie de EU minstens 10 miljard euro aan gaskosten heeft bespaard.
Dit record is vooral te danken aan
Een daling van de hydro-elektriciteit als gevolg van een zeldzame droogte, wijdverspreide uitval van kernenergie en de energiecrisis als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog, waardoor de kosten van gas aanzienlijk zijn gestegen.

Samen creëren deze bovenstaande gebeurtenissen een opwekkingskloof die overeenkomt met 7% van de totale Europese elektriciteitsvraag in 2022, waarvan ongeveer 83% wordt opgevuld door wind- en zonne-energie.
Zo'n 20 EU-landen vestigen nieuwe records voor PV-opwekking in 2022! Nederland staat op de eerste plaats, met een bijdrage van 14% uit PV, en de eerste keer in de geschiedenis van het land dat PV steenkool heeft ingehaald, gevolgd door Spanje en Duitsland.

broken image

Vooruitblik naar 2023

De afgelopen jaren heeft de EU een grote impuls gegeven aan hernieuwbare energie door fors te investeren in wind- en zonneprojecten. Deze investering werpt nu al vruchten af, want ook in 2021 groeit de zonne-energie: in de 27 lidstaten van de EU wordt 25,9 miljoen kW aan nieuwe PV-capaciteit geïnstalleerd, een stijging van 34% ten opzichte van 2020, waarmee het EU-record voor nieuwe PV-installaties van de afgelopen tien jaar wordt gebroken.
Als hernieuwbare energiebronnen zijn wind- en zonne-energie niet alleen goed voor het milieu, maar ook economisch voordelig. Door de technologische vooruitgang en schaalvoordelen blijven de kosten van wind- en zonne-energie dalen, wat betekent dat de overstap naar hernieuwbare energie steeds betaalbaarder wordt voor zowel consumenten als bedrijven. maysun Solar heeft een 'Gids voor het kopen van PV-panelen' opgesteld (link naar blogpost).

broken image

Naast de economische voordelen kan een groter gebruik van hernieuwbare energie de afhankelijkheid van de EU van ingevoerde energie helpen verminderen, de energiezekerheid verbeteren en de regio minder kwetsbaar maken voor volatiliteit van de energieprijzen. De recordbrekende verschuiving van de EU naar wind- en zonne-energie is een sterk voorbeeld voor andere landen.
Dat wind- en zonne-energie tegen 2022 de belangrijkste bron van elektriciteit in de EU worden, is een enorme mijlpaal in de sector hernieuwbare energie en een teken van de groeiende trend naar schonere, groenere energie.

broken image

Als fabrikant van fotovoltaïsche modules met 14 jaar expertise staat Maysun Solar klaar om samen met u de energietransitie te helpen realiseren. Neem contact met ons op om de deur naar groene energie te openen.