Wereldwijde gegevens over de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit per land tot 2021

· Over fotovoltaïsche

Wereldwijde gegevens over de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit per land tot 2021

De wereld maakt in een ongekend tempo gebruik van hernieuwbare energiebronnen, met zonne-energie als koploper.

Ondanks een daling van de mondiale energievraag met 4,5% in 2020 is de vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energietechnologieën bemoedigend. Hernieuwbare energie kent over de hele linie een sterke groei, waarbij zonne-energie het voortouw neemt, met 127 GW aan geïnstalleerde zonnecapaciteit in 2020, de grootste jaarlijkse capaciteitstoename ooit.

 Zonne-energieproductie per land in 2021

Zonne-energieproductie per land in 2021

De bovenstaande infografiek maakt gebruik van gegevens van het Internationale Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) om de zonne-elektriciteitscapaciteit per land in 2021 weer te geven, met inbegrip van fotovoltaïsche (PV) en geconcentreerde zonne-elektriciteitscapaciteit.

Zoals u in de grafiek kunt zien, heeft China de meeste geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit, met meer dan 35% van de wereldwijde capaciteit. Wat meer is, dit land vertoont geen tekenen van vertraging. China ontwikkelt ook het grootste aantal wind- en zonne-energieprojecten ter wereld, waardoor de capaciteit voor schone energie met nog eens 400.000 MW zal toenemen.

Volgens de statistieken voor 2019 hebben Chinese bedrijven 66% van 's werelds polysilicium geproduceerd. Bovendien is meer dan driekwart van alle zonnecellen en 72% van alle fotovoltaïsche modules ter wereld afkomstig uit China.

En met vijf van de tien grootste zonne-energiecentrales ter wereld in China, is het geen verrassing dat China de meeste totale geïnstalleerde capaciteit heeft als je naar deze cijfers kijkt.

China wordt gevolgd door de Verenigde Staten, waar in de eerste drie maanden van 2021 nog eens 50.000MW aan PV-projecten werd geïnstalleerd. De VS heeft onlangs de 100.000 MW aan fotovoltaïsche capaciteit overschreden en heeft in de afgelopen tien jaar een indrukwekkende gemiddelde jaarlijkse groei van 42% gekend. Beleidsmaatregelen zoals de belastingvermindering voor zonne-investeringen, die een belastingvermindering van 26% oplevert voor residentiële en commerciële zonne-energiesystemen, hebben de PV-industrie vooruit gestuwd.

Dan is er nog de hoeveelheid zonne-energie die in Australië wordt opgewekt. Het is maar een fractie van dat van China. Maar met een relatief kleine bevolking van 26 miljoen, staat het hoog op de ranglijst per hoofd van de bevolking. Het is ook vermeldenswaard dat Australië de hoogste zonnestraling heeft van alle continenten. Meer dan 30 procent van de Australische huishoudens heeft nu PV-systemen op daken.

Wat is de drijvende kracht achter de groei van zonne-elektriciteit?

De energietransitie is een belangrijke factor in de opkomst van hernieuwbare energie, maar zonne-energie groeit deels omdat deze in de loop der tijd erg goedkoop is geworden. In het afgelopen decennium zijn de kosten van zonne-energie exponentieel gedaald en het is nu de goedkoopste bron van nieuwe energie-energie.

Sinds 2010 zijn de kosten van zonne-elektriciteit met 85% gedaald, van 0,28 dollar naar 0,04 dollar per kilowattuur. De MIT-onderzoekers zeggen dat schaalvoordelen de belangrijkste factor zijn geweest in de voortdurende daling van de kosten in het afgelopen decennium. Met andere woorden, naarmate wereldwijd meer zonnemodules worden geïnstalleerd en geproduceerd, is de productie goedkoper en efficiënter geworden.

De kosten van zonne-energie stijgen dit jaar als gevolg van problemen met de toeleveringsketen. Deze stijging zal echter waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn, aangezien de knelpunten worden opgelost.