Wat zijn heterojunction technologie (HJT) zonnepanelen: Voordelen en toepassingen

· prijs zonnepanelen Offertes,zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:
Wat zijn HJT zonnepanelen?
Wat zijn de voordelen van HJT zonneceltechnologie?
Wat zijn de technische voordelen van HJT in vergelijking met PERC en TOPCon?
In welke scenario's zijn HJT-zonnepanelen geschikter?

Wat zijn HJT-zonnepanelen?

Heterojunctie (HJT) zonnepaneel, ook bekend als Silicium heterojuncties (SHJ) of Heterojunctie met Intrinsieke Dunne Laag (HIT) zonnepaneel, is een verzameling van HJT zonnecellen die gebruik maken van geavanceerde fotovoltaïsche technologie. HJT-cellen combineren de voordelen van kristallijn silicium met dunne-filmtechnologieën. Deze cellen zijn gemaakt op basis van een N-type monokristallijn siliciumsubstraat, met niet-gedoteerde amorfe siliciumlagen (i-a-Si:H) afgezet op het oppervlak. Deze unieke structuur verbetert de prestaties en efficiëntie van de zonnecellen, die vervolgens worden geassembleerd tot zonnepanelen voor praktische toepassingen.

De structuur van HJT-cellen bestaat gewoonlijk uit de volgende hoofdcomponenten:

N-type monokristallijn siliciumsubstraat: De basis van HJT-panelen is een N-type monokristallijn silicium wafer. N-type silicium wordt zo genoemd omdat de meeste dragers elektronen zijn en biedt doorgaans een hogere mobiliteit van de dragers en minder lichtgeïnduceerde degradatie (LID).

Intrinsieke Amorf Siliciumlaag: Aan beide zijden van de monokristallijne siliciumwafel wordt een laag ongedoopt (intrinsiek) amorf silicium aangebracht. Deze intrinsieke laag werkt als een passiveringslaag, waardoor oppervlaktedefecten op de siliciumwafel effectief worden verminderd en de recombinatie van ladingsdragers wordt geminimaliseerd.

Gedoteerde Amorf Siliciumlagen: Buiten de intrinsieke lagen worden P- en N-type amorfe siliciumlagen toegevoegd. Deze lagen worden gedopeerd (door sporen van andere elementen toe te voegen) om hun geleidbaarheid te veranderen en zo een P-N junctie te vormen, wat cruciaal is voor het opwekken van energie uit zonnecellen.

Transparante geleidende oxidelaag (TCO): Het oppervlak van de cel is vaak bedekt met een TCO-materiaal, zoals Indium Tin Oxide (ITO), voor een goede lichtdoorlaatbaarheid en elektrische geleiding.

Metalen elektroden: Om stroom aan de cel te onttrekken, worden aan de boven- en onderkant metalen elektroden toegevoegd. Deze elektrodes zijn meestal zeer dun om het gebied dat zonlicht tegenhoudt zo klein mogelijk te houden.

Structuur

Wat zijn de voordelen van HJT zonneceltechnologie?

210 mm hoogrendement cellen
HJT 210mm zonnecellen met een hoge efficiëntie, de transparante geleidende oxide (TCO) film passiveert effectief de interface defecten van kristallijn silicium en gedoteerd amorf silicium, wat resulteert in een foto-elektrische conversie efficiëntie van 25%. HJT zonnecellen zijn ontworpen met een groter aantal fijnere busbars, waardoor schaduw veroorzaakt door busbars effectief wordt verminderd en de afstand voor stroomoverdracht wordt verkort. Dit ontwerp minimaliseert de weerstand, verbetert de stroomopvang en verbetert daardoor de algehele energieopwekkingsefficiëntie. Bovendien draagt het gebruik van talloze ultrafijne rails bij aan de vermindering van microscheurtjes en busbarbreuk, waardoor de flexibiliteit en betrouwbaarheid van de cellen toeneemt.

Hoge bifaciale snelheid
HJT zonnecellen hebben een uniek ontwerp met symmetrische structuren aan zowel de voor- als achterkant, gecombineerd met gaasplaten. Deze configuratie verhoogt hun bifaciale capaciteit om elektriciteit op te wekken aanzienlijk. Opmerkelijk is dat deze cellen een stroomopwekkingsefficiëntie van meer dan 95% bereiken aan de achterkant, wat een aanzienlijke verbetering betekent van de totale energieproductie.

Het innovatieve doorzichtige dubbele glasontwerp helpt om licht door de openingen tussen de zonnecellen te laten doordringen, waardoor de stroomopwekking aan de achterkant wordt verbeterd en het rendement op de investering toeneemt. Deze eigenschap is vooral gunstig voor toepassingen zoals omheiningen, carports en luifels, waar dubbelzijdige stroomopwekking van cruciaal belang is.
   
In vergelijking met PERC- en TopCon-technologieën kunnen heterojunctiecellen met een hoge bifacialiteit meer dan 30% extra vermogen genereren. Deze indrukwekkende verbetering in energieopbrengst maakt heterojunctie zonnecellen bijzonder effectief voor installaties waar beide zijden van het paneel worden blootgesteld aan direct of gereflecteerd zonlicht, waardoor de energiebenutting wordt gemaximaliseerd.

Uitstekende prestaties bij weinig licht
HJT-cellen integreren i-a-SiH dunne films tussen kristallijn silicium en gedoteerd amorf silicium. De ongedoteerde gehydrogeneerde amorfe siliciumlaag (i-a-Si:H) dient om defecten op het kristallijne siliciumoppervlak te passiveren. Dit passiveringsproces vermindert de recombinatie van ladingsdragers op het grensvlak, wat resulteert in een verhoogde open-circuit spanning (Voc), wat leidt tot een hoge open-circuit spanning (750mV). Deze verhoogde Voc maakt een hogere spanningsuitvoer mogelijk, zelfs in omstandigheden met weinig licht, waardoor de startspanning van de omvormer sneller wordt bereikt en de periode van elektriciteitsopwekking aanzienlijk wordt verlengd tot in de vroege ochtend- en avonduren, waardoor de dagelijkse energieopbrengst wordt gemaximaliseerd.

Lage temperatuurcoëfficiënt
In de warme en zonnige omstandigheden die kenmerkend zijn voor Europese zomers, komen Heterojunction (HJT) zonnepanelen naar voren als de superieure keuze. Hun lage temperatuurcoëfficiënt van -0,24%/°C, in vergelijking met PERC- en TOPCon-cellen, zorgt voor een stabiele en efficiënte stroomopwekking, zelfs bij hogere temperaturen. Deze eigenschap maakt HJT-zonnepanelen bijzonder geschikt voor gebruik tijdens de zomermaanden in Europa, waar het maximaliseren van de zonne-energie-efficiëntie cruciaal is. Het geminimaliseerde vermogensverlies in omgevingen met hoge temperaturen toont hun robuustheid en betrouwbaarheid aan, waardoor ze een voorkeursoptie zijn voor zonne-energiesystemen in het gevarieerde zomerweer van Europa. Voor meer informatie over de temperatuurcoëfficiënt van zonnepanelen, klik op de knop hieronder om het artikel te lezen!

Lage degradatie
HJT-cellen elimineren de mogelijkheid van elektronische problemen op het celoppervlak en voorkomen licht- en temperatuurgeïnduceerde degradatie (Light-Induced Degradation, LID). De TCO filmlaag, begiftigd met geleidende eigenschappen, voorkomt het ontstaan van oppervlaktepolarisatie, waardoor het risico van PID (Potential-Induced Degradation) verval structureel wordt beperkt.
De stroomopwekkingscapaciteit van heterojunctie modules zal niet meer dan 12,6% afnemen over een periode van 30 jaar, waardoor een stabiele stroomopwekking gedurende de hele levenscyclus van HJT zonnepanelen gegarandeerd is.

Volledig zwart zonder kleurverschil
Dankzij de kenmerken van de HJT-celtechnologie blijft de kleurconsistentie tussen de voor- en achterzijde van HJT-zonnepanelen zonder kleurverschillen, waardoor een visueel aantrekkelijk en gecoördineerd effect ontstaat. Hierdoor is HJT de beste keuze voor volledig zwarte zonnepanelen en ook de beste keuze voor donkergekleurde daken in Europa.

Installeer echte foto's

Hoge betrouwbaarheid
Het HJT zonnepaneel is uitgerust met weerbestendig, corrosiebestendig en slijtvast dubbelzijdig glas en POE inkapseling, wat een garantie van 30 jaar biedt voor zowel het product als de prestaties. Dankzij het lage-temperatuurproces en de no-cut zonneceltechnologie zijn de cellen minder beschadigd, zeer flexibel, komen er minder microscheurtjes in voor en zijn ze eenvoudig te transporteren en te installeren.

Wat zijn de technische voordelen van HJT vergeleken met PERC en TOPCon?

Bij het vergelijken van Heterojunction Technology (HJT), Tunnel Oxide Gepassiveerd Contact (TOPCon) en Gepassiveerde Emitter Rear Cell (PERC) zonnepanelen op verschillende technische parameters, benadrukken de volgende gegevens de voordelen van HJT:

In termen van bifacialiteit leiden HJT-zonnepanelen met een efficiëntie van 95%, waarbij TOPCon met 85% en PERC met 70% worden overtroffen. Deze hogere bifacialiteit wijst op een superieure absorptie van zonlicht van zowel de voor- als achterzijde, waardoor de totale energieopname wordt gemaximaliseerd.

De energieopwekkingsefficiëntie is een ander gebied waar HJT uitblinkt, met een efficiëntie van 22,87% in vergelijking met TOPCon met 22,28% en PERC met 21,2%. Deze hogere efficiëntie onderstreept het superieure vermogen van HJT om zonlicht om te zetten in elektriciteit, wat resulteert in betere algemene prestaties.

HJT-zonnepanelen vertonen een lagere vermogensdegradatie in het eerste jaar van 1%, beter dan TOPCon met 1,5% en PERC met 2%. Dit suggereert dat de HJT-technologie in het begin een betere stabiliteit in vermogensoutput biedt.

Bovendien vertonen HJT-zonnepanelen vanaf het tweede jaar een gemiddelde jaarlijkse vermogensdegradatie van 0,35%, wat een superieure stabiliteit op lange termijn laat zien in vergelijking met TOPCon (0,4%) en PERC (0,45%).

In termen van temperatuurcoëfficiënt onderscheiden HJT-zonnepanelen zich met een lagere waarde van -0,243%/°C, wat duidt op een verminderde gevoeligheid voor temperatuurschommelingen in vergelijking met TOPCon (-0,32%/°C) en PERC (-0,35%/°C). Deze eigenschap draagt bij aan de consistente en betrouwbare stroomopwekking van HJT-zonnepanelen in uiteenlopende omgevingsomstandigheden.

Gegevensvergelijkingstabel

Ontdek de voorhoede van hernieuwbare energie innovatie met Maysun Solar's HJT zonnepanelen. Door gebruik te maken van de ongeëvenaarde voordelen van Heterojunction Technology (HJT), vertegenwoordigen onze panelen een sprong voorwaarts in zonne-energie efficiëntie. Deze panelen zijn ontworpen met superieure heterojunction technologie en leveren een consistente, hoge spanning, zelfs bij weinig licht. Hun lage temperatuurcoëfficiënt (-0,243%/℃) vertaalt zich in duurzame prestaties in warmere klimaten, waardoor effectieve energieopwekking wordt verlengd. Met een indrukwekkende bifacial rate (95%) maximaliseren de HJT-panelen van Maysun Solar de absorptie van zonne-energie, waardoor de energieopbrengst van uw fotovoltaïsche systeem aanzienlijk wordt verhoogd. Voor een beter inzicht in de mogelijkheden van HJT zonnepanelen, klik op de knop hieronder en begin aan een reis naar schonere, efficiëntere energieoplossingen!

In welke scenario's zijn HJT-zonnepanelen geschikter?

Heterojunctie (HJT) zonnepanelen zijn zeer geschikt voor verschillende scenario's, inclusief maar niet beperkt tot fotovoltaïsche energie voor de landbouw, fotovoltaïsche energie voor carports, fotovoltaïsche energie voor daken en verschillende andere toepassingen.

Fotovoltaïsche toepassingen in de landbouw: HJT-zonnepanelen zijn bijzonder geschikt voor fotovoltaïsche toepassingen in de landbouw, met een hoge bifaciale efficiëntie en uitstekende prestaties bij weinig licht. Hierdoor kunnen de panelen efficiënt elektriciteit opwekken bij veranderende weers- en lichtomstandigheden. Door hun lage temperatuurcoëfficiënt kunnen HJT-zonnepanelen zelfs in omgevingen met hoge temperaturen, zoals die overdag in landbouwgebieden voorkomen, prestatieverliezen minimaliseren. Bovendien zorgt de weerstand van de panelen tegen PID- en LID-effecten voor stabiliteit en betrouwbaarheid op lange termijn, waardoor ze een ideale keuze zijn voor landbouwtoepassingen met een aanhoudende behoefte aan elektriciteitsopwekking. Bovendien kunnen ze naadloos worden geïntegreerd in landbouwinfrastructuur, zoals de bovenkant van kassen en landbouwschuren, waardoor ze schaduw bieden en de tweeledige doelstelling van landbouwproductie en schone energie bereiken.

Fotovoltaïsche panelen voor carports: HJT zonnepanelen blinken ook uit in fotovoltaïsche toepassingen voor carports, voornamelijk dankzij hun uitstekende bifaciale efficiëntie en prestaties bij weinig licht. In omgevingen zoals carports zijn zonnepanelen vaak onderhevig aan schaduw van omringende structuren, maar HJT-panelen kunnen effectief zonlicht opvangen en omzetten, waardoor ze een goede efficiëntie voor het opwekken van elektriciteit behouden, zelfs bij gedeeltelijke schaduw. Doordat HJT-panelen efficiënt gebruik maken van verstrooid en gereflecteerd licht, kunnen ze uitstekende prestaties leveren bij het opwekken van elektriciteit onder variabele lichtomstandigheden in stedelijke omgevingen, zoals carports. Deze eigenschappen maken HJT-zonnepanelen tot een ideale keuze voor het volledig benutten van zonne-energiebronnen in stedelijke omgevingen zoals carports.

Fotovoltaïsche panelen op daken: Fotovoltaïsche panelen op daken vereisen ruimte-efficiëntie en prestaties op lange termijn. De duurzaamheid, hoge efficiëntie en minimale degradatiekenmerken van HJT-zonnepanelen maken ze een ideale keuze voor deze toepassingen. Ze zijn bestand tegen verschillende omgevingsfactoren, zoals vochtigheid en UV-blootstelling, waardoor ze geschikt zijn voor regio's met wisselende weersomstandigheden.

Regio's met hoge zomertemperaturen, zoals Zuid-Europa: HJT-zonnepanelen hebben uitstekende temperatuurcoëfficiënten (ongeveer -0,24%/°C), wat betekent dat ze minder efficiëntieverlies vertonen in warme omstandigheden in vergelijking met traditionele fotovoltaïsche panelen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor omgevingen met hoge temperaturen.

Regio's met slechte lichtomstandigheden, zoals Noord-Europa: HJT-zonnepanelen staan bekend om hun uitstekende prestaties bij weinig licht, ook op bewolkte dagen of tijdens de vroege ochtend en late middag. Dit is te danken aan hun hoge open-circuit spanning en effectieve lichtabsorptie. Bovendien maken de dubbelzijdige elektriciteitsopwekking van HJT-zonnepanelen ze bijzonder nuttig in besneeuwde omgevingen in Europa, door gebruik te maken van gereflecteerd licht van de grond.

In het algemeen zijn HJT-zonnepanelen geschikt voor verschillende scenario's en voldoen ze aan specifieke vereisten voor landbouw, carports, daken en diverse klimatologische en geografische omgevingen. Ze vormen een veelzijdige en robuuste energieoplossing.

Installeer echte foto's

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Kies uit ons brede aanbod van volledig zwarte zonnepanelen, zonnepanelen met een zwart frame, zilveren zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC,HJT en Shingled technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen in elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in tal van landen! Neem contact met ons op voor de laatste zonnepaneel offertes of alle PV-gerelateerde vragen. We zijn enthousiast om u te helpen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen (weinig licht)?
2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Temperatuurcoëfficiënt en zonnepanelen: Waarom is het zo belangrijk in zonne-energie?