Volledig zwarte zonnepanelen: een beter uitziende optie

· Over fotovoltaïsche

Hoewel residentiële zonne-energieklanten systemen met het hoogste vermogen willen om maximale kostenbesparingen te realiseren, komt esthetiek nog steeds op de eerste plaats bij de keuze van zonnepanelen. Als zelfs maar een fractie van een systeem door de buren kan worden gezien, kiezen huiseigenaren meestal voor volledig zwarte panelen voor een slank, afgewerkt systeem.

Standaard zonnemodules zijn gemaakt van silicium. De kristallijne structuur van silicium is ofwel polykristallijn ofwel monokristallijn. Polykristallijne zonnecellen zijn blauwachtig van kleur en hebben over het algemeen een lager rendement en een lagere prijs. Monokristallijne cellen zijn donkerder, hebben over het algemeen een hoger rendement en zijn duurder.

Een typische residentiële zonnemodule bestaat uit 60 afzonderlijke zonnecellen die met elkaar verbonden zijn en ingeklemd zijn tussen lagen glas en kunststof. Een van deze lagen wordt de back sheet genoemd en zorgt voor de achtergrondkleur van de module.

Bij een standaardpaneel is de achterplaat wit, zodat de zonnecellen een zichtbaar raster vormen tegen deze witte achtergrond. Zo ziet het Maysun-project eruit:

broken image

Dit zijn monokristallijne panelen met een witte achterkant. U kunt zien dat de panelen een zwarte tint hebben en een duidelijk rasterpatroon. De panelen hebben ook een ongelakt aluminium frame, waardoor de panelen ook beter zichtbaar zijn.

Ik vind het er niet erg uitzien, en het dak is ook naar de achtertuin gericht, dus het doet geen afbreuk aan de aantrekkelijkheid van de straat. Maar wat als die panelen naar de straat zouden kijken? Dan zou ik waarschijnlijk iets willen doen om het eleganter te maken.

Volledig zwarte zonnepanelen: een beter uitziend alternatief (volgens de meesten).

Uit gesprekken met klanten en zonne-installateurs blijkt dat zwarte zonnepanelen er over het algemeen beter uitzien. Dit geldt vooral voor daken met een donkere kleur, maar ook voor lichte daken.

Hier ziet u bijvoorbeeld een rij volledig zwarte modules op een donker dak:

Zoals u kunt zien, zijn de afzonderlijke cellen in deze zwarte panelen niet langer zichtbaar, en hebben de panelen ook zwarte kaders. Het resultaat is een zonne-installatie die eruitziet als een zwart veld.

Dit is nauwelijks onzichtbaar, maar ik denk dat de meeste mensen het ermee eens zullen zijn dat deze installatie er met zwarte zonnepanelen beter uitziet dan met conventionele panelen. Zonder een zichtbaar raster tussen de cellen, trekken deze panelen niet zo veel aandacht. Dit geldt vooral omdat de asfalt shingles ook donker van kleur zijn.

Zelfs als uw dak is gemaakt van lichtgekleurde materialen, zien volledig zwarte panelen er beter uit. Hier is een voorbeeld:

Dit zonnepaneel valt zeker op, terwijl traditionele panelen met een zichtbaar dambordpatroon er veel schrijnender zouden uitzien.

Waarom zijn volledig zwarte zonnepanelen zwart?

Er zijn verschillende manieren waarop een fabrikant een zwarte versie van een zonnepaneel kan produceren:

Met monokristallijn silicium.

Gebruik van een donker achterblad

Aanpassen van de draden aan de voorzijde van de module

Gebruik een zwart kader (of laat het kader helemaal weg)

Snij de zonnecellen anders

Monokristallijn vs. polykristallijn silicium

Voor volledig zwarte zonnepanelen wordt altijd monokristallijn (mono) silicium gebruikt, omdat dit er donkerder uitziet. Aangezien volledig zwarte panelen als een kwaliteitsproduct worden beschouwd, is het zinvol monocellen met een hoger rendement te gebruiken.

Een voorbeeld is dit volledig zwarte zonnepaneel van Maysun.

Voor de voorste verbindingstape is gebruik gemaakt van zwarte tape, een zwart frame, zwart afdichtingsmiddel en een zwarte rugzijde om een consistente kleur in het hele product te verkrijgen. 

broken image

Het heeft een goede hechting aan het rugoppervlak en de afpelsterkte is meer dan 60 N/cm Firstbacksheet maakt gebruik van zwart gecoate fotovoltaïsche rugoppervlakken met een drielagige structuur, met hydrolysebestendige PET-film als middelste laag en weerbestendige fluororesine als oppervlaktelaag.

De producten van de zwarte fotovoltaïsche module met hoog vermogen zijn bestemd voor gedistribueerde fotovoltaïsche en BIPV-fotovoltaïsche gebouwintegratie van daken van woningen in Nederland, België en Noord-Europa.