Monokristallijn zonnepaneelrendement: doet het rendement er echt toe?

· zonnepanelen industrie Nieuws

Bij het installeren van zonnepanelen denkt u misschien aan 'zonnepaneelrendement', doet het rendement van zonnepanelen er echt toe?

In feite is het rendement van zonnepanelen in de meeste gevallen niet zo belangrijk als andere prestatie-indicatoren, en wanneer zonnepanelen efficiënter zijn, is het gewoon een kwestie van het merk dat de hogere prijs rechtvaardigt, en voor de huiseigenaar gewoon meer geld betaalt. 

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van een zonnepaneel meet hoeveel van het zonlicht dat op het zonnepaneel valt, wordt omgezet in elektriciteit.

Monokristallijn zonnepaneel rendement?

De efficiëntie hangt bijna volledig samen met de technologie die wordt gebruikt om de panelen te vervaardigen. Bijna alle residentiële zonnepanelen zijn tegenwoordig gemaakt van monokristallijne zonnecellen omdat deze efficiënter zijn dan andere soorten zonnecellen.

De meeste zonnepanelen op de markt zijn tussen 16 en 20 procent efficiënt. Monokristallijne zonnepanelen hebben echter een rendement tussen 17 en 22 procent.

En verschillende types monokristallijne zonnecellen zijn zelfs efficiënter dan conventionele zonnecellen. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld PERC- of HIT-zonnecellen, die het rendement van zonnepanelen verhogen doordat ze meer licht absorberen dan conventionele zonnecellen. Andere zonnepanelen maken gebruik van halfcutterceltechnologie, waarbij de efficiëntie wordt verhoogd door de zonnecel in tweeën te snijden om de weerstand van de elektronen die door de cel bewegen te verminderen.

Doet het rendement van zonnepanelen er echt toe?

Hoe graag zonnepaneelmerken ook de efficiëntie verhogen. Het is geweldig voor het merk om te kunnen zeggen dat het de concurrentie heeft verslagen door een recordefficiëntie te hebben. Maar hoewel het geweldig is om een paneel met hoog rendement te hebben, hebben de meeste huiseigenaren er echt niets aan. In feite kan het de prijs van een zonne-installatie verhogen.

Het is het wattage, of het vermogen, van het paneel dat werkelijk van invloed is op de hoeveelheid elektriciteit die het zonnepaneel produceert. Ten eerste is de efficiëntie van de panelen rechtstreeks van invloed op het afgegeven vermogen. U zult waarschijnlijk geen zonnepaneel vinden met een hoog vermogen en een laag rendement.

Niet alleen dat, maar het wattage van het paneel is ook de bovengrens van de hoeveelheid stroom die het zonnepaneel kan produceren. Dus stel dat u twee panelen van 350 watt hebt, een met een rendement van 18% en een ander met een rendement van 21%, dan zullen ze allebei slechts 350 watt elektriciteit produceren.

In dit geval bent u waarschijnlijk beter af met een paneel met een rendement van 18%, omdat dat waarschijnlijk goedkoper is.

Is er een situatie waarin ik een hoog rendement zonnepaneel zou moeten kopen?

Technisch gesproken, als u beperkte ruimte op uw dak heeft, moet u zonnepanelen met een hoger rendement nemen. Maar nogmaals, de efficiëntie wordt weerspiegeld in het vermogen.

Als u een klein dak heeft, of slechts een klein deel ervan dat geschikt is voor zonne-installatie, koop dan de panelen met een hoger vermogen, die waarschijnlijk een hoger rendement zullen hebben. Dit kan duurder zijn, maar het zal de beste manier zijn om de hoeveelheid zonne-energie te krijgen die u op uw dak nodig hebt om uw elektriciteitsrekening te betalen.

Om samen te vatten:

Het rendement van een zonnepaneel is een maatstaf voor hoeveel van het zonlicht dat het oppervlak van het zonnepaneel raakt, wordt omgezet in elektriciteit voor gebruik in uw huis.

Het wattage van een zonnepaneel is een betere indicator van hoeveel elektriciteit een zonnepaneel zal produceren, plus het houdt al rekening met de efficiëntie van het paneel.

Doorgaans kost de installatie van een premium efficiënt zonnepaneel meer dan die van een standaard efficiënt paneel.

Kijk naast het vermogen ook naar de garantie, de vermogenstolerantie, de temperatuurcoëfficiënt en de prijs van het paneel.