Vergelijking tussen IBC-technologie en TOPCon-technologie voor zonnepanelen

· Nieuw fotovoltaïsch beleid,Fotovoltaïsche technologie Nieuws
Fotovoltaïsche panelen

Zonne-energie wordt steeds belangrijker naarmate de vraag naar hernieuwbare energie groeit. Het is een oplossing die schone elektriciteit helpt opwekken. In de zonne-energie-industrie zijn fabrikanten altijd bezig om zonnepanelen beter en efficiënter te maken. Twee geavanceerde technologieën, IBC (Fork Finger Back Contact) en TOPCon (Thin Surface Passivation Contact), hebben op dit gebied veel aandacht gekregen. In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen IBC- en TOPCon-zonnepaneeltechnologieën. We onderzoeken de voordelen van beide en hoe ze de toekomst van zonne-energie kunnen bepalen.

Kaartinterpretatie

Wat is IBC Zonnepanelen Technologie?

IBC-technologie (Interdigitated Back Contact) is een grote stap voorwaarts in het ontwerp van zonnepanelen. De zonnecel heeft een speciaal ontwerp waarbij de voor- en achtercontacten aan de achterkant van de cel zijn geplaatst. Hierdoor absorbeert de voorkant van de cel beter licht, waardoor deze efficiënter is. Deze opstelling helpt schaduwverliezen te minimaliseren en verbetert daardoor de energieopname.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen met IBC-technologie?

1. Verbeterde efficiëntie: IBC-cellen verhogen de totale energieomzetting met meer dan 20% door alle contacten naar achteren te verplaatsen en het effectieve oppervlak van het zonnepaneel te vergroten. Hierdoor worden schaduwverliezen geminimaliseerd.

2. Verbeterde esthetiek: IBC panelen hebben een slank en aantrekkelijk ontwerp zonder zichtbare metalen contacten of rasterlijnen aan de voorkant. Dit maakt ze visueel aantrekkelijk voor zowel residentiële als commerciële installaties. In sommige Europese landen zijn zwarte zonnepanelen erg populair in woonwijken. Deze panelen zijn duurder dan traditionele PERC-panelen omdat ze goed passen bij daken met een donkere kleur en het algehele uiterlijk verbeteren.

3. Betere prestaties bij hoge temperaturen: IBC-technologie blijkt beter te presteren bij hoge temperaturen dan andere technologieën. Bovendien werken zonnepanelen met IBC-technologie bij lagere temperaturen dan traditionele panelen. Dit maakt ze een betere keuze voor gebieden met een warm klimaat.

4. Hogere duurzaamheid: Het plaatsen van de contacten aan de achterkant biedt meer bescherming tegen zaken als vocht en stof. Dit voorkomt schade die na verloop van tijd zou kunnen ontstaan en zorgt ervoor dat de prestaties niet verslechteren.

Pakkettentabel

Wat is de TOPCon-technologie voor zonnepanelen?

De Tunnel Oxide Passivated Contact (TOPCon)-technologie is een nieuwe methode die de efficiëntie van zonnepanelen helpt te verbeteren. TOPCon-technologie is in wezen de volgende generatie PERC. TOPCon-zonnecellen zijn gebaseerd op de reeds bestaande PERC-technologie (Passivated Emitter and Back-side Cell). Net als zijn voorganger kunnen TOPCon-cellen worden ingebouwd in cellen die volgens de conventionele methode worden gefabriceerd. TOPCon is een technologie waarbij een zeer dunne laag siliciumdioxide (SiO2) en een laag fosfor-gedoteerd polykristallijn silicium wordt toegevoegd. Dit wordt gedaan om gepassiveerde contactstructuren te creëren op zowel het voorste als het achterste oppervlak. Bij de TOPCon-technologie wordt een zeer dunne laag siliciumdioxide (SiO2) en een laag fosfor-gedoteerd polysilicium toegevoegd. Dit helpt om verliezen te verminderen en de extractie van dragers te verbeteren door gepassiveerde contactstructuren te gebruiken op zowel de voor- als achterkant.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen met TOPCon-technologie?

1. Hoger rendement: TOPCon-zonnepanelen kunnen een hoger omzettingsrendement bereiken in vergelijking met conventionele PERC-technologie. Dit komt doordat ze efficiënt lading onttrekken aan het frontoppervlak en compounding verminderen. Fraunhofer ISE stelt dat TOPCon-cellen het potentieel hebben om rendementen van meer dan 25% te bereiken, terwijl PERC-cellen een maximale theoretische efficiëntie van ongeveer 24% hebben.

Vermogensvergelijkingstabel van TOP CON en PERC

2. Uitstekende lichtabsorptie: TOPCon-panelen hebben geen frontale metalen contacten, waardoor ze meer licht absorberen en meer stroom opwekken. TOPCon-zonnepanelen kunnen beter stroom opwekken bij weinig licht. Dit betekent dat ze langer stroom kunnen blijven opwekken.

3. Potentiële kostenbesparingen: TOPCon-zonnepanelen worden gemaakt met behulp van een complex productieproces. Het goede nieuws is echter dat ze gemaakt kunnen worden met dezelfde machines als P-modules. Dit betekent dat fabrikanten niet veel geld hoeven uit te geven aan nieuwe apparatuur. Bovendien hebben TOPCon-cellen een betere omzettingsefficiëntie, wat betekent dat ze de productiekosten per watt kunnen verlagen.

TOP CON en PERC reflectiekaart

4. Verbeterde betrouwbaarheid: De TOPCon-technologie helpt de recombinatie van oppervlakken te verminderen en verbetert de duurzaamheid en consistente prestaties van de panelen na verloop van tijd. De TOPCon-zonnepanelen hebben een lage vermogensdegradatie in het eerste jaar en gedurende de volgende 30 jaar.

Wat is het verschil tussen IBC-technologie en TOPCon-technologie?

Zowel IBC- als TOPCon-technologieën zijn belangrijke ontwikkelingen in de zonne-energiesector. Ze zijn speciaal ontwikkeld om de efficiëntie en prestaties te verbeteren. Ze hebben echter elk hun eigen kenmerken en dingen om rekening mee te houden.

1. Opwekkingsefficiëntie: Beide technologieën zijn zeer efficiënt, waarbij IBC-panelen in bepaalde gevallen iets efficiënter zijn. Uit gegevens blijkt dat IBC een theoretische omzettingsefficiëntie van 29,1% heeft, wat hoger is dan de 28,7% van TOPCon. Het verschil in efficiëntie tussen de twee opties is echter niet significant.

2. Complexiteit van de productie: Hoewel beide technologieën complexe fabricageprocessen met zich meebrengen, kan de TOPCon-technologie op lange termijn potentiële kostenbesparingen opleveren. Aangezien TOPCon-technologie de volgende logische stap is na PERC-technologie, voegt het niet veel extra kosten toe aan het eindproduct en kan het extra efficiëntiewinst opleveren ten opzichte van PERC.

3. Commerciële levensvatbaarheid: Op dit moment hangt het van een paar dingen af of deze technologieën geld kunnen opleveren, zoals hoeveel het kost om ze te maken, of ze op grotere schaal kunnen worden geproduceerd en of mensen ze daadwerkelijk willen kopen. IBC-technologie is voordelig omdat het kan worden gecombineerd met andere celtechnologieën zoals TOPCon, HJT, Calcium Titaanerts, enz. Deze combinatie resulteert in een hogere omzettingsefficiëntie en creëert TBC-, HBC- en PSC IBC-technologieën. Door zijn veelzijdigheid wordt de IBC-technologie vaak een "platformtechnologie" genoemd die superieure prestaties levert.

Wat is de toekomst van IBC-technologie en TOPCon-technologie voor zonnepanelen?

Eenvoudig gezegd kunnen zowel IBC- als TOPCon-zonneceltechnologieën de zonnepanelenindustrie enorm veranderen. Ze kunnen de efficiëntie verbeteren en zonne-energie op grotere schaal beschikbaar en duurzaam maken. IBC-panelen staan bekend om hun superieure prestaties en commerciële levensvatbaarheid bij hoge temperaturen. Aan de andere kant hebben TOPCon-panelen een hogere efficiëntie en potentiële kostenbesparingen. Omdat zonne-energietechnologie steeds beter wordt, is het van cruciaal belang om in de gaten te houden hoe zowel commercieel gebruik als technologische vooruitgang de toekomst van zonne-energie zullen vormgeven.

De beslissing tussen IBC- en TOPCon-technologieën zal uiteindelijk afhangen van de specifieke behoeften van het zonneproject, budgetbeperkingen en de toekomstige richting van de vooruitgang in de productie van zonnepanelen. Maysun Solar richt zich sinds 2008 op het maken van fotovoltaïsche modules van topkwaliteit. Wij bieden een verscheidenheid aan zonnepanelen in verschillende technologieën zoals Half Cut, MBB, IBC, TOPCon en Shingled. Deze panelen staan bekend om hun uitstekende prestaties en aantrekkelijke ontwerpen die gemakkelijk bij elk gebouw passen. Welke technologie u ook kiest, Maysun Solar heeft een optie die bij u past!

Mayun Solar, een pionier in de hernieuwbare energie-industrie, heeft zijn nieuwste revolutionaire product gelanceerd, het TOPCON 410W-430W zwart dubbel glas zonnepaneel, dat is ontworpen om een ​​conversie-efficiëntie van maximaal 22% te produceren, waardoor het ideaal is voor gebruik op residentiële daken en in grote commerciële instellingen!

390W-410W monokristallijn zonnepaneel PERC 182 mm 108 cellen
390W--410W dubbel glas volledig zwarte PV-module PERC 210 mm 120 cellen

Maysun Solar heeft kantoren, magazijnen en sterke partnerschappen met ervaren installateurs in tal van landen. Als u vragen heeft over de laatste module offertes of andere PV-gerelateerde vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

broken image
broken image
broken image