Secundair gebruik: recycling van zonnepanelen

· zonnepanelen industrie Nieuws

Zonnepanelen worden wereldwijd aangeprezen als een belangrijk wapen in het terugdringen van koolstofuitstoot, maar ze degraderen en worden geleidelijk minder efficiënt. Na ongeveer 25-30 jaar is het vaak rendabeler om ze te vervangen door nieuwe.

Experts zeggen dat miljarden panelen uiteindelijk weggegooid en vervangen moeten worden.

Recycling van fotovoltaïsche panelen

Hoeveel zonnepanelen moeten worden gerecycled?

In 2016 voorspelde het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) voorspeld dat tegen het begin van de jaren 2030 het aantal afgedankte fotovoltaïsche panelen wereldwijd gelijk zou zijn aan ongeveer 4% van het aantal geïnstalleerde panelen. Tegen 2050 zal de hoeveelheid afval van zonnepanelen toenemen tot minstens 5 miljoen ton per jaar, aldus het agentschap. De cumulatieve wereldwijde waarde van grondstoffen die technisch teruggewonnen kunnen worden uit PV-panelen kan oplopen tot $450 miljoen (in termen van 2016), wat ruwweg overeenkomt met de kosten van grondstoffen die nodig zijn om ongeveer 60 miljoen nieuwe panelen of 18 GW aan opwekkingscapaciteit te produceren. Tegen 2050 zou de cumulatieve terugwinbare waarde meer dan $ 15 miljard kunnen bedragen, volgens het rapport.

Energie-experts roepen regeringen op om dringend actie te ondernemen om een dreigende wereldwijde milieuramp te voorkomen.

Ute Collier, adjunct-directeur van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA), zegt: "Tegen 2050 zal dit een berg afval zijn, tenzij we nu recyclingketens opzetten."

"We produceren steeds meer zonnepanelen - wat geweldig is - maar wat doen we met het afval?"

Vergelijkingstabel gebruik en recycling fotovoltaïsche panelen

Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?

De zonnepanelen zijn net broodjes.

1. De zonnecel staat in het midden. Ongeveer 90% van de commerciële zonnepanelen gebruiken silicium als halfgeleider om lichtenergie om te zetten in elektriciteit. Dunne metalen strips (meestal zilver) kruisen het oppervlak van de siliciumkristallen in elke cel en voeren de stroom naar de koperen bedrading van het paneel.

2. De zonnecel is ingekapseld in een beschermende barrière, meestal een inkapselend materiaal van doorzichtig plastic genaamd EVA. De bovenkant is bedekt met een andere laag glas en de achterkant is ook bedekt met EVA. Het geheel wordt omgeven door een aluminium frame.

Deze gelaagde structuur beschermt de cellen tegen natuurlijke elementen en laat zonlicht door, maar kan moeilijk te ontmantelen zijn wanneer de panelen het einde van hun levensduur bereiken.

Fotovoltaïsche paneelstructuur

Welke onderdelen van een zonnepaneel kunnen worden gerecycled?

Overzicht recycling:

1. Kristallijne siliciumzonnetechnologie neemt het grootste deel van het marktaandeel van zonnepanelen voor haar rekening. Dit type paneel bestaat uit een aluminium frame, glas, koperdraden, een polymeerlaag en backsheet, silicium zonnecellen en een plastic aansluitdoos. De polymeerlaag beschermt het paneel tegen weersinvloeden, maar kan recycling en verwijdering van het paneel moeilijk maken, omdat er meestal hoge temperaturen nodig zijn om de lijm los te maken.

2. Veel onderdelen kunnen worden gerecycled. Een typische kristallijne zonnemodule bevat componenten zoals glas, polymeren, de zonnecel zelf, koper, aluminium en sporen van andere metalen. De grootste bijdrage aan het totale gewicht is glas met 75%, gevolgd door polymeren met 10% en aluminium met 8%. Sporen van zilver, lood en tin zijn aanwezig.

3. Andere materialen in de zonnecel kunnen moeilijker te recyclen zijn. Zilver en intern koper zijn waardevolle componenten, maar panelen bevatten doorgaans zeer kleine hoeveelheden van deze materialen. Giftige metalen zoals lood en cadmium kunnen ook aanwezig zijn in zonnepanelen.

4. Zonnepanelen kunnen kritische materialen bevatten waaronder aluminium, tin, tellurium en antimoon, maar ook gallium en indium in sommige dunne-film modules.

5. Andere onderdelen van een zonne-energiesysteem zijn bijvoorbeeld omvormers, rekken en back-upsystemen voor batterijen, die ook gerecycled kunnen worden. Omvormers kunnen worden gerecycled met elektronisch afval en rekken kunnen worden gerecycled met soortgelijk schroot.

Recyclageproces van zonnepanelen:

Fotovoltaïsche recycling is onderverdeeld in drie hoofdfasen: (1) stratificatie, (2) materiaalscheiding en (3) materiaalextractie en -zuivering. Zonnepanelen worden voornamelijk gerecycled door middel van chemische, thermische en mechanische processen. Het proces begint met het verwijderen van aansluitdozen, draden en frames. De modules worden vervolgens versnipperd, gesorteerd en gescheiden. Door de materialen te scheiden, kunnen ze naar het specifieke recyclingproces dat bij elk materiaal hoort. Het bovenstaande proces is van toepassing op kristallijne siliciumpanelen.

Recyclingproces

De beschreven methoden zijn slechts enkele van de vele. Een aantal andere methoden wordt momenteel onderzocht. Het grootste probleem bij het recyclingproces is het niveau van onzuiverheden. Warmtebehandelingen op hoge temperatuur en mechanische processen kunnen bijvoorbeeld onzuiverheden genereren. Daarnaast kunnen processen op lage temperatuur die gebruik maken van specifieke mechanische of chemische stappen ook onzuiverheden genereren. Daarom kan het gewenste resultaat alleen worden bereikt door een combinatie van thermische, chemische of metallurgische stappen. Zodra deze materialen zonder onzuiverheden kunnen worden gerecycled, zullen ze een hogere waarde hebben op de markt, wat een van de belangrijkste obstakels is in de PV-recyclingindustrie.

Wat zijn de toekomstige voordelen van het recyclen van zonnepanelen?

1. Het opzetten van meer recyclinginfrastructuur voor zonnepanelen, en ze zullen de economische ontwikkeling effectief stimuleren. Er moet een goede infrastructuur voor de recycling van zonnepanelen komen om het grote aantal zonnepanelen dat in de nabije toekomst zal worden weggegooid, te beheren. Als die er eenmaal is, zullen we getuige zijn van een aantal positieve effecten en nieuwe kansen in de economie.

2. Het recyclen van zonnepanelen zal meer banen creëren en meer grondstoffen besparen. Tegen 2050 zal PV-recycling niet alleen meer groene banen creëren, maar ook een recyclebare waarde hebben van ongeveer 11 miljard pond. Dit betekent dat er ongeveer 630 GW aan energie kan worden geproduceerd door hergebruik van eerder gebruikte materialen.

3. Constante prijsverlaging. Omdat de prijs van zonne-energie blijft dalen, kiezen steeds meer huishoudens en bedrijven ervoor om te investeren in zonne-energiesystemen. Door de constant lagere prijzen kunnen meer huishoudens zich een zonne-energiesysteem veroorloven.

Maysun werkt samen met een aantal nationale leveranciers en heeft al veel klanten geholpen met de installatie van zonnepanelen.

Full black zonnepanelen 410W monokristallijn 210 mm PERC 80 cellen
Twisun Series

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige zonnepanelen. We hebben een breed scala aan producten, waaronder monokristallijne en glas-glas zonnepanelen in aanvulling op dakpannen, met half-cut, MBB en IBC technologieën, die superieure prestaties en een stijlvol design te bieden in harmonie met elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren en magazijnen opgezet in vele landen en heeft langdurige relaties opgebouwd met uitstekende installateurs! Voor de laatste module offerte of een PV-gerelateerde vragen, neem dan gerust contact met ons op.

broken image
broken image
broken image