Trends in de fotovoltaïsche industrie: wie zal na silicium de grootste technologische verandering zijn die de ontwikkeling van fotovoltaïsche cellen stimuleert?

· Nieuw fotovoltaïsch beleid

Fotovoltaïsche energie is op dit moment ongetwijfeld de economisch voordeligste en meest schaalbare schone energiebron, en is tevens de "stuurman" die de energierevolutie aandrijft. Volgens insiders uit de sector zal de wereld tegen eind 2022 naar verwachting voor het eerst pariteit bereiken op het gebied van lichte opslag, wat betekent dat de logica van nieuwe energiealternatieven voor fossiele energie is vastgesteld en dat de logica van langetermijngroei van PV is bepaald.

 

Kostenvermindering is nog steeds de kernlogica achter de voortdurende innovatie van technologie. De industrie is van mening dat, na zonne-silicium wafers, de komende 10 jaar, zal naar verwachting de grootste technologische veranderingen in de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonnecellen rijden, 2022 zal het eerste jaar van N-type batterijen in de industrialisatie zijn. Wat de technologieroutes betreft, wordt verwacht dat HIT/HJT en TOPCON zich over een langere periode parallel zullen ontwikkelen.

 

In 2022 verwacht de industrie dat de wereldwijd geïnstalleerde capaciteit 220GW tot 250GW zal bereiken, en in termen van segmentatie is de prijs van zonnesilicium definitief gedaald, en de bodemprijs zal worden vastgesteld in de herhaalde concurrentie tussen fabrikanten van zonnesilicium en eindgebruikers; de investeringsmogelijkheden op het gebied van inkapselingsfolie, PV backsheet, lage temperatuur zilverpasta en andere hulpmaterialen verdienen de aandacht.

 

 De groeilogica op lange termijn van PV is vastgesteld tegen de achtergrond van de toenemende wereldwijde nadruk op nieuwe energie en de binnenlandse tenuitvoerlegging door China van de "dubbele koolstof"-strategie.

 

Voor de PV-industrie groei logica, SOLARZOOM nieuwe energie denktank hoofd Ma Yiwei zei in een interview met verslaggevers, met 2022 zonne-silicium prijzen dalen, de kosten van elektriciteit, het besturen van de integratie van lichte opslag in het tijdperk van pariteit, wat ook betekent dat de kosten van de gehele nieuwe energie-industrie te verlagen tot hetzelfde niveau als fossiele energie.

 

 Volgens de berekeningen van Longi zal tegen 2030 de jaarlijkse mondiale PV-installatieschaal meer dan 1500GW bedragen; volgens de levenscyclus van PV-modules zal de vervangingsperiode van PV-modules beginnen in het 31e jaar na de installatie. Deze twee factoren hebben ertoe bijgedragen dat PV een industrie is geworden met een jaarlijkse vraag van meer dan 1.000 GW en een aanhoudende groei.

 

Specifiek voor 2022 waren de ondervraagde industriëlen ook over het algemeen optimistisch, en voorspelden zij dat het aantal installaties wereldwijd tussen 220 en 250 GW zal liggen, een stijging met meer dan 30% ten opzichte van 2021.

 

"Eén, de nieuwe vraag, en twee, de hoeveelheid die in 2021 niet werd geïnstalleerd vanwege de stijging van silicium voor zonne-energie, zullen beide in 2022 worden gerealiseerd." Ma Yiwei legde uit.

 

"De hoeveelheid geïnstalleerd vermogen in 2022 wordt bepaald door de strijd tussen de prijzen van zonnesilicium en de kosten van PV-modules." Analisten van PV-industriemedia, Global PV, analyseerden verder dat de industrie van 2018 tot 2021 over het algemeen geïnstalleerde volumes voorspelde op basis van subsidies van de National Energy Administration. In 2022, nu de productiecapaciteit voor zonnesilicium vrijkomt en de prijzen van PV-modules niet bestand zijn tegen de hoge kosten van USD 0,346/W, is het onwaarschijnlijk dat de prijzen voor zonnesilicium zullen terugkeren naar USD 42,57/KG, waarbij de strijd tussen de twee er uiteindelijk toe zal leiden dat de prijzen voor zonnesilicium zullen dalen en de geïnstalleerde capaciteit zal stijgen.

 

 Fotovoltaïsche energie is typisch een technologie-gedreven industrie. In de afgelopen 10 jaar is de innovatie van de zonnewafertechnologie, van polykristallijn naar monokristallijn, in combinatie met diamantdraad, een krachtig instrument geworden voor de fotovoltaïsche industrie om de kosten van elektriciteit te verlagen. Volgens de industrie zal de innovatie van de batterijtechnologie in de komende 10 jaar de nieuwe groeilogica van de industrie worden, wat voor de betrokken beroepsbeoefenaars overwinsten zal opleveren.

 

"In de komende tijd is de doorbraak van de batterijkoppeling het meest waarschijnlijk." Wat de richting van de verandering in de industrie betreft, zeiden insiders in de sector dat met de technologische innovatie de PV-batterijen geleidelijk zullen verschuiven van het P-type naar het N-type, en dat 2022 het eerste jaar zal zijn waarin de N-type batterijen geïndustrialiseerd zullen worden.

 

"Wij zijn vooral optimistisch over HIT/HJT." Voor N-type cellen zei Ma Yiwei dat HIT/HJT de meest wenselijke technologieroute zal zijn op basis van dalende productiekosten, hogere omzettingsefficiëntie en vervolgens rekening houdend met de hele levenscyclus van het product, stroomopwekking en vermindering van de koolstofuitstoot. "Het kan zijn dat sommige beoefenaars van de industrie op korte termijn voor TOPCON hebben gekozen, maar HIT/HJT zal naar verwachting op grote schaal geïndustrialiseerd worden nadat de massaproductie van met zilver bekleed koper en dunne siliciumwafers tegen eind 2022 een feit zijn."

 

Volgens de industrie kunnen TOPCON-omzettingsefficiëntie van 24% of meer, de vraag naar materiaal en de bestaande PERC-celtechnologieroute compatibel zijn, met het voordeel van lage kosten van industrialisatie; HIT-proces eenvoudige omzetting is hoger, meer geschikt voor batterij dunne wafer, dubbelzijdige vraag, maar geconfronteerd met het probleem van hoge investering in materiaal.

 

Volgens industriële bronnen, vergeleken met de huidige mainstream PERC-cellen, de ABC-cellen ontwikkeld door het bedrijf gebruik maken van een nieuwe rug contact structuur, de voorkant van de cel zonder een raster lijn schaduw, het laboratorium foto-elektrische conversie-efficiëntie van 26%, zal naar verwachting 25,5% efficiëntie te bereiken na de massaproductie in 2022, de niet-silicium kosten zal naar verwachting hetzelfde doen als PERC of zelfs lager, conversie-efficiëntie dan PERC te verbeteren ongeveer 10% van stroomopwekking.

 

De industriereuzen zijn iets voorzichtiger, met als gebruikelijke refrein dat geen enkele technologieroute momenteel een duidelijk voordeel laat zien in de N-cel sector.

 

De kostprijs van elektriciteit is het eerste principe van PV, dat bepalend is voor de weg van industrialisatie en investeringen in de technologie. Verwacht wordt dat TOPCON en HIT zich in de komende vier tot vijf jaar parallel zullen ontwikkelen op het gebied van industrialisatie.