Fotovoltaïsche + kas toepassingen in de landbouw

De glastuinbouw speelt een belangrijke rol in de duurzame productie van gewassen, maar de glastuinbouw is een energie-intensieve sector die sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen en bijdraagt tot een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Om dit probleem aan te pakken, zijn in de glastuinbouw de laatste jaren technologische modellen ontwikkeld die zonne-energie combineren met landbouwkassen om de duurzaamheid van de kasprestaties te verbeteren en die een groot commercieel potentieel hebben aangetoond.

broken image

In sommige Europese landen verbiedt de huidige regelgeving de installatie van fotovoltaïsche systemen op de grond in landbouwgebieden, in welk geval fotovoltaïsche kassen worden gezien als een oplossing om de huidige regelgeving te omzeilen. Door een PV-systeem op het dak of de muren van de kas te installeren, kunnen op hetzelfde stuk land zowel voedsel als energie worden geproduceerd. Fotovoltaïsche energie kan de energie leveren die nodig is om de kassen te laten draaien en kan het inkomen van de landbouwers verhogen, waardoor plattelandsgebieden een multisectorale ontwikkeling krijgen. Bovendien zijn fotovoltaïsche kassen zeer concurrerend voor de landbouwproductie in ecologisch kwetsbare en afgelegen gebieden.

Huidige stand van het onderzoek naar fotovoltaïsche kassen

broken image

Nederland
Nederland is een van 's werelds toonaangevende landen op het gebied van glastuinbouw. volgens onvolledige statistieken is er momenteel ongeveer 10.000 hm2 aan glazen kassen in Nederland, goed voor 1/4 van de totale oppervlakte aan kassen in de wereld. alle kassenapparatuur in Nederland zijn geautomatiseerde apparaten, en de toepassingstechnologie heeft een vroege start, en de kasskeldertechnologie is ook rijper. Naast PV-systemen die op het dak van de kas worden bevestigd, bieden sommige bedrijven verplaatsbare PV-systemen aan die op het dak kunnen worden geïnstalleerd en een hoger vermogen per vierkante meter PV-paneel hebben. Vergeleken met vaste systemen leveren verplaatsbare PV-systemen ongeveer 20-30% meer elektriciteit op.

broken image
Italië
In een studie van de universiteit van Toscane, Italië, wordt een innovatief prototype van een PV-kas met variabele beschaduwing gepresenteerd om de energieproductie-efficiëntie van PV-panelen en de landbouwproductie te optimaliseren. In tegenstelling tot statische PV-kassystemen wordt een dynamisch regelsysteem gebruikt om de PV-panelen te roteren, zodat het lichtbeheer in de kas kan worden aangepast aan de lichtbehoeften van het gewas. Bovendien kan dynamische beschaduwing, door de positie van de PV-paneelbladen te variëren, zorgen voor passieve koeling van het gewas bij warm weer en kan de grotere dekking meer elektriciteit opwekken.
broken image
Spanje
In een Spaanse proef werd een geïntegreerd translucent amorf silicium fotovoltaïsch (a-Si) glazen kasprototype ontworpen dat het gehele dakoppervlak en de belangrijkste zijkanten van de kas bedekt. Uit de resultaten bleek dat de aanwezigheid van doorschijnend PV-glas de kwaliteit van de planten enigszins verminderde en het apicale groeimechanisme van lichtminnende planten versnelde. Statistisch gezien was dit effect echter verwaarloosbaar en werd geconcludeerd dat de integratie van doorschijnend amorf silicium fotovoltaïsch glas (a-Si) haalbaar is voor de tuinbouwproductie.
VS
Doorschijnende organische fotovoltaïsche arrays werden gebruikt als dakbeschutting voor een hydroponisch tomatenproductiesysteem in een kas gedurende een lente- en zomerseizoen in een dorre regio in het zuidwesten van de VS. Deze studie heeft aangetoond dat het gebruik van doorschijnende organische PV effectief is als seizoensschaduw voor kasproductie in gebieden met veel licht.
broken image

Japan

In Maebashi, Gunma, Japan, produceert Farmdo sinds 2013 PV-kassen en heeft momenteel in totaal bijna 10.000 sq ft PV-kassen op de boerderij. De fotovoltaïsche kassen van de boerderij zijn ingericht met enkelzijdige fotovoltaïsche panelen aan de bovenkant, wat de lichttransmissie van de kassen sterk verbetert en tegelijkertijd de stroomopwekking garandeert en een efficiënte, ecologische, energiebesparende en duurzame landbouwontwikkeling mogelijk maakt.

Als PV-module fabrikant met 15 jaar professionele ervaring, kan Maysun Solar u voorzien van hoge kwaliteit zonnepanelen. Wij hebben ervaring met grootschalige fotovoltaïsche systemen en u kunt onze projectvoorbeelden bekijken op

U kunt ook contact met ons opnemen voor een productofferte door op onderstaande knop te klikken.