Hoe de landbouw fotovoltaïsche energie gebruikt

Trefwoorden: Agrivoltaics , Agri-Photovoltaik, Agri-PV

Fotovoltaïsche systemen voor de landbouw zijn de nieuwe energiefrontier, die verschillende voordelen en stimulansen biedt. Gezien hun relevantie en duurzaamheid is het nuttig te weten wat er komt kijken bij landbouwschuur-PV. De keuze voor fotovoltaïsche installaties op landbouwloodsen heeft verschillende voordelen. Ten eerste zal het de CO2-uitstoot verminderen en de vervuiling terugdringen, wat bijdraagt tot ecologische duurzaamheid. Ten tweede zullen ook de energiekosten dalen en kan het overschot aan energie aan het nationale net worden verkocht.

broken image

Hoe kan fotovoltaïsche energie op boerderijen worden geïnstalleerd?

Behalve op het dak van een schuur kan het ook worden geïnstalleerd op de daken van schuren, graanschuren, andere gebouwen, land of kassen. Kassen maken deel uit van de agrarische fotovoltaïsche sector en worden vertegenwoordigd door fotovoltaïsche kassen, waarvan de daken worden vervangen door ondoorzichtige of transparante zonnepanelen.
Een fotovoltaïsch systeem op een boerderij, schuur of ander bouwwerk maakt het mogelijk de zonnestralen op te vangen en om te zetten in elektriciteit, waarbij volledig gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Zo kan de boerderij ongestoord in haar energiebehoefte voorzien en kan deze energie worden gebruikt voor verwarming, airconditioning of diverse productiefuncties.

broken image

Hoeveel PV heb ik nodig voor mijn boerderij

Agrarische PV-systemen zijn er in verschillende maten en vermogens, en de meest geschikte keuze hangt af van het bedrijf zelf, bijvoorbeeld qua energiebehoefte.
Het aanbevolen minimum vermogen is ongeveer 20kWp, waaronder het mogelijk niet voldoet aan de behoeften van het bedrijf. Deze optie is ideaal voor bedrijven met een gemiddeld jaarverbruik van 26.000 kWp. Een dergelijk PV-systeem vereist ongeveer 220 m2 oppervlakte om de panelen te monteren.
Als het bedrijf groter is en een hogere energiebehoefte heeft, is het referentie gemiddelde vermogen 50 kWp. Voor een gemiddeld jaarverbruik van 65.000 kWp is dit de juiste keuze. Een bedrijfs-PV-systeem van dit type vereist een oppervlakte van ongeveer 550 m2.
Het maximaal aanbevolen vermogen komt overeen met 100 kWp. Daarboven kan een vermogen van meer dan 100 kWp te hoog zijn. Voor een bedrijf dat ongeveer 130.000 kWp per jaar verbruikt, is dit de juiste keuze. Voor een PV-systeem met dit vermogen is een oppervlakte van ongeveer 550 m2 nodig.

broken image

Beleid met betrekking tot PV in de landbouw

In de EU zijn er, naast de volledige implementatie van het CEP (Clean Energy Package) en met name de Richtlijn Hernieuwbare Energie, verschillende beleidsinitiatieven om de ontwikkeling van agrarische PV in Europa te stimuleren.
In sommige Europese landen, zoals Italië en Frankrijk, verbiedt de huidige regelgeving echter de installatie van PV-systemen op de grond in landbouwgebieden, om redenen die, naast mogelijke milieuproblemen zoals bodemverharding, aantasting van het landschap en de biodiversiteit, te maken hebben met de vraag van belanghebbenden om de PV-capaciteit te maximaliseren en te profiteren van hoge subsidies, ongeacht de lichtbehoeften van het gewas.
Het Franse zonne-energiebedrijf TSE heeft een roterend PV-dak voor de landbouw ontwikkeld waarmee grote landbouwmachines onder de panelen kunnen rijden. Het systeem heeft een roterend dak dat plaats biedt aan bifaciale zonnepanelen van meer dan 5,5 meter hoog. De overkapping staat op een vierpalenstructuur met afmetingen van 27 meter bij 12 meter.
Italië heeft de desbetreffende stimuleringsmaatregel, PNRR genaamd, namelijk 1,5 miljard euro voor het hele nationale grondgebied, waarvan de maximale subsidiabele uitgaven per begunstigde 250.000,00 euro (excl. btw) bedragen. Zonnepanelen mogen alleen geïnstalleerd worden op het dak van gebouwen die gebruikt worden voor landbouw/veeteelt/agro-industriële doeleinden en dus ook niet op de grond.

broken image

Maysun Solar, als fabrikant van fotovoltaïsche modules met 15 jaar professionele ervaring, kan u voorzien van hoge kwaliteit zonnepanelen. Wij hebben ervaring met grootschalige PV-systemen en kunnen onze projectvoorbeelden bekijken op

U kunt ook contact met ons opnemen voor een productofferte door op onderstaande knop te klikken.