PV gehele industrie ketenonderzoek analyse in 2022

· zonnepanelen industrie Nieuws

PV-industrieketen: ernstige prijsverschillen tussen upstream en downstream, prijzen van PV-silicium zullen in 2021 hoog blijven

 

Volgens de door PV Infolink gepubliceerde prijsgegevens vertoonde de totale prijs van de PV-industrieketen in 2021 een opwaartse trend, maar de prijs van verschillende schakels varieerde sterk. 2021 maart steeg de prijs van PV-siliciummateriaal geleidelijk, waarbij de prijs van dicht materiaal steeg van 83.000 yuan/ton aan het begin van het jaar tot 230.000 yuan/ton op 29 december, een stijging van 177%. De prijzen van zonnewafers stegen als tweede met 54%, terwijl de prijzen van zonnecellen en fotovoltaïsche modules in dezelfde periode slechts met 13% stegen, de prijzen van fotovoltaïsch silicium stegen aanzienlijk meer in vergelijking met andere schakels.

 

Fotovoltaïsch silicium: vraag en aanbod nog steeds krap, prijzen blijven hoog

 

Op dit moment hebben grote PV silicium fabrikanten, zoals China's GCL, Daquan, enz. zijn vol van uitbreidingsplannen, wereldwijde polysilicium productiecapaciteit zal naar verwachting 1,139 miljoen ton te bereiken tegen het einde van 2022. Echter, als gevolg van de uitbreidingscyclus en de capaciteit kruip factoren, nieuwe projecten zijn moeilijk om volledig in productie genomen in 2022, volgens de volledige ideale kruip situatie wordt geraamd in 2022 wereldwijde effectieve capaciteit van 900.000 ton, 2022 PV-silicium effectieve capaciteit in staat zal zijn om de monokristallijne PV-wafer capaciteit van ongeveer 270GW te ondersteunen. De prijzen kunnen hoog blijven.

 

Fotovoltaïsch silicium: de toonaangevende expansie kostenvoordeel is duidelijk, de prestaties zal naar verwachting snel groeien

 

Gezien de lange uitbreidingscyclus van PV-silicium, is 22 jaar planningcapaciteit moeilijk om alle grond, zal naar verwachting een krap evenwicht van PV-silicium in 22 jaar te handhaven, de prijsdaling in de ruimte is beperkt. Tegelijkertijd, China Tongwei, Daquan en andere toonaangevende PV-silicium uitbreiding kostenvoordeel is aanzienlijk, de volledige kosten lager is dan de tweede en derde lijn fabrikanten meer dan 20%, en nieuwe productielijn kosten lager is, en hopelijk in 2022H1 toonaangevende productie, wordt verwacht dat de release van de prestaties te versnellen in 2022 PV silicium is nog steeds een tekort aan achtergrond.

 

Siliciumwafers voor zonne-energie: fabrikanten vol expansieplannen, brutomarges zullen dalen

 

Volgens onvolledige statistieken, het einde van 2021 markt PV wafer fabrikanten gecombineerde productiecapaciteit van ten minste 350GW, het lopende jaar uitbreidingscapaciteit van bijna 140GW. 2021 PV wafer productiecapaciteit dan PV silicium voor de hand liggende overmaat, maar als gevolg van het aanbod van PV silicium materiaal is beperkt, in combinatie met de productie van de inventaris winsten, dus 2021 PV wafer industrie totale brutomarge niveau is relatief hoog. Echter, in 2022, als elke PV-wafer nieuwe uitbreidingsprojecten geleidelijk in productie genomen, wafer einde van het jaar de productiecapaciteit zal naar verwachting 509GW te bereiken, het aanbod en silicium materiaal zal los in vergelijking met de hoge brutowinst zal dalen.

 

Zonnecellen: het concurrentielandschap is relatief gefragmenteerd, de kloof tussen de eerste- en tweedelijnsproducenten wordt snel groter

 

De huidige zonnecelindustrie is relatief gefragmenteerd concurrerende landschap, in 2020 de CR5 ondernemingen gecombineerde productiecapaciteit van 53%, hoewel in de afgelopen jaren de trend van concentratie, maar de industrie concentratie is nog steeds lager dan andere delen van de industrie-keten. 2021, de impact van zowel upstream-en downstream squeeze, zonnecel winstgevendheid ruimte daling, een deel van de tweede en derde lijn ondernemingen te wijten aan de moeilijkheid van de toegang tot zonne-silicium wafers, de start-up rate is laag zijn er ondernemingen ervoor kiezen om Productie stop. De eerstelijns zonnecelfabrikanten hebben een sterke beheerscapaciteit voor de toeleveringsketen en kostenvoordelen, het opstartpercentage is relatief hoog, maar de algemene winstsituatie is nog steeds slecht.

 

Fotovoltaïsche modules: nieuwe technologieën beloven een verdere verlaging van de elektriciteitskosten

 

Naarmate PV-modules de grens van 210 mm+ naderen, kan een verdere toename van de afmetingen leiden tot een grotere vervorming tijdens mechanische belastingstests, een verminderde weerstand tegen extreme temperaturen en grotere transportmoeilijkheden, waardoor het noodzakelijk wordt N-celtechnologie te ontwikkelen met hogere omzettingsrendementsgrenzen. Volgens de door DNV GL in februari 2021 gepubliceerde berekeningen van de systeemwaarde en de kosten per kWh voor een typisch Japans PV-installatieproject kunnen bijvoorbeeld door een toename van het vermogen van PV-modules de BOS- en LCOE-kosten effectief worden verlaagd wanneer de omvang van de module gelijk blijft. Voor een PV-module van 210 mm zullen de BOS- en LCOE-kosten met respectievelijk 0,7 en 0,5 procent dalen wanneer het vermogen wordt verhoogd van 545W tot 600W.

 

Inverter: China's inverter zendingen groeien gestaag, overzeese marktaandeel is verbeterd

 

Volgens de Chinese algemene douanedienst vertoonde de Chinese uitvoer van omvormers van 2017 tot oktober 2021 een gestage groei in zowel volume als waarde. Volgens de wereldwijde ranglijst van omvormerzendingen die Wood Mackenzie in voorgaande jaren heeft gepubliceerd, behoren China Huawei en Sunshine Power al vele jaren gestaag tot de top twee. Ondertussen hebben Chinese bedrijven zich sinds 2017 gestort op de CR10-fabrikanten, en omvormer-nieuwkomers zoals Goodway, Jinlang en Shangneng Electric zijn bezig met een versnelde inhaalslag, met de hoop in de toekomst het overzeese marktaandeel te vergroten dankzij kosten- en prijsvoordelen.

 

Glas: de vraag naar dun glas blijft groeien, en hoogwaardige bedrijven zullen daarvan profiteren

 

Volgens de statistieken van PV Infolink is de penetratiegraad van bifaciale PV-modules de afgelopen jaren snel gestegen, en zal het marktaandeel in 2024 waarschijnlijk de helft bereiken. Aangezien voor bifaciale PV-modules vaak lichter en dunner glas nodig is, zal de vraag naar dun glas in de toekomst blijven toenemen. Bovendien, de grote basis project en BIPV ook in de toename van de vraag naar glas op hetzelfde moment, vereisen glasdikte dunner, meer lichttransmissie, maar ook kan zowel mooi en andere voordelen, en dus verwachten wij Follett, Xinyi, Amadon en andere fabrikanten van hoge kwaliteit met ultra-dunne glas verwerking mogelijkheden zullen profiteren op de lange termijn.

 

Film: EVA deeltjes expansie cyclus is lang, het aanbod is relatief krap

 

EVA-deeltjes zijn de belangrijkste grondstof voor fotovoltaïsche film, en sinds september 2021 hebben de fabrikanten van EVA-deeltjes hun productie terug zien lopen door de impact van de beperkingen inzake energieverbruik, wat de prijzen van de deeltjes heeft opgedreven. Fotovoltaïsche EVA als de belangrijkste grondstof voor film, China is momenteel alleen Searborn, Lianhong en Ningbo Formosa Plastics drie bedrijven kunnen leveren in bulk, en er is een lange uitbreidingscyclus, hoge productie barrières, van het begin tot de productie duurt vaak meer dan drie jaar. Volgens ramingen, als de nieuwe PV-installatie van 2,26 GW in 2022, in het geval van de capaciteitsratio van 1,2, de overeenkomstige EVA-deeltjes vraag zal ongeveer 1,083 miljoen ton, terwijl de 2022 PV-kwaliteit EVA-deeltjes productiecapaciteit zal naar verwachting 1,024 miljoen ton, dus het is te verwachten dat EVA-deeltjes in 2022 zal een relatief krappe toestand te handhaven.

 

Stents: grote basisprojecten moeten van start gaan, de penetratie zal toenemen

 

Volgbeugels worden voornamelijk gebruikt in gecentraliseerde grondcentrales, die in vergelijking met vaste beugels een zekere vermogensopwekkingswinst kunnen opleveren, waardoor het rendement van systemen voor energieopwekking kan worden verbeterd. Sinds 2015 is de wereldwijde penetratiegraad van volgbeugels snel toegenomen, en verwacht wordt dat het marktaandeel in 2022 ongeveer 53% zal bedragen, met een marktomvang van 3,156 miljard dollar. De penetratiegraad van tracking brackets op de Chinese markt is echter nog laag, met slechts 16% in 2019 volgens de CPIA, en er is nog veel ruimte voor verbetering in de toekomst. Onder de trend van de elektriciteitsprijsstijging zullen de eigenaars minder gevoelig zijn voor de prijs van de beugel om meer stroomopwekkingswinst te verkrijgen, hetgeen de penetratiegraad van de volgbeugel zal helpen stijgen.

De PV-industrie komt op een gouden spoor onder de voortdurende beleidskatalysator

 

Koolstofneutraliteit is een wereldwijde consensus geworden

 

Volgens het Energie- en Klimaatinstituut (ECIU) hebben tegen oktober 2021 132 landen en regio's over de hele wereld streefcijfers voor koolstofneutraliteit voorgesteld. Suriname en Bhutan hebben al koolstofneutraliteit bereikt, 13 landen, waaronder Duitsland, hebben wetgeving inzake koolstofneutraliteit aangenomen, de EU en drie andere landen stellen voor wetgeving aan te nemen, en 53 andere landen hebben officieel aangekondigd dat zij hun tijdschema voor koolstofneutraliteit zullen volgen.

 

Fotovoltaïsche energieopwekking is concurrerender en is de belangrijkste kracht om koolstofneutraliteit te bereiken

 

Hernieuwbare energiebronnen zijn voornamelijk fotovoltaïsche energie, windenergie, waterkracht, kernenergie en biomassa, waarvan waterkracht en biomassa een beperkt ontwikkelingspotentieel hebben, terwijl kernenergie niet op grote schaal kan worden gebruikt als gevolg van geografische en veiligheidsfactoren. Daarom hebben van de verschillende soorten hernieuwbare energiebronnen alleen fotovoltaïsche energie en windenergie een groot ontwikkelingspotentieel en zijn zij geschikt voor grootschalige ontwikkeling.

 

Wereldwijd heeft een aantal landen stimuleringsmaatregelen uitgevaardigd voor diverse hernieuwbare energiebronnen, waaronder fotovoltaïsche energie, voornamelijk in de vorm van tariefsubsidies, stroomcompensaties en investeringssubsidies, met als hoofddoel het aandeel van hernieuwbare energieopwekking te bevorderen.

 

Vooruitzichten voor de vraag op korte termijn: nieuwe installaties wereldwijd zullen naar verwachting 226 GW bereiken in 2022

 

Vanuit een alomvattend perspectief wordt verwacht dat de mondiale schaal van nieuwe PV-installaties in 2022 226GW zal bereiken, waarvan grote markten zoals China, Europa en de VS in 2022 aanzienlijk zullen groeien, en andere regio's met een groot potentieel zoals India en het Midden-Oosten naar verwachting ook voor incrementele groei zullen zorgen.