Module Solair IBC Full Black vs. Bifaciaal Glas-Glas Zonnemodules: Welke is Geschikter voor Winter- of Weinig Lichtomstandigheden?

· zonnepanelen industrie Nieuws,Over fotovoltaïsche

Inhoudsopgave

  • Inleiding
  • Component Introductie en Technische Principes
  • Test Omgeving Opzet en Methodologie
  • Testproces en Prestatie Vergelijking
  • Ontwerp en Esthetische Overwegingen
  • Aanbevelingen
  • Conclusie

Inleiding

Terwijl de vraag naar hernieuwbare energie blijft toenemen, hebben ontwikkelingen in zonne-energietechnologie het spectrum van beschikbare componenten verbreed. Onder deze componenten hebben IBC (Interdigitated Back Contact) volledig zwarte zonnemodules speciale aandacht gekregen vanwege hun superieure prestaties en geschiktheid voor specifieke toepassingen. Dit is met name het geval in de winter of onder lage-lichtomstandigheden, waarbij de selectie van de juiste zonnemodule cruciaal is voor het optimaliseren van de algehele systeemprestaties. Dit artikel beoogt diep in te gaan op de vergelijkende prestaties van deze twee soorten modules - IBC volledig zwart en bifaciaal glas-glas - onder winter- en lage-lichtomstandigheden, door middel van een reeks real-world tests om een solide basis te bieden voor uw besluitvormingsproces.

In dit verband heeft zonne-PV-expert M1Molter uit Duitsland een uitgebreide vergelijking en analyse uitgevoerd van de 430W IBC volledig zwarte modules van Maysun Solar tegenover eveneens beoordeelde bifaciaal glas-glas modules. Het primaire doel van deze analyse is om de prestatieverschillen tussen deze twee geavanceerde technologische oplossingen in winter- of lage-lichtomstandigheden bloot te leggen, waardoor gebruikers worden geholpen bij het maken van meer geïnformeerde keuzes te midden van een breed scala aan zonnemodules.

Module Introductie en Technische Principes

IBC Volledig Zwarte Modules

IBC (Interdigitated Back Contact) technologie plaatst alle elektrische contacten aan de achterzijde van de zonnemodule, waardoor de elektroden aan de voorzijde effectief worden geëlimineerd. Deze ontwerpminimaliseert lichtafschaduwing en maximaliseert het beschikbare oppervlak voor lichtopvang. Het gebruik van een achtercontactstructuur verbetert aanzienlijk het vermogen van de module om meer licht te absorberen, waardoor de fotovoltaïsche conversie-efficiëntie aanzienlijk wordt verbeterd. Hoewel IBC volledig zwarte modules zijn ontworpen met een enkele glaslaag, worden ze geleverd met een garantie van 25 jaar, wat het vertrouwen van de fabrikant in hun duurzaamheid en blijvende prestaties weerspiegelt.

Bifaciaal Glas-Glas Modules

Bifaciaal glas-glas modules beschikken over een dubbele glasinkapselingstechnologie, met zonnecellen ingeklemd tussen twee lagen hoogwaardig, hoogdoorlatend glas. Deze regeling biedt niet alleen extra bescherming, waardoor de levensduur van de module wordt verlengd, maar versterkt ook de weerstand tegen milieu-invloeden. Belangrijk is dat deze modules in staat zijn elektriciteit te genereren aan zowel de voor- als achterzijde, waardoor lichtopvang en energieomzetting vanuit beide richtingen mogelijk zijn. Deze eigenschap verbetert de energieopvangefficiëntie van de module aanzienlijk, vooral onder minder dan ideale lichtomstandigheden, waar het vermogen om diffuus en gereflecteerd licht te benutten kan leiden tot een verhoogde energieopbrengst. Vergeleken met IBC volledig zwarte modules hebben bifaciaal glas-glas modules over het algemeen een langere garantieperiode tot 30 jaar.

Test Omgeving Opzet

Deze tests werden uitgevoerd onder gesimuleerde winterlichtomstandigheden, inclusief vol zonlicht en bewolkte scenario's zonder direct zonlicht. Het doel was om de prestaties van de modules onder verschillende weersomstandigheden uitgebreid te beoordelen. Met deze aanpak zorgden we voor een eerlijke en nauwkeurige benchmark voor vergelijking, waardoor gebruikers betere keuzes kunnen maken tussen een breed scala aan zonnemodules.

Test Methodologie

Onze tests werden uitgevoerd met strikte wetenschappelijke methoden, waaronder:

1. Het installeren van beide typen modules onder identieke omstandigheden en oriëntaties.

2. Het gebruik van nauwkeurige meetinstrumenten om de realtime vermogensuitvoer en cumulatieve elektriciteitsopwekking op te nemen.

3. Het monitoren van milieuomstandigheden tijdens de testperiode, zoals lichtintensiteit en temperatuur.

broken image

(De onderzoeker gebruikte een draagbare krachtcentrale om de prestaties van de zonnepanelen onder verschillende omstandigheden te meten en vast te leggen, inclusief de opgewekte energie (in watt) en de totale energieoutput (in kilowattuur).)

Testproces

Initiële Test (Onder Vol Zonlichtomstandigheden in de Winter)

430W Bifaciaal Glas-Glas Zonnemodule: Tijdens blootstelling aan vol zonlicht, toonde initiële testen aan dat de stabiele uitgangsvermogen van de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule 283 watt was, met een piek die 315 watt bereikte.

broken image

430W IBC Volledig Zwarte Zonnemodule: In tegenstelling hiermee vertoonde de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule iets hoger uitgangsvermogen onder dezelfde omstandigheden, met een stabilisatie rond 310 watt, met de piek ook op 310 watt.

broken image

Langdurige Test (Gedurende Twee Weken, Inclusief Ongunstige Weersomstandigheden)

Tijdens de langdurige tests onder ongunstige weersomstandigheden werden de prestatieverschillen tussen de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule en de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule duidelijker.

430W IBC Volledig Zwarte Zonnemodule: Gedurende ongeveer 10 dagen testen genereerde de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule 2,6 kilowattuur (kWh) elektriciteit.

430W Bifaciaal Glas-Glas Zonnemodule: In dezelfde periode produceerde de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule 2,16 kilowattuur (kWh) elektriciteit.

Prestatie Vergelijking

Vergelijking van Vermogensuitvoer Onder Vol Zonlichtomstandigheden in de Winter

Onder vol zonlichtomstandigheden in de winter produceerde de IBC volledig zwarte module van Maysun Solar consequent een uitgangsvermogen van 310 watt, met een piekvermogen ook op 310 watt. In tegenstelling hiermee was het stabiele uitgangsvermogen van de bifaciaal glas-glas module onder dezelfde omstandigheden slechts 283 watt, met een piekvermogen van 315 watt. Deze gegevens tonen duidelijk het prestatievoordeel van de IBC volledig zwarte module boven de bifaciaal glas-glas module in lage-lichtomstandigheden.

Vergelijking van Langdurige Vermogensuitvoer en Elektriciteitsopwekking (Gedurende Twee Weken, Inclusief Lage-Lichtomstandigheden)

Op basis van de testresultaten genereerde de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule gedurende een periode van ongeveer twee weken (inclusief de lage-lichtomstandigheden van de winter) 2,6 kilowattuur (kWh) elektriciteit, terwijl de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule 2,16 kilowattuur (kWh) elektriciteit produceerde. De 430W IBC volledig zwarte zonnemodule genereerde ongeveer 20% meer elektriciteit dan de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule. Dit geeft aan dat de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule beter presteert onder lage-lichtomstandigheden.

broken image

Op een specifieke testdag (rond 16 december) bereikte het piekvermogen van de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule 117 watt, terwijl het piekvermogen van de 430W bifaciaal glas-glas zonnemodule 100 watt was. Dit bevestigt verder het prestatievoordeel van de 430W IBC volledig zwarte zonnemodule onder lage-lichtomstandigheden, met een verbetering van 17% in vergelijking.

broken image

Deze gegevens illustreren levendig de prestatievergelijking tussen de twee soorten zonnemodules onder verschillende testomstandigheden. De IBC volledig zwarte module vertoonde een hogere vermogensuitvoer en energieproductie in vrijwel alle testscenario's, met name onder lage-lichtomstandigheden, waarbij de voordelen in efficiëntie en toepasbaarheid werden benadrukt.

Ontwerp en Esthetische Aantrekkingskracht

Elegant Volledig Zwart Ontwerp: Het volledig zwarte ontwerpschema verbetert niet alleen de esthetische aantrekkingskracht, maar maakt het ook mogelijk dat de zonnepanelen harmonieuzer opgaan in daken of andere installatieomgevingen, waardoor een uniformer en elegant uiterlijk aan structuren wordt geboden. Dit aspect is met name belangrijk voor gebruikers die veel waarde hechten aan architectonische esthetiek.

Verhoogde Fotovoltaïsche Conversie-Efficiëntie: Naast zijn aanzienlijke esthetische aantrekkingskracht, vermindert het gebruik van een ontwerp zonder busbar het potentieel voor afschaduwing op het paneeloppervlak. Traditionele metalen lintontwerpen kunnen een deel van het licht blokkeren, terwijl het ontwerp zonder busbar deze afschaduwing minimaliseert en het lichtopvanggebied met 2,5% vergroot, waardoor de fotovoltaïsche conversie-efficiëntie effectief wordt verhoogd.

Geen Glansvervuiling: Zonnepanelen vervaardigd zonder soldeerprocessen zorgen voor een lichtreflectiepercentage van slechts 1,7%, waardoor het potentieel voor glansvervuiling die het milieu en de nabijgelegen bewoners zou kunnen beïnvloeden, aanzienlijk wordt verminderd. Dit ontwerp richt zich niet alleen op prestatie-optimalisatie, maar weerspiegelt ook een toewijding aan milieubescherming.

Een Perfecte Combinatie van Prestaties en Esthetiek: De IBC volledig zwarte modules van Maysun Solar demonstreren een perfecte combinatie van prestaties en esthetische aantrekkingskracht. Ze excelleren onder lage-lichtomstandigheden, bieden een hogere energieoutput dan traditionele zonnepanelen, en hun moderne ontwerp voegt extra visuele aantrekkingskracht toe aan zonne-oplossingen.

Superieure Lage-Lichtprestaties: Het product presteert uitzonderlijk goed in omgevingen met weinig licht, waardoor het bijzonder geschikt is voor de lage-radiatie zonlichtomstandigheden van Europa. Gedurende een periode van 10 dagen in de winter was de elektriciteitsopwekking ongeveer 20% hoger dan die van TOPCON-modules, wat de hoogste kosteneffectiviteit en aanvullende voordelen biedt.

Aanbevelingen

Bij het selecteren van zonnemodules die geschikt zijn voor winter- of lage-lichtomstandigheden, is het essentieel om meerdere factoren te overwegen, waaronder prestaties, kosten, esthetiek en langetermijnvoordelen. Op basis van onze vergelijkende analyse en tests volgen hier enkele aanbevelingen:

1. Maximaliseer Energieopvang: Voor degenen in gebieden met minder zonlicht of frequente bewolkte en regenachtige weersomstandigheden, zijn IBC volledig zwarte modules een ideale keuze vanwege hun uitstekende prestaties bij weinig licht. Deze modules kunnen meer licht opvangen onder onvoldoende verlichtingsomstandigheden, waardoor een hogere fotovoltaïsche conversie-efficiëntie wordt gegarandeerd.

2. Prioriteit Geven aan Efficiëntie: Gezien de significante prestatievoordelen van IBC volledig zwarte modules die zijn aangetoond in tests, met name wat betreft realtime vermogensuitvoer en langetermijnstroomopwekking, kan het kiezen van dit type module ervoor zorgen dat uw systeem efficiënt blijft, zelfs onder minder dan ideale lichtomstandigheden.

3. Overweeg Rendement op Investering: Hoewel de initiële investering in IBC volledig zwarte modules hoger kan zijn dan traditionele zonne-oplossingen, betekenen hun efficiëntie en langetermijnstabiliteit een snellere terugverdientijd en hogere langetermijnrendementen, waardoor IBC-modules een kosteneffectieve keuze zijn.

4. Combinatie van Esthetiek en Prestaties: Het ontwerp van IBC volledig zwarte modules is niet alleen uitstekend in prestaties, maar biedt ook een modern en harmonieus esthetisch effect voor daken of installatieplaatsen. Dit is een extra voordeel voor gebruikers die zowel praktische als esthetisch aantrekkelijke zonne-oplossingen zoeken.

5. Duurzame Keuze: Kiezen voor IBC volledig zwarte modules is ook een investering in duurzaamheid. Deze efficiënte modules kunnen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen gedurende hun levensduur verminderen, waardoor ze bijdragen aan de energietransitie.

Conclusie

Voor degenen die streven naar hoogwaardige zonne-oplossingen zonder concessies te doen aan architectonische schoonheid, bieden de IBC volledig zwarte modules van Maysun Solar een ideale keuze. Deze modules zijn niet alleen efficiënt, maar ook prachtig ontworpen, perfect in lijn met de groeiende hedendaagse marktfocus op duurzaamheid en esthetiek. Ze bieden een milieuvriendelijke en visueel aantrekkelijke energieoplossing voor moderne gebouwen. Aan de andere kant zijn bifaciaal glas-glas modules het overwegen waard voor degenen die een langere garantieperiode verkiezen en bereid zijn hun esthetische verwachtingen enigszins aan te passen. Hoewel dit gepaard kan gaan met enige compromissen in uiterlijk, garandeert de tot 30 jaar garantieperiode die ze bieden de langetermijnwaarde en betrouwbaarheid van de investering. Of u nu kiest voor de geavanceerde technologie van IBC volledig zwarte modules of de duurzame veerkracht van bifaciaal modules, de markt biedt zonne-oplossingen om te voldoen aan diverse behoeften en voorkeuren.