Nieuws over nieuwe fotovoltaïsche energie dat u moet weten (maart 2024)

· zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoudsopgave

  • REC onthult 430W Heterojunction Zonnemodule
  • Beperkingen op Balkon PV-panelen in sommige Europese landen
  • Frankrijk bereikt 20 GW Zonne-Mijlpaal
  • Prognoses voor mondiaal PV-vermogen
  • Snelle groei van zonne-energie in Brazilië
  • Iliad Group ondertekent zonne-PPA's in heel Europa

REC Onthult een 430 W Heterojunction Zonnemodule Met 22,2% Efficiëntie

REC, een in Singapore gevestigde fabrikant van PV-modules, introduceert zijn residentiële zonnemodules met Alpha heterojunction-celtechnologie. De productie is gestart in de fabriek van REC in Singapore, met de eerste zendingen gepland voor mei 2024 naar de Amerikaanse markt.

De REC Alpha Pure-2 Serie biedt vier versies, variërend van 400 W tot 430 W in vermogen en efficiënties van 20,6% tot 22,2%. Deze modules maken gebruik van 132 heterojunction, halfgesneden monokristallijne zonnecellen en ondersteunen een maximaal systeemvoltage van 1.000 V.

Met open-circuit spanningen tussen 48,5 V en 49,3 V en kortsluitstromen van 10,60 A tot 10,81 A, delen alle versies afmetingen van 2.237 mm × 1.246 mm × 30 mm en wegen 21,7 kg.

Werkend binnen -40°C tot 85°C, vertonen de modules een temperatuurcoëfficiënt van -0,24% per graad Celsius. Ze hebben 4 mm zonne-glas met antireflecterende behandeling, een IP68-geclassificeerde aansluitdoos en een geanodiseerd aluminium frame.

REC biedt een lineaire vermogensgarantie van 20 jaar en een productgarantie van 25 jaar. Bovendien komt de serie in aanmerking voor het garantiepakket REC ProTrust, met een dekking tot 25 jaar voor product, prestaties en arbeid, met een gegarandeerde vermogensoutput van minimaal 92% in het 25e jaar.

Maysun Solar biedt ook HJT zonnemodules aan, met een indrukwekkende piekefficiëntie tot 22,87% en een garantie van 30 jaar op product & vermogen. De HJT-modules van Maysun Solar maximaliseren de energieproductie en leveren uitzonderlijke prestaties, zelfs in uitdagende omgevingen. Deze modules zijn ontworpen voor betrouwbaarheid en duurzaamheid, en zorgen voor consistente stroomopwekking gedurende vele jaren.

Ervaar het toppunt van zonne-efficiëntie met de HJT-modules van Maysun Solar. Maak gebruik van de kracht van de zon met vertrouwen, wetende dat u investeert in een duurzame toekomst met de best presterende zonnetechnologie die beschikbaar is.

Beperkingen op Balkon PV-panelen in sommige Europese landen

Zweden

In 2022 beëindigde de Zweedse Elektrische Veiligheidsautoriteit het gebruik van bestaande zonnepaneleenheden met stekkers in Zweden vanwege veiligheidsproblemen. De autoriteit oordeelde dat ze onvoldoende veilig waren.

Roemenië

Het standaard huishoudelijke stopcontact in Roemenië is beoordeeld voor een beschermingsvermogen van 3200W (16 ampère), waardoor effectief systemen tot 3200W kunnen worden aangesloten. Goedkeuring van buren en huurdersverenigingen is vereist om fotovoltaïsche panelen op balkons te installeren. Hoewel er geen vergunning van het stadhuis nodig is voor landelijke installatie, kan het installeren van fotovoltaïsche stroomopwekking op balkons een dergelijke vergunning vereisen, afhankelijk van historische of landschapsbeperkingen. Na het verkrijgen van toestemming van buren en huurdersverenigingen, is het raadzaam om verdere informatie op te vragen bij het stadhuis in uw omgeving om vergunningseisen te bepalen.

Samenvatting: In Roemenië zijn plug-and-play fotovoltaïsche panelen niet onderhevig aan beperkingen, maar is goedkeuring van buren en huurdersverenigingen vereist. Als u plug-and-play fotovoltaïsche panelen op een balkon installeert, raadpleeg dan lokale regelgeving voor specifieke vereisten.

Nederland

Op dit moment staat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) toe dat producten met een aangesloten vermogen tot 600W bij 230 VAC de markt betreden om overbelasting van het net te voorkomen. Elk geaard stopcontact kan worden aangesloten op een kleine groep zonnepanelen, met een maximum van 2 panelen met een vermogen van 600 Wp elk. Als er meerdere stopcontacten aanwezig zijn in de meterkast, kan elke groep 1 of 2 zonnepanelen bevatten. Een extra vereiste van zelfregistratie op energieleveren.nl is noodzakelijk bij het zelfstandig installeren van zonnepanelen.

Samenvatting: In Nederland zijn plug-and-play fotovoltaïsche panelen niet onderhevig aan beperkingen, maar is zelfregistratie op energieleveren.nl vereist.

Frankrijk Bereikt 20 GW Mijlpaal

Het Ministerie van Ecologische Transitie van Frankrijk heeft aangekondigd dat ongeveer 955 MW aan nieuwe PV-systemen zijn aangesloten op het Franse elektriciteitsnet tijdens de periode oktober-december, waardoor de cumulatieve geïnstalleerde PV-capaciteit van het land eind december 2023 op 20,0 GW komt.

Van deze capaciteit is ongeveer 19,3 GW geïnstalleerd op het Franse vasteland, met de rest verdeeld over de overzeese gebieden van het land en Corsica.

Alleen al in 2023 heeft Frankrijk 3,2 GW aan nieuwe zonne-capaciteit toegevoegd, waarmee het de 2,68 GW toegevoegd in 2022 en de 2,57 GW toegevoegd in 2021 overtreft. De totale capaciteit van in de rij staande zonneprojecten die wachten op netverbinding staat nu op 14 GW.

Bovendien zijn ongeveer 22,4 GW aan zonneprojecten in de rij om op het net te worden aangesloten, waarbij ongeveer 5,8 GW al wordt gedekt door voorlopige verbindingsakkoorden.

Opmerkelijk is dat regio's zoals Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur en Grand Est 48% van de nieuw aangesloten capaciteit dit jaar hebben bijgedragen. Deze regio's hebben ook de hoogste geïnstalleerde capaciteiten, die meer dan 53% van alle cumulatieve vermogens aangesloten in Frankrijk tot december 2023 vertegenwoordigen.

Geïnstalleerde Capaciteit Over de Hele Wereld

De mondiale zonne-fotovoltaïsche (PV) capaciteit zal naar verwachting toenemen tot wel 655 gigawatt gelijkstroom (GWdc) in het huidige jaar, zoals blijkt uit de 1Q 2024 Global PV Market Outlook van BloombergNEF (BNEF), wat een aanzienlijke toename is ten opzichte van de ongeveer 444GWdc die in 2023 werd geregistreerd.

China staat op het punt zijn dominantie in geïnstalleerde capaciteit in 2024 te handhaven, met een geschatte 313,7GWdc, wat 54,7% van de wereldwijde zonne-PV-capaciteitsuitbreidingen voor het jaar uitmaakt. Na China volgen de Verenigde Staten (40,6GWdc), India (18,1GWdc), Brazilië (17GWdc) en Duitsland (16,5GWdc).

Verschillende Europese landen zullen naar verwachting hun geïnstalleerde zonne-PV-capaciteit dit jaar opvoeren, waaronder Spanje (7,54GWdc), Nederland (5,52GWdc) en Italië (5,25GWdc). Daarnaast behoren Japan (5,47GWdc) en Zuid-Afrika (4,29GWdc) tot de top tien landen qua geïnstalleerde zonne-PV-toevoegingen.

Het onderzoek analyseerde ook de cumulatieve zonne-PV-capaciteit van Europese landen tegen 2030. Duitsland zal naar verwachting het continent leiden met 215GW, gevolgd door Italië en Spanje met respectievelijk 79,6GW en 79,3GW. Frankrijk (47,6GW), Polen (46,3GW) en Nederland (45,7GW) zullen ook naar verwachting aanzienlijk bijdragen aan de geïnstalleerde zonne-PV-capaciteit tegen 2030.

De mondiale zonne-PV-industrie heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt in 2023, met een geïnstalleerde capaciteit die steeg van 252GWdc in 2022, wat een jaarlijkse groei van 76,2% vertegenwoordigt. China was goed voor 60,4% van de wereldwijde geïnstalleerde capaciteit met een toevoeging van 268GWdc of 216,9GWac vorig jaar. De Verenigde Staten voegden 35,2GWdc toe, gevolgd door Brazilië (16,9GWdc), Duitsland (14,1GWdc) en India (13,6GWdc).

Snelle Groei van Zonne-Energie in Brazilië

In een nieuwe maandelijkse bijdrage voor pv magazine benadrukt de International Solar Energy Society (ISES) het robuuste landschap van hernieuwbare energie in Brazilië, met meer dan 85% hernieuwbare elektriciteit, voornamelijk afkomstig van waterkracht maar met snel toenemende bijdragen van zonne- en windenergie. Met meer dan 2,3 miljoen daksystemen voor zonne-energie al operationeel en nog eens 90 miljoen consumenteneenheden klaar voor zonne-adoptie, ondergaat Brazilië een snelle zonne-uptake, aangedreven door ondersteunend energiebeleid en betaalbare PV-technologie.

In 2023 zag Brazilië een verbazingwekkend groeipercentage van meer dan 1 GW per maand in PV-adoptie, waarbij dakinstallaties goed waren voor 70% van deze uitbreiding. De cumulatieve geïnstalleerde PV-capaciteit steeg voorbij de 37 GW, wat een implementatiesnelheid van 60 watt per persoon per jaar weerspiegelt, in staat om de geïnstalleerde capaciteit elke twee jaar te verdubbelen.

broken image

Gedreven door gunstige netto terugleveringsregelingen, escalerende tarieven voor conventionele elektriciteit en consistente dalingen in de prijzen van fotovoltaïsche apparatuur, is PV naar voren gekomen als de op één na grootste bijdrager aan de elektriciteitsmix van Brazilië. Ondanks het behoud van de dominantie van waterkracht met bijna 110 GW geïnstalleerd (49% van het totale vermogen), steeg de zonne-PV naar de tweede positie in 2023, met 37 GW (17%), gevolgd door onshore wind (29 GW = 13%). Biomassa, voornamelijk afkomstig van suikerrietbagasse en biogas, voegde nog eens 17 GW toe (8%), gezamenlijk goed voor meer dan 85% van de elektriciteitscapaciteit van het land (225 GW).

broken image

Zowel zonne-PV als windenergie vertegenwoordigen nu de meest kosteneffectieve elektriciteitsopwekkingstechnologieën. De prijzen van PV in de nationale energieveilingen van Brazilië binnen de gereguleerde elektriciteitsmarkt zijn gedaald van meer dan $ 100/MWh in 2013 tot $ 32/MWh in 2022, met een tijdelijk laagtepunt in 2019 op iets meer dan $ 20/MWh.

De toekomstige elektrificatie van transport, verwarming en industrie, samen met de productie van groene waterstof, zal naar verwachting de vraag naar grootschalige PV-installaties in de komende jaren stimuleren. Met zijn goed ontwikkelde energiemarkt, overvloedige zonne- en windbronnen en nabijheid van exportmarkten in Europa, wordt verwacht dat Brazilië zal opkomen als een wereldleider in de productie van goedkope waterstof en ammoniak.

Iliad Group Ondertekent 90MW Zonne-PPA's in heel Europa

Het Franse telecommunicatiebedrijf iliad Group heeft onlangs overeenkomsten voor de aankoop van zonne-energie over Europa afgerond, met een totale capaciteit van 90MW.

De overeenkomsten, ondertekend met het Franse nutsbedrijf Engie en het Noorse energiebedrijf Statkraft, omvatten drie zonne-PV-projecten gelegen in Frankrijk, Italië en Polen, die gezamenlijk 116,7GWh elektriciteit per jaar genereren.

In Frankrijk heeft iliad een PPA van 15 jaar afgesloten met Engie voor een zonnepark van 25,6 MW in Saint-Gemme. Bovendien heeft iliad in samenwerking met Statkraft PPAs afgesloten in centraal Italië en noordwestelijk Polen, beide met een looptijd van tien jaar en ingaande op 1 januari 2025. Het Italiaanse park heeft een capaciteit van 27,9 MW, terwijl de Poolse faciliteit 36 MW zal genereren.

Het Italiaanse zonne-energiepark zal worden beheerd door onafhankelijke energieproducent (IPP) Sonnedix, terwijl het Poolse tegenhanger zal worden beheerd door zonne-ontwikkelaar Better Energy. Het is opmerkelijk dat Better Energy en Statkraft onlangs PPAs hebben ondertekend voor vier zonne-installaties in Polen met een gecombineerde capaciteit van 212 MW.

Deze zonne-PPA's markeren een belangrijke stap voor de hernieuwbare energieverplichtingen van iliad Group, in lijn met haar doel om tegen 2035 minstens de helft van haar elektriciteitsvraag in Polen en Italië via PPAs te betrekken, en 20% in Frankrijk.

Bij aanvang van de activiteiten in 2025 zal het verbruik van hernieuwbare elektriciteit van iliad via PPAs toenemen tot 13%. De groeiende interesse in PPAs, met name bedrijfsovereenkomsten, is duidelijk in Europa, met een recent rapport van analistenbureau BloombergNEF dat een toename van 75% meldde van 2022 tot 2023, wat resulteerde in 15,4 GW.

Referenties:

https://www.pv-magazine.com/2024/03/01/rec-launches-430-w-heterojunction-solar-module-with-22-2-efficiency/
https://www.solcellsofferter.se/solceller-med-stickpropp/

https://greensolar-partner.com/ro/faq

https://emperio.ro/panouri-fotovoltaice-pe-balcon-autorizatii-economii-costuri/

https://www.veron.nl/nieuws/zonnepanelen-met-stekker-nen1010/

https://www.verbouwkosten.com/zonnepanelen/in-het-stopcontact/

https://supersola.com/nadelen-zonnepanelen-met-stekker/

https://www.pv-magazine.com/2024/02/28/france-hits-20-gw-milestone/

https://www.pv-tech.org/bnef-global-solar-additions-655gwdc-in-2024/#

https://www.pv-magazine.com/2024/02/20/pv-and-prices-the-fast-uptake-of-solar-in-brazil/

https://www.pv-tech.org/french-telecoms-firm-iliad-group-inks-90mw-solar-ppas-across-europe/

 

Aanbevolen Lezen: