Leidraad voor hotspoteffecten van zonnepanelen

· prijs zonnepanelen Offertes,zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:
Wat zijn hotspoteffecten?
Hoe beïnvloeden hotspoteffecten zonnepanelen?
Oorzaken van hotspoteffecten
Hoe kan ik hotspoteffecten vermijden?

Wat zijn hotspoteffecten?

Het hotspoteffect op het gebied van zonnepanelen is het optreden van geconcentreerde oververhitting op het oppervlak van een individuele zonnecel. Dit wordt meestal veroorzaakt door de ongelijke verdeling van zonlicht over het zonnepaneel, een scenario dat zich voordoet wanneer een specifiek deel van het paneel in de schaduw ligt of minder zonlicht ontvangt in vergelijking met de omliggende gebieden.

Hotspots

Hoe beïnvloedt hotspoteffect zonnepanelen?

Het hotspoteffect kan ervoor zorgen dat zonnepanelen plaatselijk oververhit raken, waardoor ze minder efficiënt worden en mogelijk beschadigd raken. De details zijn als volgt
   
1.Efficiëntie degradatie: Wanneer er zich hotspots voordoen in zonnepanelen, stijgt de lokale temperatuur, wat meestal leidt tot een afname van de prestaties van de zonnecel naarmate de temperatuur stijgt. Bij hoge temperaturen wordt de elektronische geleidbaarheid van de fotovoltaïsche cel verzwakt, waardoor het rendement van de cel wordt aangetast.

2. Thermische uitzetting en inkrimping: Zonnepanelen zijn onderhevig aan solarisatie en thermische uitzetting door langdurige blootstelling aan zonlicht. Deze thermische uitzetting en inkrimping van het oppervlak kan vermoeidheid en spanning in het paneelmateriaal veroorzaken, waardoor het risico op scheuren of andere structurele problemen in het paneel toeneemt.

3.Schade aan componenten: Hete plekken kunnen door hoge temperaturen schade veroorzaken aan elektronische componenten in het zonnepaneel, zoals batterijaansluitingen, draden, enz. Schade aan deze componenten kan de algehele prestaties van het paneel verminderen.

4. Levensduur beïnvloed door thermische stress: Wanneer zonnepanelen gedurende langere tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze regelmatig aan thermische stress worden blootgesteld. Deze thermische stress kan de levensduur van het paneel verkorten, waardoor het minder betrouwbaar wordt in een zonne-energiesysteem.

Sporen van schade

Oorzaken van hotspoteffecten

Oorzaken van het hotspoteffect kunnen zijn: schaduwwerking, defecten aan de module of ongelijkmatige veroudering van de cel, wat resulteert in plaatselijk ongelijkmatig licht, waardoor bepaalde gebieden oververhit raken. Hieronder worden specifieke oorzaken opgesomd:

1.Gedeeltelijke celveroudering: Na verloop van tijd kunnen individuele zonnecellen binnen een paneel verschillend verouderen door verschillende factoren zoals ongelijke blootstelling aan zonlicht, wat leidt tot een onbalans in de celprestaties. Dit kan bijdragen aan de vorming van hotspots omdat sommige cellen sneller degraderen dan andere, wat de algehele efficiëntie van het zonnepaneel beïnvloedt.

2. Niet op elkaar afgestemde panelen in serie: In zonnepaneelinstallaties waarbij panelen in serie zijn geschakeld, kan een mismatch in paneelspecificaties of omstandigheden leiden tot ongelijkmatige stroomproductie. Deze onbalans kan ertoe leiden dat bepaalde panelen op lagere stromen werken, waardoor ze gevoelig zijn voor hotspotvorming, vooral tijdens perioden met een hoge instraling van de zon.

3.Defecte Bypass-diodes: Bypass-diodes zijn cruciale onderdelen die helpen de invloed van schaduw op zonnepanelen te beperken. Als deze diodes niet goed functioneren door fabricagefouten of slijtage, kan dit leiden tot een ineffectieve beperking van de beschaduwing en het ontstaan van hotspots op de beschaduwde delen van het paneel.

4. Onvoldoende ventilatie: Slechte ventilatie rond zonnepanelen kan bijdragen aan de opbouw van warmte, vooral in warmere klimaten. Onvoldoende luchtstroom kan de afvoer van warmte die vrijkomt tijdens de energieomzetting belemmeren, waardoor het hotspoteffect verergert. De juiste ontwerpoverwegingen voor ventilatie zijn essentieel om optimale bedrijfstemperaturen te behouden.

Hotspots

5.Installatiefouten: Fouten tijdens het installatieproces, zoals een onjuiste kanteling of oriëntatie, kunnen invloed hebben op de uniformiteit van de blootstelling aan zonlicht in het zonnepanelensysteem. Deze niet-uniforme blootstelling kan leiden tot plaatselijke oververhitting, wat het belang benadrukt van nauwkeurige installatiepraktijken om hotspotvorming te voorkomen.

6.Schaduwmaskering: Een van de belangrijkste redenen voor hotspots op zonnepanelen is schaduw. Wanneer een deel van het paneel in de schaduw ligt, kan er een aanzienlijke omgekeerde biasspanning ontstaan over de beschaduwde cellen door de serieschakeling van cellen. Dit kan leiden tot warmteophoping, temperatuurstijging en de vorming van hotspots. Bovendien kan beschaduwing de algehele efficiëntie van het paneel verminderen omdat de beschaduwde cellen niet in dezelfde mate elektriciteit kunnen opwekken als de rest van het paneel. Een andere factor die bijdraagt aan hotspots is de ophoping van vuil en afval. Vuil en stof op het oppervlak van het paneel kunnen een deel van het binnenkomende zonlicht blokkeren, wat leidt tot verminderde prestaties en hogere temperaturen. Vuil kan ook de warmteafvoer en luchtstroom van het paneel verstoren.

Schaduw

7. Extreem weer. Tijdens warm weer neemt de algehele temperatuur van het zonnepaneel toe, waardoor gebieden met mismatches of gedeeltelijke schaduw meer vatbaar zijn voor hot spots. Dit komt doordat hoge temperaturen de algehele temperatuur van het zonnepaneel verhogen, waardoor de kans op het hotspoteffect toeneemt; in koude omgevingen kunnen panelen worden blootgesteld aan sneeuw- en ijsbedekking of ijsvorming, waardoor gedeeltelijk beschaduwde en niet op elkaar afgestemde cellen gevoeliger zijn, en door de verminderde blootstelling aan zonlicht kunnen de cellen meer warmte dan elektriciteit produceren; en sterke wind en door de wind meegevoerd zand kunnen deeltjes ophopen op het oppervlak van de panelen, waardoor een plaatselijke beschaduwing ontstaat en het hotspoteffect wordt geactiveerd.

Hoe hotspoteffecten vermijden?

1. Kies zonnepanelen met een hoog rendement. Ten eerste kunnen zonnepanelen met een hoog rendement de zonnestraling effectiever omzetten in elektrische energie, waardoor er minder energie verloren gaat en het hotspoteffect minder ernstig is. Ten tweede hebben zonnepanelen met een hoog rendement doorgaans een lagere temperatuurgevoeligheid, waardoor ze een hoog energieomzettingsrendement kunnen behouden in omgevingen met hoge temperaturen, waardoor de negatieve invloed van het hotspoteffect op de prestaties wordt beperkt. Daarom is het belangrijk om een zonnepaneel met uitstekende prestaties te kiezen, zoals IBC-panelen.

IBC-zonnepanelen verkleinen de kans op hotspots op het paneeloppervlak en verbeteren zo de veiligheid van het systeem. Wanneer het zonnepaneel in de schaduw ligt, zorgt de unieke full back contact technologie ervoor dat de positieve en negatieve metaalelektroden aan de achterkant goed blijven doorstromen. Dit elimineert frontale weerstand en vermindert zo de kans op hotspots op het zonnepaneel en de gevaren die gepaard gaan met de werking van de energiecentrale.

De IBC zonnepanelen van Maysun zijn verkocht aan diverse Europese landen en hebben goede reviews ontvangen! . Klanten hebben gemeld dat ze onder de indruk zijn van de prestaties en betrouwbaarheid van Maysun's IBC zonnepanelen.

IBC Mono zonnepaneel
IBC Mono zonnepaneel

Daarnaast helpt het gebruik van zonnepanelen met ingebouwde bypass diodes ook om hotspot effecten te voorkomen. Deze maatregel voorkomt de vorming van hotspoteffecten omdat de stroom het getroffen gebied kan omzeilen in het geval van defecten of schaduw, waardoor de systeemprestaties behouden blijven. Alle zonnepanelen van Maysun zijn uitgerust met interne bypass diodes.

2.Optimale oriëntatie en montage van het zonnesysteem: Het optimaal uitlijnen en kantelen van de zonnepanelen is essentieel om ervoor te zorgen dat de zonnestralen gelijkmatig op de zonnecellen worden gericht om hotspotproblemen te voorkomen. Door de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen zorgvuldig af te stellen, kan de energieopname-efficiëntie van het zonnesysteem worden gemaximaliseerd. Een dergelijk geoptimaliseerd ontwerp helpt ervoor te zorgen dat de lichtenergie gelijkmatig over het hele oppervlak van de zonnecel wordt verdeeld, waardoor schaduwmaskering wordt vermeden om oververhitting in bepaalde gebieden te voorkomen en zo de algehele prestaties en stabiliteit van het systeem te verbeteren.
    
3. Koeling door luchtcirculatie. Hot spots ontstaan niet zomaar, maar zijn het gevolg van warmteophoping en kunnen het resultaat zijn van een aantal factoren. De kans op hotspoteffecten is echter groter als de luchtstroom in het zonnepaneelsysteem wordt beperkt (bijvoorbeeld door een beschermkap). Voor een goede werking van het systeem moet voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie worden gezorgd om oververhitting van de panelen te voorkomen. Het installeren van stroomoptimalisatoren is een van de beste preventieve maatregelen, omdat deze automatisch de stroomproductie verminderen wanneer dat nodig is, waardoor een stabiel productieniveau wordt gegarandeerd.

Vuile of stoffige panelen zijn vatbaarder voor het hotspoteffect. Het is ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat bomen, bladeren en ander vuil het directe zonlicht niet blokkeren zodat de lichtenergie volledig wordt benut. Door de gecombineerde toepassing van deze methoden kan effectief worden voorkomen dat zonnepaneelsystemen hotspot-effecten ontwikkelen en kunnen hun stabiele en betrouwbare prestaties worden gegarandeerd.

Maysun Solar heeft zich sinds 2008 geconcentreerd op het produceren van zonnepanelen van hoge kwaliteit. Kies uit een breed scala van half-cut, MBB, IBC, HJT, en shingled zonnepanelen in zilver, volledig zwart, zwart frame, en glas-glas afwerkingen. De prachtige ontwerpen en uitstekende prestaties van deze panelen verbeteren elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen, en langdurige allianties met toonaangevende installateurs in tal van landen! Neem contact met ons op voor al uw vragen over PV of voor de meest recente offertes voor zonnepanelen. We staan te popelen om u te helpen.

Dit vind je misschien ook leuk:

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen (weinig licht)?
2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Temperatuurcoëfficiënt en zonnepanelen: Waarom is het zo belangrijk in zonne-energie?