Kunnen zonnepanelen elektriciteit opwekken in de winter?

· zonnepanelen industrie Nieuws

Inhoud:
Waarom produceren zonnepanelen nog steeds elektriciteit in de winter?
Heeft de winter invloed op de stroom die zonnepanelen opwekken?
Hoeveel elektriciteit produceren zonnepanelen in de winter?
Hoe sneeuw op zonnepanelen in de winter vermijden?

Wanneer mensen zich de optimale weersomstandigheden voor de efficiënte werking van zonnepanelen voorstellen, denken ze meestal aan een dag met overvloedig zonlicht en hogere temperaturen. Hoewel zonnepanelen inderdaad veel energie opwekken op warme, zonnige dagen in het midden van de zomer, is het belangrijk op te merken dat hun functionaliteit niet beperkt is tot deze specifieke periode.

Een wijdverspreid misverstand is dat zonnepanelen in de winter minimaal effectief zijn. Hoewel het juist is dat de energieopbrengst van zonnepanelen het hoogst is in direct zonlicht en onder UV-stralen, is het cruciaal om duidelijk te maken dat temperaturen in de winter de algehele prestaties van zonnepanelen niet significant belemmeren.

Fotovoltaïsche panelen in de sneeuw

Waarom produceren zonnepanelen nog steeds elektriciteit in de winter?

Het is belangrijk om eerst te begrijpen hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen zijn gemaakt van siliciumwafers, een halfgeleidermateriaal waarin elektronen worden aangeslagen in reactie op lichtfotonen om elektriciteit te produceren.

Het is cruciaal om te weten dat zonnepanelen reageren op alle vormen van licht, niet alleen op direct zonlicht. Ze kunnen ook diffuus licht benutten, dat ontstaat door de verstrooiing van licht door deeltjes zoals regenwolken in de atmosfeer. Dit vermogen zorgt ervoor dat zonnepanelen effectief kunnen functioneren in de winter, zelfs als er geen direct zonlicht is.

Verrassend genoeg kan regenachtig weer voordelig zijn voor zonnepanelen. Regen werkt als een natuurlijk reinigingsmiddel en spoelt opgehoopt vuil van oppervlakken. Dit reinigende effect is vooral gunstig omdat het voorkomt dat het licht wordt tegengehouden, waardoor de efficiëntie van zonnepanelen kan toenemen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is koud weer juist gunstig voor de energieproductie van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn elektronische apparaten die vergelijkbaar zijn met computers en radio's. Ze werken efficiënter bij koelere temperaturen dan bij warmere omstandigheden. Deze eigenschap draagt bij aan hun duurzame prestaties en efficiëntie, vooral in koudere klimaten.

Heeft de winter invloed op de stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen?

Hoewel het koude weer op zich geen nadelige invloed heeft op de functionaliteit van zonnepanelen, kunnen andere factoren, zoals sneeuwval, de totale energieproductie beïnvloeden. Wonen in een gebied met regelmatige winterse sneeuwval maakt zonnepanelen niet ineffectief; in feite worden ze op grote schaal gebruikt in veel koude klimaten. De uiteindelijke impact hangt af van de hoeveelheid sneeuw die zich ophoopt op de zonnepanelen.

Kleine sneeuwophopingen verstoren de prestaties van zonnepanelen meestal niet noemenswaardig, omdat de UV-stralen van de zon door een klein laagje sneeuw heen kunnen dringen totdat het door wind of andere factoren wordt losgemaakt. Hoewel zonnepanelen ontworpen zijn om het gewicht van een flinke sneeuwbui te weerstaan, kan overmatige ophoping leiden tot een vermindering van de productie. De schuine constructie van zonnepanelen helpt bij het optimaliseren van de absorptie van UV-stralen van de zon en vergemakkelijkt het wegglijden of eenvoudig verwijderen van de meeste opgehoopte sneeuw.

De TwiSun X PV-modules zijn gemaakt van het nieuwe verbeterde 6065-T6 aluminiumlegering frame: de holte is verbreed en verdikt en er zijn twee nieuwe verstevigingsstaven toegevoegd die de PV-cellen beter beschermen. De frontale sneeuwbelasting is gelijk aan of groter dan 6000 Pa, met een gelijktijdige toename van de mechanische belasting met 20%. Dit zonnepaneel is dus beter geschikt voor koude en besneeuwde gebieden.
 

Gegevensgrafiek

Hoeveel elektriciteit wekken zonnepanelen op in de winter?

In de winter is de opbrengst van zonnepanelen meestal lager dan in de zomer, voornamelijk door de kortere dagen en de grotere kans op bewolking die het zonlicht tegenhoudt. Gemiddeld zal een systeem van 5kW in de winter 13kWh per dag opwekken, in tegenstelling tot de 20kWh per dag in de zomer.

Fotovoltaïsche panelen in de sneeuw

De duur van het zonlicht dat op een bepaalde dag beschikbaar is, is in de winter aanzienlijk korter dan in de zomer. Hoewel dit de tijd verkort dat zonnepanelen op piekrendement kunnen werken, blijft het beschikbare zonlicht in de meeste regio's voldoende om het gebruik ervan te rechtvaardigen. Bewolkte dagen dragen ook bij aan een lager rendement, omdat zonnepanelen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.
  
Daarom moet u een zonnepaneel kiezen dat goed presteert bij weinig licht op regenachtige en bewolkte dagen.

IBC zonnepaneel, de technologie onderscheidt zich door zijn superieure prestaties bij weinig licht, waardoor het een ideale keuze is voor winterse omstandigheden met beperkt daglicht. Maysun's IBC zonnepanelen blinken verder uit met minimaal samengesteld centraal verlies, waardoor ze PERC producten overtreffen in scenario's met weinig licht. Met name bij een instraling van 200W/m² laten IBC modules een opmerkelijke relatieve prestatieverbetering zien van 2,01%. Bovendien zorgen hun hoge open-circuit spanningskarakteristieken ervoor dat de bedrijfsspanning van de omvormer 's ochtends vroeg en 's avonds snel wordt bereikt, waardoor de duur van de stroomopwekking effectief wordt verlengd.

Gegevensgrafiek

Bovendien worden IBC's gekenmerkt door een lage temperatuurcoëfficiënt. De lage temperatuurcoëfficiënt van slechts -0,29/°C vermindert de invloed van temperatuurschommelingen op de stroomopwekkingsprestaties en verbetert het rendement van de hele stroomopwekkingscyclus. Hierdoor hebben IBC-zonnepanelen minder last van koude winterse omstandigheden.

Bovendien is de energieopwekkingsefficiëntie van IBC ook erg goed. Het IBC-zonnepaneel heeft geen schaduw van metalen roosters aan de voorkant, wat het lichtverlies vermindert, en het lichtontvangende oppervlak is groter en neemt toe met ongeveer 2,5%, wat de efficiëntie van de stroomopwekking aanzienlijk verbetert.

Hoe wintersneeuw op zonnepanelen te vermijden?

1. Kies een gekantelde zonnepaneelinstallatie voor effectief sneeuwbeheer: Verhoog de efficiëntie van de sneeuwverwijdering door te kiezen voor zonnepanelen die onder een optimale hoek worden geïnstalleerd, zodat de sneeuw er op natuurlijke wijze vanaf glijdt en er zo min mogelijk obstructie is. De aanbevolen plaatsingshoek voor zonnepanelen is 45 graden, naar het zuiden gericht. Gebruik de volgende formule om de azimut te berekenen voor de montagehoek van het PV-paneel:
Azimut = (piekmoment van belasting in een dag (24-uurssysteem) - 12) x 15 + (lengtegraad - 116)

2. Regelmatig sneeuwruimen: Verwijder bij gunstige weersomstandigheden regelmatig sneeuw van uw zonnepanelen. Gebruik gereedschap zoals een bezem met lange steel of speciaal gereedschap voor het opruimen van zonnepanelen om de sneeuw voorzichtig te verwijderen, zodat het paneeloppervlak onbeschadigd blijft.

Maak fotovoltaïsche panelen schoon

3. Optimaliseer het onderhoud met goed gekozen locaties: Kies locaties voor de installatie van zonnepanelen die gemakkelijk schoon te maken zijn, zodat het schoonmaakproces wordt gestroomlijnd voor maximaal gemak wanneer dat nodig is.

Het assortiment zonnepanelen van Maysun omvat verschillende specificaties en afmetingen om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen. Of het nu voor thuisinstallaties of industriële toepassingen is, Maysun biedt oplossingen op maat om ervoor te zorgen dat klanten het gebruik van zonne-energie kunnen maximaliseren en aanzienlijke besparingen op het energieverbruik kunnen realiseren.

Referentie:

Mike (2021) Are solar panels efficient in winter?

Calculator, S. (2021) Do solar panels work in winter.

Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism (2020) - Effectiveness of Solar Panels During the Winter Months - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism.

Boiler Guide Limited (no date) Will solar panels still work in the winter? | Solar Guide.

Whitlock, R. (2022) Do solar panels work in winter? The answer is more complex than you think.

Admin (2023) Do solar panels work in the winter?

Misschien vindt u dit ook leuk:

Zonnepanelen testen en certificeren 2023: Zorg voor kwaliteit en betrouwbaarheid
Fotovoltaïsch systeem op zonne-energie onderhouden: De levensduur van zonnepanelen begrijpen
IBC Zonnepanelen: Pioniers in de energierevolutie