Is Lightyear 0 een puur zonneauto?

· zonnepanelen industrie Nieuws

Onlangs heeft de Nederlandse start-up voor elektrische voertuigen Lightyear het zonne-elektrische voertuig Lightyear 0 uitgebracht, met een prijs tot 263.000 dollar. In tegenstelling tot eerdere zonneauto's, die meestal conceptauto's waren, kondigde het bedrijf aan dat het de modellen achtereenvolgens in november van dit jaar aan klanten zal leveren, met een totaal van 946 exemplaren.
Volgens het bedrijf kunnen de zonnepanelen Lightyear 0 zo'n 70 kilometer per dag afleggen zonder op te laden. Als de gemiddelde woon-werkafstand van ongeveer 35 kilometer per dag wordt berekend, kan hij bij bewolkt weer tot twee maanden rijden voordat hij moet worden opgeladen, en in zonnige landen zelfs zeven maanden.
Dus, is Lightyear 0 een puur zonneauto?

broken image

Wat is een zonneauto?

Gelijk aan een off-grid fotovoltaïsch systeem, gebruikt een zonneauto zonnecellen om lichtenergie om te zetten in elektrische energie, die wordt gebruikt om de auto aan te drijven, en de elektrische energie kan ook worden opgeslagen in een batterij als back-up. De energie die de auto nodig heeft, wordt volledig geleverd door zonne-energie, die wordt beschouwd als een pure zonneauto.
Zoals we hebben gezien, is het grootste deel van de "zonnewagen" eigenlijk een op het net aangesloten fotovoltaïsch systeem, zonne-energie kan een deel van de energie voor de auto leveren, en bij afwezigheid van zonlicht of als de batterij leeg is, kan de auto worden aangesloten aan een externe stroomvoorziening of voeg andere fossiele brandstoffen stroombronnen toe.

broken image

Welke vormen nemen zonneauto's aan?

Tot nu toe zijn er twee belangrijke toepassingstechnologieën van zonne-energie in auto's: ten eerste als drijvende kracht; ten tweede als aanvulling op energie voor auto's.
Een daarvan is om zonne-energie als drijvende kracht te gebruiken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en externe energiebronnen. Het is heel anders dan traditionele auto's, zowel qua uiterlijk als werkingsprincipe.Zonneauto's hebben niet langer componenten zoals motoren, chassis, aandrijvingen en versnellingsbakken, maar zijn samengesteld uit batterijpanelen, opslagapparaten en motoren. Met behulp van zonnepanelen die aan de buitenkant van de carrosserie zijn bevestigd, wordt de zonne-energie direct omgezet in elektrische energie en vervolgens wordt het voertuig aangedreven door het verbruik van elektrische energie.
De tweede is zonne-energie en andere energieën om het voertuig op een hybride manier aan te drijven, dat wil zeggen dat zonne-energie wordt gebruikt als een aanvullende energiebron om het voertuig aan te drijven. Het uiterlijk van hybride energievoertuigen is vergelijkbaar met dat van traditionele voertuigen, behalve dat sommige zonnecellen (panelen) aan het oppervlak van het voertuig zijn toegevoegd, zoals het dak. Het beperkte lichaamsoppervlak trekt zonlicht aan en produceert elektriciteit als aanvullende krachtbron voor het voertuig.

broken image

Geschiedenis van zonneauto's

In 1978 werd in Engeland de eerste zonneauto ter wereld met succes ontwikkeld, met een snelheid van 13 kilometer per uur. Later ontwikkelde Mexico een driewielig nieuw energievoertuig met zonnepanelen op het dak. Hoewel het een snelheid van 40 kilometer per uur kan halen, is de elektrische energie die het verkrijgt slechts voldoende om 40 minuten per dag te rijden, en het kan niet reizen lange afstanden.
In 1982 bouwde Australië een auto op zonne-energie genaamd "The Quiet Achiever". Het dak van de auto is voorzien van een apparaat dat zonne-energie absorbeert en twee accu's oplaadt, die op hun beurt de motor van stroom voorzien. De twee uitvinders reden met de auto door Australië. Daarna houdt Australië sinds 1987 om de twee jaar een zonne-energie-challenge. De deelnemende teams rijden in zonneauto's vanuit Darwin in het noorden van Australië en rijden ruim 3.000 kilometer naar het einde in Adelaide. Tijdens het proces mag alleen zonne-energie worden gebruikt. gebruikt. .
In de Australische zonnewagencompetitie 2003 won de in Nederland gemaakte zonnewagen "Nuna II" het kampioenschap. Hij legde een afstand van 3010 kilometer af in 30 uur en 54 minuten en vestigde daarmee een nieuw wereldrecord voor een zonnewagen met een maximale snelheid van 170 kilometer per uur. .

broken image

Wat voor soort zonneauto is Lightyear 0?

Het bedrijf Lightyear Nederland is een bedrijf dat al vele jaren onderzoek doet naar de opwekking van zonne-energie, tegelijkertijd meedeed aan de "World Solar Challenge" en in 2013 de eerste plaats behaalde in de cruiserklasse. zonneauto's te ontwikkelen. Lightyear produceerde zijn eerste prototype in 2019. Drie jaar later, na vele tests, iteraties en ontwerpen, werd Lightyear 0 eindelijk in massa geproduceerd en gelanceerd.
Strikt genomen is Lightyear 0 niets meer dan een elektrische auto met zonnepanelen. Lightyear 0 heeft 782 IBC-zonnecellen van monokristallijn silicium op de motorkap, het dak en de buitenkant van de achterklep, verdeeld in 28 verschillende individuele groepen, goed voor in totaal 5 vierkante meter aan zonnepanelen.
Hoewel Lightyear 0 geen pure zonneauto is, is het wel de eerste in massa geproduceerde auto ter wereld die is uitgerust met zonne-energie. De zeer efficiënte IBC-batterij zorgt ervoor dat de levensduur van de pure zonnebatterij van de Lightyear 0 70,8 kilometer per dag bereikt, wat al een grote verbetering is.

broken image

Epiloog

Zonnepanelen zijn geen groot onderdeel van auto's geweest omdat ze maar een beperkt oppervlak hebben om op te laden. Musk had geprobeerd zonnepanelen in de Tesla Model 3 te integreren, maar gaf uiteindelijk de poging op vanwege inefficiëntie bij het gebruik ervan, en zei dat "de auto het minst efficiënte gebruik van zonne-energie is". Als autobedrijven de problemen van conversie-efficiëntie, productiekosten en ontwerp niet kunnen oplossen, kunnen er in de nabije toekomst nog steeds pure zonneauto's zijn.

broken image

Toch is er, met de voortdurende vooruitgang van de zonneceltechnologie (in 2020 is de foto-elektrische conversie-efficiëntie van de III-V-cel met zes knooppunten, ontwikkeld door het National Renewable Energy Laboratory in de Verenigde Staten, maar liefst 47,1%). een enorme ruimte voor onze verbeelding in de toekomst. Als fabrikant van fotovoltaïsche modules met 14 jaar ervaring zet Maysun Solar zich in voor de ontwikkeling van geavanceerde fotovoltaïsche technologie.Neem nu contact met ons op voor meer informatie over fotovoltaïsche producten.