Fotovoltaïsche systemen: off-grid, netgekoppeld of hybride

· zonnepanelen industrie Nieuws

Heeft u zich bij het installeren van een fotovoltaïsch systeem ooit afgevraagd of u een batterij moet installeren? Er zijn drie manieren waarop een fotovoltaïsch systeem voor huishoudens kan worden gebruikt: de ene is off-grid, de andere is aangesloten op het net en de andere is hybride.
Simpel gezegd, off-grid is het opslaan van de elektriciteit die door het fotovoltaïsche systeem wordt opgewekt in de batterij en deze vervolgens via de omvormer omzetten in stroom voor huishoudelijke apparaten. Grid-connected verwijst naar de aansluiting op het elektriciteitsnet, die via de omvormer direct wordt omgezet in de spanning die het nationale elektriciteitsnet nodig heeft, en prioriteit krijgt voor huishoudelijk gebruik, en het teveel aan elektriciteit wordt verkocht aan het land.

Off-grid fotovoltaïsch systeem

In het off-grid-systeem ontvangen fotovoltaïsche panelen zonlicht om gelijkstroom op te wekken, die via een omvormer wordt omgezet in wisselstroom en bij voorkeur wordt geleverd aan huishoudelijke apparaten; als de huishoudelijke apparaten inactief zijn, zal de gelijkstroom naar de batterij vloeien en worden opgeslagen. 's Nachts of op regenachtige dagen, wanneer de fotovoltaïsche panelen geen elektriciteit kunnen opwekken, wordt de elektriciteit uit de batterij vrijgegeven en door de omvormer omgezet in AC-elektriciteit voor thuisgebruik.

Voordeel
1. Het grote voordeel van het off-grid fotovoltaïsche systeem is dat het elektrische energie kan opslaan. Overal waar geen net is maar wel elektriciteit nodig is, zijn fotovoltaïsche zonne-energie momenteel het eenvoudigste off-grid energieopwekkingssysteem om te installeren en vereisen ze de minste investering. Bijvoorbeeld afgelegen berggebieden, bosgebieden, eilanden, zeeschepen, zelfrijdende campers en zelfs ruimteschepen.
2. Voor sommige gebieden met frequente stroomuitval is ook een off-grid fotovoltaïsch systeem vereist als noodstroomvoorziening.

Tekortkoming
1. De batterij neemt 30-50% van de kosten van het fotovoltaïsche systeem in beslag. Bovendien is de levensduur van de batterij over het algemeen 3-5 jaar en moet deze later worden vervangen, wat de gebruikskosten verhoogt. In Europa bedragen de huidige kosten voor de aanschaf van een PV-systeem voor een typische eengezinswoning ongeveer 8.500 EUR (gemiddeld 5 kWp-systeem). En voor een systeem van 5 kWp met een batterij van 5 kWh zijn de kosten zo'n 14.000 tot 16.000 euro.
Als er niet genoeg opwekking en opslag is om de benodigde stroom van het net te halen, kan uw huis zonder stroom komen te zitten.

broken image

Netgekoppelde fotovoltaïsche installatie

In het netgekoppelde systeem, als de huishoudelijke apparaten inactief zijn, zal de wisselstroom naar het openbare net gaan en opgaan in het elektriciteitsnet van het elektriciteitsnet. Op de slimme meter kunt u controleren hoeveel stroom uw huis naar het net heeft gestuurd en u kunt ook controleren hoeveel elektriciteit het openbare net levert. Dit is een tweerichtingssysteem en uw huis kan elektriciteit van het net gebruiken wanneer de fotovoltaïsche panelen geen elektriciteit opwekken. U kunt elektriciteit verkopen aan het net, of u kunt elektriciteit kopen van het net.

Voordeel
1. U hoeft geen batterijen te gebruiken, wat kosten bespaart.
2. Als zonne-energie meer elektriciteit opwekt dan je huishoudelijke apparaten verbruiken, gaat het overschot naar het openbare net en krijg je er niet alleen voor betaald, maar draag je ook bij aan de energietransitie.
Als uw huis een fotovoltaïsch systeem van 10 kW heeft geïnstalleerd, kan volgens de Duitse EEG 2023-wijziging de overtollige elektriciteit worden aangesloten op het openbare net om 8,6 eurocent per kWh te krijgen. Grotere systemen betalen ook meer dan voorheen. Tot en met 40 kW verhoogd naar 7,50 cent per kWh. Secties tot 750 kWh krijgen nog steeds 6,20 cent per kWh. In een gemiddeld huishouden bedraagt ​​het eigen verbruik ongeveer 35%, dat wil zeggen dat 65% van de opgewekte elektriciteit aan het net wordt teruggeleverd en betaald. Ruwweg wordt geschat dat de kosten van een fotovoltaïsche elektriciteitscentrale thuis na ongeveer 8 jaar zullen zijn terugverdiend.

Tekortkoming
Wanneer het openbare net stroom verliest, kan fotovoltaïsche energieopwekking niet werken. Als de netgekoppelde omvormer echter wordt vervangen door een slimme micro-grid-omvormer (netgekoppelde en off-grid hybride omvormer), kan de centrale normaal functioneren.

broken image

Hybride fotovoltaïsch systeem

Netgekoppelde fotovoltaïsche systemen verwijzen over het algemeen naar systemen die niet zijn uitgerust met batterijen. In termen van initiële investering vereist het netgekoppelde systeem, vergeleken met het off-grid systeem, minder investeringen in batterijen en meer investeringen in een slimme meter. Wat de installatie betreft, heeft het netgekoppelde systeem één procedure meer voor netgekoppelde toepassing en toegang dan het off-grid systeem.
Er is ook een hybride fotovoltaïsch systeem, dat verwijst naar de configuratie van het toevoegen van batterijen aan het netgekoppelde systeem en het installeren van alleen micro-grid-omvormers. Dit is het systeem met de hoogste kosten, maar ook de optie met de minste zorgen.Behalve de hogere initiële investering zijn er verder geen nadelen.

broken image

Geen enkele installatie past allemaal. U moet rekening houden met de omstandigheden van uw eigen gezin om een ​​beslissing te nemen. Welk systeem u ook kiest, u moet echter merkproducten en hoogwaardige fotovoltaïsche serieproducten kopen, met name hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Als fabrikant van fotovoltaïsche modules met 14 jaar professionele ervaring staat Maysun Solar klaar om met u samen te werken om de energietransitie te helpen. Neem contact met ons op om de deur naar groene energie te openen.