Volledig zwarte zonnepanelen: zijn ze beter?

· zonnepanelen industrie Nieuws

Intro:

Veel residentiële klanten met zonne-energie geven de voorkeur aan zonnepanelen met de hoogste kosteneffectiviteit en vermogen. Hoewel deze factoren van het grootste belang zijn voor wie overweegt om voor zonne-energie te kiezen, zijn esthetische overwegingen ook belangrijk. Dit is waar volledig zwarte zonnepanelen vooral om de hoek komen kijken. Als zelfs een klein deel van de zonnepanelen zichtbaar is voor de buren, kiezen huiseigenaren meestal voor volledig zwarte zonnepanelen voor een verfijnd en strak uiterlijk. Dit artikel beschrijft het productieproces van volledig zwarte zonnepanelen en hun voor- en nadelen.

Inhoud:
1.Waarom zijn sommige zonnepanelen volledig zwart?
2.Voordelen van volledig zwarte zonnepanelen
3.Nadelen van Volledig Zwarte Zonnepanelen
4.Zijn volledig zwarte zonnepanelen het kopen waard?

Waarom zijn sommige zonnepanelen volledig zwart?

De reden waarom volledig zwarte zonnepanelen er zo donker uitzien, is te wijten aan verschillende ontwerp- en productietechnieken die zijn ontworpen om zichtbare reflecties en felle kleuren te minimaliseren. Hier zijn enkele redenen waarom:

Monokristallijne cellen: Polykristallijne siliciumcellen zijn middenblauw, monokristallijne siliciumcellen zijn donkerblauw en lijken van een afstand bijna zwart. Volledig zwarte zonnepanelen zijn daarom meestal geselecteerd uit monokristallijne cellen, waardoor de zonnepanelen stabieler werken en het algehele uiterlijk uniformer en donkerder van kleur is.

Zwart frame: Om de gewenste volledig zwarte esthetiek van zonnepanelen te bereiken, wordt het frame meestal gemaakt met een zwart geanodiseerd aluminium frame. De keuze van zwart aluminium voor het frame speelt een belangrijke rol bij het creëren van het strakke en uniforme volledig zwarte uiterlijk van de zonnepanelen.

Volledig zwarte backsheet: De backsheet is de onderkant van het paneel en volledig zwarte zonnepanelen hebben meestal een zwarte backsheet. Backsheets voor volledig zwarte zonnepanelen worden meestal gemaakt van zwarte materialen zoals zwart EVA (ethyleenvinylacetaat copolymeer) of andere zwarte backsheet materialen. Dit helpt zichtbare reflecties verder te verminderen.

Glas: Het glas aan de voorkant van zonnepanelen wordt over het algemeen zo veel mogelijk lichtdoorlatend gehouden zodat de cellen meer licht kunnen absorberen en omzetten in elektriciteit. Een zonnepaneel met glas heeft ook glas aan de achterkant. Het glas aan de achterkant heeft twee diktes, 2,0 mm en 1,6 mm, en is over het algemeen gemaakt van halfgehard ijzerarm ultrawit fotovoltaïsch glas met rooster (zwart rooster of wit rooster) of zonder rooster, afhankelijk van de vraag, dat onvergelijkbare voordelen heeft ten opzichte van het glas aan de achterkant, en steeds meer erkenning en marktaandeel krijgt. Bij volledig zwarte zonnepanelen van glas-glas is het glas aan de achterkant (backglass) meestal transparant, wat betekent dat de sink bars en andere verbindingsdelen aan de achterkant in sommige gevallen zichtbaar kunnen zijn. Om een volledig zwart uiterlijk te behouden en deze onderdelen te verbergen, kan de fabrikant een zwarte rasterstructuur toevoegen aan het achterglas. Het doel hiervan is om de achterkant van het zonnepaneel een perfect zwarte kleur te geven en de busbar te beschermen.

Inkapseling: Zonnecellen worden ingekapseld tussen het voorglas en de achterplaat met behulp van ethyleenvinylacetaat (EVA) en een witte Tedlar-plaat voor isolatie. Volledig zwarte zonnepanelen gebruiken meestal zwarte Tedlar-platen of andere alternatieve zwarte inkapsulatiematerialen om een esthetisch aantrekkelijk en consistent volledig zwart uiterlijk te behouden.

Stroomrails en contacten: In volledig zwarte zonnepanelen zijn de verbindingsdraden of rails tussen de zonnecellen ook gemaakt van zwarte materialen of behandeld om zwart te lijken. Dit kan worden bereikt door het gebruik van zwarte geleidende lijm of andere zwarte materialen. Busbars en contacten aan de voorkant van de cellen zijn zwart of donker van kleur om de zichtbaarheid te minimaliseren.

Silicone: Silicone wordt vaak gebruikt bij de fabricage van zonnepanelen, vooral glas-glas zonnepanelen, om de zonnecellen in te kapselen en op hun plaats te houden, en om de panelen extra te beschermen. Bij volledig zwarte ontwerpen voor zonnepanelen worden de siliconen vaak zwart geverfd of geselecteerd om het algehele zwarte uiterlijk te behouden. Wanneer het frame van het zonnepaneel aan het glas wordt bevestigd, wordt zwarte silicone gebruikt om ervoor te zorgen dat het hele paneel er consistent en naadloos uitziet. Het gebruik van zwarte siliconen verbetert niet alleen de algemene esthetiek van het paneel, maar draagt ook bij aan het samenhangende, uniforme uiterlijk. De afbeelding hieronder laat zien hoe zwarte siliconen eruit zien op een volledig zwart zonnepaneel.

zwarte siliconen

Alles bij elkaar genomen bereiken volledig zwarte zonnepanelen hun extreem zwarte uiterlijk door zwarte materialen te kiezen, reflecties te verminderen, hoogrendementscellen te gebruiken en het ontwerp te optimaliseren. Hierdoor zijn ze erg populair in toepassingen waar het uiterlijk een rol speelt, zoals in de woning- en architectuursector. Het is echter belangrijk op te merken dat de efficiëntie van de elektrische energieomzetting van de panelen soms een beetje wordt opgeofferd om het uiterlijk te bereiken.

Installatie van volledig zwarte fotovoltaïsche panelen op het dak

Voordelen van volledig zwarte zonnepanelen

Esthetisch aantrekkelijk: Volledig zwarte zonnepanelen zijn ontworpen om er strak en uniform uit te zien. Ze passen goed bij verschillende dakbedekkingsmaterialen en omgevingen, waardoor ze de voorkeur genieten van mensen die zich bewust zijn van de visuele impact van zonnepanelen op hun eigendommen. Deze zonnepanelen dragen ook bij aan de algemene esthetiek van een gebouw. Hun volledig zwarte ontwerp wordt beschouwd als visueel aantrekkelijker, wat de aantrekkingskracht van een huis of bedrijfspand kan verbeteren.

Minder schittering: Montagesystemen zijn over het algemeen gemaakt van aluminium, dat aantrekkelijk en zeer reflecterend is. Het gebruik van zwarte montagesystemen (inclusief zwarte zonnepanelen, zwarte montageblokken, zwarte beugels, enz. Het volledig zwarte ontwerp minimaliseert verblinding en reflectie. Dit is vooral voordelig in smalle gebouwen, vooral bij wooninstallaties, omdat het voorkomt dat buren gestoord of zelfs verblind worden door de zilveren schittering.

Hoog sneeuwsmeltvermogen: Door de warmteabsorberende eigenschappen van het zwarte aluminium materiaal kan sneeuw sneller smelten. Volledig zwarte zonnepanelen hebben een sterker warmteabsorberend vermogen, waardoor ze sneeuw in koude gebieden sneller laten smelten en dus efficiënter stroom opwekken.

Nadelen van volledig zwarte zonnepanelen

Volledig zwarte zonnepanelen bieden verschillende voordelen, zoals eerder vermeld, maar ze hebben ook een aantal nadelen in vergelijking met conventionele zonnepanelen (meestal monokristallijn) en polykristallijne zonnepanelen. Hier zijn de belangrijkste nadelen van volledig zwarte zonnepanelen:

Lager rendement: Terwijl monokristallijne cellen bekend staan om hun efficiëntie, kunnen volledig zwarte zonnepanelen iets minder efficiënt zijn dan traditionele monokristallijne zonnepanelen vanwege de toegevoegde laag zwarte coating, waardoor het volledig zwarte zonnepaneel sneller opwarmt en op een hogere temperatuur werkt, met minder kans om gereflecteerd licht te absorberen, en dus een lichte daling in de totale efficiëntie. Tec Institute voerde een test uit waarbij volledig zwarte zonnepanelen gemiddeld 5 graden opwarmden op een zonnige dag. Dit resulteerde in een prestatieverlies van ongeveer 2,3%. Dit prestatieverlies was echter nauwelijks merkbaar bij privégebruik. Volledig zwarte zonnepanelen zien er misschien mooier uit, maar verliezen de voordelen van reflectie en lichtvastlegging, wat resulteert in een afname van de fotostroom, meestal tot 3% minder dan een module met een witte achterkant. Drie procent minder stroom betekent ongeveer 0,5% minder absoluut rendement. De zwarte backsheet van volledig zwarte zonnepanelen absorbeert de zonnestralen, waardoor de PV-module een CTM-waarde (Cell-to-Module) heeft die ongeveer 2,5% lager is dan die van een zilveren module, wat ook de prestaties van de zonnecellen vermindert.

Hogere kosten: Volledig zwarte zonnepanelen in de productie van kleur is moeilijker te controleren, de keuze van materialen is zeer veeleisend, hun glas op een uniforme batch van grondstoffen, hetzelfde productieproces van dezelfde fotovoltaïsche glas te nemen, en de noodzaak om een donker gekleurde cel te kiezen. Het bereiken van dezelfde kleur en geen kleurverschil is een grote uitdaging voor volledig zwarte zonnepanelen. De opbrengst van volledig zwarte zonnepanelen is relatief laag. Daarom zijn volledig zwarte zonnepanelen vaak duurder dan conventionele en polykristallijne zonnepanelen. Het zwarte esthetische ontwerp en het gebruik van monokristallijne cellen hebben meestal een meerprijs.

Installatie van volledig zwarte fotovoltaïsche panelen op het dak

Zijn volledig zwarte zonnepanelen het kopen waard?

Volledig zwarte zonnepanelen zijn tegenwoordig een steeds populairdere keuze. Hoewel ze op dit moment een aantal tekortkomingen hebben. Ze zijn duurder om te maken, hebben een lagere productieopbrengst en verliezen meer vermogen bij hogere temperaturen dan andere zonnepanelen. Volledig zwarte zonnepanelen hebben echter opwindende toekomstperspectieven. Door technologische vooruitgang zullen hun efficiëntie en betrouwbaarheid in een breder scala aan toepassingen schitteren.

Uiteindelijk moet de beslissing worden afgestemd op uw specifieke behoeften en prioriteiten. Als u veel waarde hecht aan het uiterlijk van uw zonnesysteem en bereid bent om iets meer te investeren, dan zijn volledig zwarte zonnepanelen de beste keuze. Maar als u zich vooral bekommert om kosteneffectiviteit en systeemprestaties, kunt u beter kiezen voor gewone zonnepanelen.

Hieronder ziet u een foto van de TwiSun volledig zwarte zonnepanelen van glas, geïnstalleerd door een Duitse installateur in Maysun. Ze zijn echt esthetisch mooi en passen perfect bij het dak! Klik op de afbeelding om de productdetails te zien!

390W--410W dubbel glas volledig zwarte PV-module PERC 210 mm 120 cellen

Hieronder ziet u een afbeelding van een TwiSun 410W glas-glas volledig zwarte zonnepanelen installatie van een andere Duitse installateur. De volledig zwarte zonnepanelen zijn perfect geïntegreerd in het dak van het gebouw, genereren continue stroom en blijven esthetisch mooi. Klik op de afbeelding of knop voor meer informatie!

390W--410W dubbel glas volledig zwarte PV-module PERC 210 mm 120 cellen

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Kies uit onze grote verscheidenheid aan volledig zwarte, zwart frame, zilveren en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC, en Shingled technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen in elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in tal van landen! Neem contact met ons op voor de laatste module offertes of alle PV-gerelateerde vragen. We zijn enthousiast om u te helpen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

Fotovoltaïsch systeem op zonne-energie onderhouden: De levensduur van zonnepanelen begrijpen
Gids voor het kiezen van zonnepanelen: Vermogen maximaliseren
P-type zonnecellen of N-type zonnecellen: welke technologie moet u kiezen?