Verblinding door zonnepanelen: Moet ik me zorgen maken over de schittering van zonnepanelen?

· zonnepanelen industrie Nieuws,prijs zonnepanelen Offertes

Inhoud:
1.Waarom veroorzaken zonnepanelen verblinding?
2.Welke soorten scenario's voor zonne-installaties vereisen speciale aandacht voor de effecten van verblinding?
3.Hoe kunnen we de effecten van verblinding door zonnepanelen verminderen?

Misschien hebt u er nog niet bij stilgestaan dat zonnepanelen kunnen leiden tot problemen met verblinding, ondanks het feit dat ze bedoeld zijn om zonlicht te absorberen in plaats van te reflecteren. Zonnepanelen kunnen verticaal invallend licht efficiënt absorberen, maar ze zijn geneigd om schittering te veroorzaken wanneer het zonlicht onder een lage hoek valt. Als u kiest voor goedkope zonnepanelen en niet-gecertificeerde installateurs, kan dit leiden tot lichte schittering van uw panelen, wat mogelijk overlast veroorzaakt voor omwonenden en gemeenschappen, vooral als ze op grote schaal worden geïnstalleerd in zonne-energiecentrales. Zullen uw panelen uw buren storen of ongewenste aandacht trekken? In dit artikel gaan we dieper in op zonnepanelen en hun reflecties, en introduceren we enkele zonnepaneeltechnologieën die gericht zijn op het verminderen van schittering.

Waarom veroorzaken zonnepanelen verblindend licht?

"Verblindend licht" verwijst naar een te hoge helderheid of intensiteit van het licht dat visueel ongemak of zelfs beschadiging kan veroorzaken. Verblindend licht wordt gekenmerkt door het vermogen om de zichtbaarheid van objecten te verminderen en ongemak of afleiding te veroorzaken voor de waarnemer. Het treedt vaak op wanneer er een aanzienlijk contrast is tussen de heldere lichtbron en de omgeving.

Het type zonnecel is nauw verbonden met schittering. Het is cruciaal om te weten dat fotovoltaïsche (PV) cellen verschillen in hun vermogen om licht te absorberen. Monokristallijne siliciumcellen bijvoorbeeld blinken uit in het absorberen van zonlicht, waardoor ze de voorkeur genieten voor hoogwaardige zonnepanelen. Maar zelfs de meest efficiënte PV-cellen kunnen slechts ongeveer 80% absorptie-efficiëntie bereiken, waarbij het resterende zonlicht als fotonen wordt teruggekaatst.

Reflecterende oppervlakken zijn ook een belangrijke oorzaak van schittering. Zonnepanelen hebben vaak reflecterende glasoppervlakken en PV-linten. Wanneer zonlicht op deze glasoppervlakken en PV-linten valt, kan het worden weerkaatst, wat tot verblinding leidt.

De montagehoek houdt nauw verband met verblinding. Ten eerste, hoe lager de hoek van de zon, hoe groter de kans dat fotonen reflecterende oppervlakken raken, wat schittering veroorzaakt. Ten tweede, hoe lager de hoek van de zon, hoe meer direct zonlicht de panelen ontvangen. Als u in een gebied woont waar veel direct zonlicht is, moet u de panelen dus misschien wegkantelen van gebieden waar mensen samenkomen om de hoeveelheid weerkaatst licht te minimaliseren.

De omgeving kan verblinding beïnvloeden. Als zonnepanelen bijvoorbeeld worden geïnstalleerd in gebieden met sterk reflecterende oppervlakken of in de buurt van watermassa's, kan de kans op verblinding groter zijn.

Schittering van zonnepanelen

Welke scenario's voor zonne-installaties vereisen speciale aandacht voor de effecten van verblinding?

Verschillende scenario's voor zonne-installaties vereisen speciale aandacht voor de effecten van verblinding vanwege hun mogelijke impact op de omgeving, veiligheid en esthetiek. Deze scenario's omvatten:

Luchthavens:

Zonne-energiecentrales in de buurt van vliegvelden vormen een potentieel risico als verblinding het zicht van de piloot belemmert tijdens het opstijgen of landen. Aandacht voor verblindingseffecten en coördinatie met de luchtvaartautoriteiten zijn cruciaal om de veiligheid in deze situaties te garanderen. In dit geval is het belangrijk om de zonnepanelen op een bepaalde afstand van het vliegveld te installeren en aandacht te besteden aan de hoek en richting van de installatie, om te voorkomen dat verblinding de vliegveiligheid van het vliegtuig beïnvloedt.

Er zijn enkele voorschriften met betrekking tot het vliegveldscenario voor het installeren van zonnepanelen:

Luchthavenvoorschriften verplichten zonneparken vaak om maatregelen te nemen om verblinding tegen te gaan. In de Verenigde Staten legt de Federal Aviation Administration (FAA) voorschriften op om mogelijke verblinding van piloten door zonnepaneelreflecties te voorkomen. Om aan deze voorschriften te voldoen, moeten zonneparken op een afstand van ten minste vijf mijl van een vliegveld blijven en speciale fotovoltaïsche (PV) cellen gebruiken die weinig verblinden.

In Australië sluit de Civil Aviation Safety Authority (CASA) zich bij het beoordelen van de haalbaarheid van een zonne-installatie in de buurt van een vliegveld aan bij de richtlijnen van de FAA. Zonnepanelen zijn voornamelijk ontworpen om licht te absorberen en reflectie te minimaliseren. De FAA beveelt aan om een verblindingsanalyse uit te voeren voor elk zonnepark dat langs de start- en landingsbaan en binnen 2 zeemijlen van het einde van de start- en landingsbaan wordt geplaatst.

Fotovoltaïsche panelen op luchthavens

Snelwegen

Zonne-energiecentrales in de buurt van snelwegen, drukke wegen of gebieden met veel autoverkeer vereisen speciale aandacht. Verblinding door zonnepanelen kan bestuurders afleiden, waardoor de veiligheid in het geding komt. Een juiste plaatsing en maatregelen om verblinding tegen te gaan zijn essentieel in deze scenario's. Houd bij het plannen van de locatie van zonnepanelen rekening met de relatieve positie ten opzichte van de snelweg. Kies een locatie op enige afstand van de snelweg om de kans te verkleinen dat de ogen van de bestuurder direct worden verblind.

Woongebieden en stedelijke omgevingen

De installatie van zonnepanelen in woonwijken of stedelijke omgevingen, zoals gebieden met veel voetgangersactiviteit (bijv. parken of recreatiegebieden), en op daken van woningen vereist ook speciale aandacht voor de effecten van verblinding. Om te voorkomen dat anderen last hebben van verblinding door zonnepanelen, moeten we kiezen voor zonnepanelen met weinig verblinding en de juiste installatielocatie en installatiehoek vinden om het effect van verblinding te minimaliseren. Hieronder zie je een foto van een netizen die een conflict met zijn buurman beschrijft dat werd veroorzaakt door de schittering van zonnepanelen.

artikel
schermafdruk

Natuurlijke landschappen en waterlichamen

Bij het installeren van zonnepanelen in de buurt van natuurlijke habitats, toeristische attracties of watermassa's is het van cruciaal belang om rekening te houden met mogelijke effecten op wilde dieren, landschapsschoon en verblinding door zonlicht dat weerkaatst op het water. Om deze effecten te beperken, kiest u installatielocaties die de wilde dieren zo min mogelijk verstoren en die visueel in de omgeving passen. Neem maatregelen om verblinding tegen te gaan, zoals het kiezen van niet-verblindende zonnepanelen, het aanpassen van de installatiehoek en het opnemen van laaggroeiende vegetatie om de weerkaatsing van het zonlicht te vertragen. Deze overwegingen zorgen voor een harmonieuzer samenleven met de natuurlijke omgeving.

Hoe kunnen we de effecten van verblinding door zonnepanelen verminderen?

De verblindingseffecten van zonnepanelen kunnen met verschillende maatregelen worden verminderd. Ten eerste door te kiezen voor zonnepanelen met een lage schitteringstechnologie, zoals zonnepanelen met cellen met een lage reflectie of met antireflecterende coatings.

IBC-zonnepanelen zijn een goede keuze voor antireflectie. IBC-zonnecellen zijn ontworpen om meer zonlicht op te vangen door schaduwen te verminderen en verliezen van frontale metalen geleiders te minimaliseren. Hier zijn enkele principes en eigenschappen van IBC zonnepanelen die helpen om verblinding te minimaliseren:

Geen PV-lint aan de voorkant: IBC-zonnecellen zijn een type zonnecellen met een hoog rendement die worden gekenmerkt door het feit dat zowel de positieve als negatieve contacten zich aan de achterkant van de cel bevinden. Door dit unieke ontwerp is er geen PV Ribbon aan de voorkant nodig, wat resulteert in minder schaduw, betere elektrische prestaties en een minimale visuele impact. Deze afwezigheid van PV Ribbon elimineert ook de reflectie van zilveren lasstrips, wat leidt tot een gemiddelde reflectiviteit van slechts 1,7%. Als gevolg hiervan staan IBC zonnecellen erom bekend dat ze zowel de impact op het milieu als de lichtvervuiling voor omliggende gebieden effectief verminderen.

Back Surface Field (BSF): IBC zonnecellen maken meestal gebruik van een Back Surface Field ontwerp, waarbij een dunne laag materiaal op de achterkant van de cel wordt geplaatst. Dit ontwerp verbetert de efficiëntie van de lichtabsorptie en vermindert de kans op verblinding door reflecties te minimaliseren.

Anti-reflecterende coating: Veel IBC zonnepanelen zijn voorzien van antireflecterende coatings op het glasoppervlak. Deze coatings helpen bij het minimaliseren van reflecties en verhogen de lichtabsorptie, wat helpt bij het verminderen van schittering.
  

Het gemiddelde reflectievermogen van de IBC zonnepanelen van Maysun Solar is slechts 1,7%, wat de impact op het milieu en de lichtvervuiling voor de buren sterk vermindert. Ze hebben ook een hoge stroomopwekkingsefficiëntie, esthetiek, lage kosten en een lage temperatuurcoëfficiënt. De foto hieronder toont onze Duitse klant die Maysun's IBC 430W volledig zwarte zonnepanelen installeert! Als u meer wilt weten over gerelateerde producten, klik dan op de knop hieronder!

Bij het aanpakken van de uitdaging van verblindingsvervuiling door zonnepanelen is het belangrijk om te erkennen dat er meerdere aanvullende strategieën zijn naast het gebruik van verblindingsarme zonnepanelen. Het gebruik van zwarte accessoires voor zonne-installaties, waaronder zwarte beugels en frames voor zonnepanelen, speelt een cruciale rol bij de absorptie van overtollig licht, waardoor uiteindelijk ongewenste reflecties en verblinding worden verminderd. Daarnaast is het afstellen van de installatiehoek cruciaal voor het minimaliseren van reflecties, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de dynamische posities van de zon gedurende de dag en de seizoenen.

Verder blijkt het aanhouden van een gepaste afstand tussen zonnepanelen en nabijgelegen wegen een praktische aanpak om de storende invloed van verblinding op de ogen van waarnemers aanzienlijk te verminderen, vooral tijdens cruciale perioden zoals zonsopgang of zonsondergang. Als aanvulling op deze maatregelen kan de strategische aanplant van vegetatie, zoals korte bomen of struiken, in de buurt van zonnepanelen het licht effectief absorberen en reflecties verder verminderen.

Concluderend: wanneer wordt overwogen om fotovoltaïsche zonnecentrales te installeren in lichtgevoelige omgevingen zoals vliegvelden, snelwegen en woonwijken, is een zorgvuldige evaluatie van verblindingsproblemen van het grootste belang. Een strenge beoordeling en naleving van voorschriften, zoals die van de luchtvaartautoriteiten, zorgen niet alleen voor een optimale werking van de zonnepanelen, maar ook voor de veiligheid en het comfort van de mensen in de omgeving. Door geavanceerde technologieën te implementeren, zoals IBC-zonnepanelen met eigenschappen die speciaal ontworpen zijn om verblinding te minimaliseren, in combinatie met doordachte planning met betrekking tot oriëntatie, afstand en beplantingstoepassingen, kunnen we een balans vinden tussen het efficiënt benutten van zonne-energie en het beperken van potentiële visuele verstoring.

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Kies uit ons brede aanbod van volledig zwarte zonnepanelen, zonnepanelen met een zwart frame, zilveren zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC, HJT en Shingled technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen in elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in tal van landen! Neem contact met ons op voor de laatste module offertes of alle PV-gerelateerde vragen. We zijn enthousiast om u te helpen.

Misschien vindt u dit ook leuk:

2023 Gids van IBC Zonnepanelen: Waarom kiezen voor IBC zonnepanelen?
Kunnen zonnepanelen elektriciteit opwekken in de winter?
Zonnepanelen toevoegen aan een bestaand systeem: Een snelle handleiding (2023)