Zullen batterijen met HJT-technologie de meest veelbelovende batterijen van de volgende generatie worden?

· zonnepanelen industrie Nieuws

In de afgelopen 40 jaar is HJT-batterijtechnologie de commercialiseringsfase ingegaan, van onderzoek en ontwikkeling tot promotie, samen met de iteratie van technologie en de verbetering van de conversie-efficiëntie.

Een paar dagen geleden breidt het Chinese Risen Energy zijn productielijn van heterojunction (HJT) hoogrenderende celmodules agressief uit. Het bedrijf heeft momenteel een HJT-pilootlijn van 500 MW.

REC Group, een geïntegreerde fabrikant van fotovoltaïsche modules, heeft het nieuwste moduleproduct gelanceerd: Alpha Pure-R residentiële heterojunctiemodules, die zijn ontworpen met HJT-cellen en grootschalige G12-modules, en zullen drie uitgangsvermogens leveren van 410Wp, 420Wp en 430Wp . Jan Enno Bicker, CEO van REC Group, zei dat toekomstige R&D-inspanningen volledig gericht zullen zijn op heterojunctietechnologie.

Op 16 mei heeft de China Huasheng New Energy Himalaya 210-serie van hoogrenderende microkristallijne HJT-modules met succes de TüV-certificering verkregen. Met de vlotte productie van de eerste batch cellen en modules voor het 2GW hoogrenderende microkristallijne heterojunctieproject, zal Huasheng verder versnellen het tempo van de productie-uitbreiding en doorgaan met het bouwen van een 4,8 GW dubbelzijdig microkristallijn heterojunctie slim fabrieksproject.

Dus wat is de reden voor de non-stop uitbreiding van heterojunctieprojecten door grote binnen- en buitenlandse bedrijven?Wat zijn de voordelen van HJT-batterijen?

De volledige naam van de HJT-cel is de intrinsieke dunne-film heterojunctiecel, die ook gebaseerd is op het fotovoltaïsche effect, behalve dat de P-N-junctie wordt gevormd uit amorf silicium (a-Si) en kristallijn silicium (c-Si) materialen.

De HJT-batterij heeft een groot potentieel voor uitbreiding, een eenvoudig proces en een duidelijke route om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.Het voldoet aan de wet van de ontwikkeling van de fotovoltaïsche industrie en is de meest potentiële batterijtechnologie van de volgende generatie.

In termen van nieuwe batterijtechnologie heeft de HJT-batterij de kenmerken van een hoge conversie-efficiëntie, een hoge bifaciale verhouding en goede temperatuurkenmerken vanwege de unieke dubbelzijdige symmetrische structuur en het uitstekende passiveringseffect van de amorfe siliciumlaag. De HJT-batterij kan niet alleen dunne siliciumwafels gebruiken, maar ook perovskiet over elkaar heen leggen, en het productieproces is kort en er is ruimte voor toekomstige kostenbesparingen.

Vergeleken met PERC-batterijen stellen HJT-batterijen hogere eisen aan reinheid tijdens het voorbereidingsproces en vereisen ze een hogere mate van reinheid voor apparatuur en werkplaatsen, dus ze zijn niet compatibel met traditionele werkplaatsen voor batterijproductie. Over het algemeen is apparatuur voor de productie van HJT-cellen niet compatibel met de productie van monokristallijne PERC-cellen, en evenmin met andere apparatuur van het type N-cellen, zoals TOPCon en IBC.

Vanuit het perspectief van de eigenaar van de fotovoltaïsche centrale, na toepassing van de HJT-technologie, is de conversie-efficiëntie van fotovoltaïsche cellen gestegen van 22,3% naar 24%, en de jaarlijkse stroomopwekking van de centrale met hetzelfde oppervlak kan worden verhoogd met ongeveer 7,6%. In de toekomst, wanneer HJT-cellen worden vervangen door PERC-cellen, kunnen modules met een hoger vermogen worden geproduceerd, waardoor investeerders meer kosten per watt en kosten per kilowattuur besparen.

Op dit moment promoten veel bedrijven in China actief de industrialisatie van HJT-cellen.De hoogste laboratoriumconversie-efficiëntie van M2-cellen is meer dan 25% en de toonaangevende conversie-efficiëntie voor massaproductie ligt tussen 23,5% en 24%.

De wereldwijde productiecapaciteit van HJT-batterijen ligt dicht bij 3GW en de huidige geplande productiecapaciteit van de belangrijkste spelers heeft 16GW overschreden. Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat de HJT-industrie een investeringswaarde op lange termijn heeft.

Als celtechnologie van de volgende generatie heeft HJT-technologie veel voordelen, zoals een hoge nullastspanning en een lage temperatuurcoëfficiënt, en heeft het een stabiele ontwikkelingstrend op lange termijn.

Vanuit het perspectief van het productieritme, met de lokalisatie van sommige HJT-apparatuur en materialen, verbeteren de kostenprestaties van HJT voortdurend. Met de geleidelijke toename van bedrijven die deelnemen aan R & D en productie, wordt verwacht dat de conversie-efficiëntie van de massaproductie van HJT-batterijen zal zijn verder verbeterd Tegelijkertijd zullen productieapparatuur, hulpmaterialen naar verwachting blijven dalen en zal de industrialisatie van HJT-batterijen naar verwachting een fase van snelle ontwikkeling ingaan.