On-Grid Zonnesysteem versus Off-Grid Zonnesysteem

· zonnepanelen industrie Nieuws,Over fotovoltaïsche

U zult lezen:
(1) Wat zijn on-grid en off-grid zonne-energiesystemen?
(2) Wat zijn de verschillen tussen zonne-energiesystemen op netstroom en niet op netstroom?
(3) Wat is beter: een on-grid of off-grid zonnesysteem?

Zonne-energie wordt steeds populairder bij huishoudens en bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en geld willen besparen op hun energierekening. Zonnesystemen worden ingedeeld in twee types: on-grid en off-grid. Ondanks hun verschillen bieden ze beide vergelijkbare voordelen. De geschiktheid van een zonnesysteem voor je huis of bedrijf wordt bepaald door je individuele behoeften en omstandigheden. In dit artikel wordt vooral ingegaan op de verschillen tussen on-grid, off-grid en hybride systemen, waarna je kunt overwegen welk systeem beter bij je past.

HET VERSCHIL TUSSEN OFF-GRID EN ON-GRID ZONNE-ENERGIE

Wat zijn on-grid en off-grid zonnesystemen?

On-grid zonnesysteem

Deze techniek, ook bekend als grid-tied of grid-feed, is het populairst en wordt veel gebruikt in zowel woningen als bedrijven.

Een on-grid zonnesysteem is, zoals de naam al zegt, aangesloten op het plaatselijke elektriciteitsnet. On-grid zonne-energiesystemen werken samen met de energiebron van je huis om zoveel mogelijk energie te leveren. Dankzij de slimme architectuur kan het systeem detecteren wanneer er stroom beschikbaar is en wanneer niet, waardoor het de stroomlevering kan synchroniseren met het elektriciteitsnet.

Een on-grid zonnesysteem bestaat uit de volgende onderdelen:
(1) Omvormer op het elektriciteitsnet (GTI) of micro-omvormers
(2) stroommeter

Het systeem begint met zonnepanelen die zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom (DC). De omvormer zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), die vervolgens door een schakelbord wordt geleid om je huis en apparaten van stroom te voorzien. Tot slot controleert de stroommeter het vermogen om de hoeveelheid elektriciteit te berekenen die zowel door het elektriciteitsnet als door het zonnesysteem wordt opgewekt. Als er onvoldoende zonne-energie is, zoals 's nachts of op bewolkte dagen, schakelt de omvormer terug naar het elektriciteitsnet.

On-grid zonne-energiesystemen zijn ook minder duur omdat je geen dure back-up batterij hoeft aan te schaffen om extra energie op te slaan.

Niet aan het net gekoppeld zonnesysteem

Off-grid zonnesystemen zijn volledig geïsoleerd van het elektriciteitsnet en vertrouwen voornamelijk op de zon als primaire energiebron en zijn volledig zelfvoorzienend. Dit systeem is geavanceerder en dus duurder dan een systeem op het elektriciteitsnet.

Een autonoom zonnesysteem bestaat uit de volgende onderdelen:
(1) Laadregelaar op zonne-energie
(2) Accubank
(3) Omvormer buiten het elektriciteitsnet
(4) DC Disconnect (extra)
(5) Back-upgenerator (optioneel)

Een autonoom zonne-energiesysteem brengt energie over van zonnepanelen naar een zonnebatterij via een laadregelaar. De laadregelaar regelt de hoeveelheid energie die is opgeslagen in de accubank en voorkomt overladen. Om uw huis van stroom te voorzien, wordt deze elektriciteit omgezet in wisselstroom (AC) met behulp van een aparte omvormer.

Doordat dit systeem elektriciteit opslaat in de accubank, kan je huis volledig op zonne-energie werken, zelfs 's nachts of op bewolkte dagen. Als je ergens woont waar niet het hele jaar door constant zonlicht is, heb je meer accubanken nodig om dagen zonder zonlicht op te vangen. Je kunt ook overwegen om een back-upgenerator aan te schaffen. Deze generatoren leveren meestal wisselstroom die kan worden gebruikt met een omvormer.

On-grid en off-grid

Wat zijn de verschillen tussen on-grid en off-grid zonne-energiesystemen?

U moet uw individuele behoeften en omstandigheden zorgvuldig analyseren om te bepalen welk soort zonnesysteem het beste voor u is. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont dat gevoelig is voor stroomuitval, is een off-grid zonnesysteem een geweldige manier om een constante toevoer van elektriciteit te behouden. Aan de andere kant, als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen en tegelijkertijd geld wilt besparen op elektriciteit, kan een zonne-energiesysteem op het elektriciteitsnet een goede optie zijn. Het kan je de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan het net en het kan je ook een veiliger gevoel geven als je op een plek woont met een betrouwbare elektrische infrastructuur en weinig zonlichtpieken.

Mogelijkheid om toegang te krijgen tot netstroom

On-grid zonne-energiesystemen kunnen zowel vertrouwen op zonne-energie om elektriciteit te produceren als stroom gebruiken van het openbare elektriciteitsnet. Niet aan het elektriciteitsnet gekoppelde systemen kunnen zonder elektriciteit komen te zitten tijdens lange periodes van somber weer. On-grid woningen kunnen altijd gebruik maken van de elektriciteit van het nutsbedrijf als dat nodig is.

Stroomopwekking boven de vraag

Wanneer het systeem meer stroom produceert dan u nodig hebt, kunnen on-grid oplossingen lonend zijn. Het terugsturen van overtollige energie naar het elektriciteitsnet kan u geld opleveren als uw elektriciteitsbedrijf saldering toestaat. Voor de energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, krijg je normaal krediet op je elektriciteitsrekening. In hetzelfde geval van een autonoom zonnesysteem wordt de overtollige energie opgeslagen in de accubank en kan deze worden bewaard voor later gebruik.

Stroomuitval

Een van de grootste nadelen van een on-grid systeem is dat je geen toegang hebt tot elektriciteit als er geen zonneschijn is en het elektriciteitsnet uitvalt, wat resulteert in een stroomstoring. Tenzij je natuurlijk besluit om te investeren in een accubank of generator.

Zonnesystemen die niet aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld, geven huiseigenaren die op plaatsen wonen waar de stroom kan uitvallen of waar het slecht weer is, gemoedsrust. Ze kunnen elektriciteit blijven gebruiken, zelfs als het elektriciteitsnet uitvalt.

Elektriciteitskosten

Een on-grid systeem zal nog steeds resulteren in minimale kosten op je elektriciteitsrekening omdat het gekoppeld is aan je lokale elektriciteitsnet. Een servicekost voor het aansluiten van je zonnesysteem op het elektriciteitsnet is een van de kosten, net als een vraagbelasting voor het hogere elektriciteitstarief dat je betaalt voor stroom die gebruikt wordt tijdens piekperiodes, of wanneer je huis de meeste elektriciteit verbruikt.

Een van de voordelen van autonome zonne-energiesystemen is dat je geen elektriciteitsrekening hoeft te betalen als je je eigen stroom opwekt. Het wegvallen van de elektriciteitsrekening kan een aanzienlijke financiële besparing betekenen voor huishoudens, vooral op locaties met hoge elektriciteitskosten. Je eigen elektriciteit opwekken kan je honderden of zelfs duizenden euro's per jaar besparen.

Totale kosten

De on-grid oplossing is eenvoudig op te zetten en goedkoop. Huishoudens en commerciële klanten kunnen passief geld ontvangen van overtollige energie die door de systemen wordt geproduceerd. Volgens een onderzoek van de Economic Times kunnen particuliere, commerciële of industriële gebouwen profiteren van een 'versneld afschrijvingsvoordeel' door PV-daksystemen te installeren, dat nu 80 procent in een jaar bedraagt.

Hoewel een off-grid oplossing je niet dwingt om elektriciteitsrekeningen te betalen, vereist het wel een aanzienlijke initiële uitgave. Gelukkig zijn er tal van overheidsprogramma's en belastingvoordelen beschikbaar om te helpen bij de eerste kosten.

Niet aan het net gekoppelde systemen met LFP-batterijen vereisen weinig tot geen onderhoud en zonnepanelen kunnen meer dan 25 jaar meegaan voordat ze moeten worden vervangen. Niet aan het net gekoppelde zonne-energie kan een geweldige langetermijninvestering zijn, vooral omdat de kosten van traditionele elektriciteitsbronnen zoals fossiele brandstoffen blijven stijgen.

Structuur van on-grid en off-grid

Wat is beter: een on-grid of off-grid zonnesysteem?

Hier zijn een paar cruciale punten waar je rekening mee moet houden als je wilt bepalen welk soort zonnesysteem ideaal is voor jou:

1. Budget

On-grid zonne-energiesystemen zijn meestal de meest kosteneffectieve optie. Je kunt je maandelijkse elektriciteitskosten verlagen en tegelijkertijd geld verdienen in de vorm van credits.

Off-grid is gecompliceerder en vereist hogere aanloopkosten voor extra apparatuur zoals dure accubanken om praktisch te zijn.

2. Situatie van de gebruiksomgeving

Als je in een stad woont met gemakkelijke toegang tot elektriciteitsleidingen, is een on-grid systeem eenvoudig te installeren in je huis.

Als je echter in een gebied woont dat is afgesloten van het elektriciteitsnet, is een off-grid systeem de ideale methode om je huis van stroom te voorzien.

3. Je energiebehoeften

Als je een groot gezin hebt of een gebouw met een hoge energiebehoefte, is een on-grid zonnesysteem een uitstekende back-up optie om ervoor te zorgen dat je nooit zonder elektriciteit komt te zitten.

Off-grid systemen hebben aan de andere kant het voordeel dat ze stroom kunnen opslaan voor 24/7 gebruik als je een kleiner huis hebt of in een gebied woont waar de stroom vaak uitvalt.

Voor huizen die zonne-energie aan hun energiemix willen toevoegen, zijn zowel on-grid als off-grid zonne-energiesystemen haalbare mogelijkheden.

Met een on-grid zonne-energiesysteem kunt u profiteren van de netto-meting en geld besparen op uw elektriciteitsrekening. Een off-grid zonnesysteem biedt volledige onafhankelijkheid van verouderde infrastructuur en zekerheid tegen stroomonderbrekingen.

Welke optie je ook kiest, het creëren van schone, hernieuwbare energie, het verkleinen van je ecologische voetafdruk en het besparen op je energiekosten is een win-winsituatie. Voordat je beslist welk type zonnesysteem het beste bij je past, moet je zorgvuldig je individuele eisen en omstandigheden analyseren.

Maysun Solar is sinds 2008 gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Kies uit ons brede aanbod van volledig zwarte zonnepanelen, zonnepanelen met een zwart frame, zilverkleurige zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen die gebruik maken van half-cut, MBB, IBC en shingled technologieën. Deze panelen bieden superieure prestaties en stijlvolle ontwerpen die naadloos passen in elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren, magazijnen en langdurige relaties met uitstekende installateurs in tal van landen! Neem contact met ons op voor de laatste module offertes of alle PV-gerelateerde vragen. We zijn enthousiast om u te helpen.

Referentie:

Chint. (2023, March 17). Grid-Tied vs. Off-Grid Solar: Which is Right for You? CHINT. https://chintglobal.com/blog/grid-tied-solar-vs-off-grid-solar/

Ecoflow. (2023). What are the differences between On-Grid and Off-Grid solar? EcoFlow US Blog. https://blog.ecoflow.com/us/differences-between-on-grid-off-grid-solar-system/

Genus. (2021). Major Differences between On-Grid and Off-Grid Solar System. Genus. https://www.genusinnovation.com/blogs/on-grid-and-off-grid-solar-system

https://www.cnbctv18.com. (2022, January 19). Off-grid or on-grid solar power system, which one should you choose? cnbctv18.com. https://www.cnbctv18.com/environment/off-grid-or-on-grid-solar-power-systems-which-one-should-you-choose-12171952.htm

Solar-Admin. (2022, December 29). A guide on the key differences between On-Grid & Off-Grid solar system. Solar Square Blog. https://www.solarsquare.in/blog/on-grid-and-off-grid-solar-system/

Wolf, S. (n.d.). The difference between Off-Grid and On-Grid solar energy. https://www.paradisesolarenergy.com/blog/difference-between-off-grid-and-on-grid-solar-energy

Misschien vindt u dit ook leuk:

IBC Zonnepanelen: Pioniers in de energierevolutie
Laatste PV-nieuws: Industrieverhalen en subsidiebeleid
Groene levensstijl: De toekomst van opslagsystemen voor zonne-energie thuis