Laatste updates van de zonne-energie industrie in Europa

· zonnepanelen industrie Nieuws,prijs zonnepanelen Offertes
broken image

Zonne-energie (PV))Industrie Nieuws

Franse start-up HoloSolis werkt samen met Duitse onderzoeksorganisatie Fraunhofer ISE

Om de vestiging van zijn fotovoltaïsche productielijn in Frankrijk te vergemakkelijken, heeft het Franse bedrijf HoloSolis een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Duitse onderzoeksorganisatie Fraunhofer ISE.

Innovatoren EIT InnoEnergy, IDEC Group (een vastgoedbedrijf gespecialiseerd in de dakenmarkt) en de Franse zonneproducent TSE hebben Holosolis opgericht.

Holosolis wil een productielijn voor zonnecellen en -modules bouwen met een jaarlijkse capaciteit van 5 GW. De samenwerking heeft als doel om in heel Europa betaalbare fotovoltaïsche modules te produceren met zonnecellen van TOPCon.

Verwacht wordt dat de fabriek, die zich in Sarreguemines nabij de Duits-Franse grens bevindt, tegen 2025 operationeel zal zijn. De omvang van de fabriek zal geleidelijk toenemen tot 10 miljoen PV-modules per jaar voor de residentiële en commerciële markten.

De twee bedrijven zullen ook samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling voor de duurzame productie van zonnecellen en -modules voor de Europese markt.

broken image

Groot leveranciersnieuws

Tongwei werd de grootste winnaar van A-share PV-bedrijven in termen van omzet en nettowinst in de eerste helft van 2023! Het werd niet alleen de topspeler onder de 14 bedrijven met bruto bedrijfsopbrengsten van meer dan 1,3 miljard euro, maar nam ook de koppositie in onder de 10 bedrijven met een nettowinst van meer dan 380 miljoen euro.

In termen van bruto inkomsten klom Tongwei continu naar een nieuwe hoogte met 9,41 miljard euro, dat is bijna 1,3 miljard euro hoger dan dat van de volgende LONGi Green Energy, en meer dan 2,54 miljard euro hoger dan dat van de derde plaats JinkoSolar, dus het kan gezegd worden dat het de absolute koppositie inneemt in termen van inkomsten.

Nettowinst, Tongwei aandelen behoren ook tot de top, de nettowinst van maximaal 1,69 miljard euro, soepel meer dan LONGi Green Energy, TBEA 1,17 miljard euro en 950 miljoen euro. Natuurlijk, Tongwei hebben ook om alert te zijn op, JA Technology, Sun Power, JinkoSolar, Trina Solar de groei van meer dan 100%, het groeitempo is veel sneller dan de Tongwei 8,5608%, wat betekent dat de Tongwei aandelen van de "leidende positie" kan worden uitgedaagd in de toekomst.

Volgens openbare bronnen is het succes van Tongwei niet alleen het succes van een enkel bedrijf, maar de succesvolle integratie van de sterke punten van meerdere bedrijfssegmenten. Het bedrijf houdt zich niet alleen bezig met siliciummodules, maar ook met de bouw en exploitatie van fotovoltaïsche energiecentrales, enz. Een dergelijk gediversifieerd bedrijfsmodel stelt het bedrijf in staat om de synergieën tussen de verschillende bedrijfssegmenten ten volle te benutten, marktrisico's te weerstaan en een stabiele en aanhoudende groei te realiseren.

EU Nationale Zonnestroom Ontwikkelings Plan Updates

Een aantal Europese landen heeft recente herzieningen van nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) ingediend en de EU streeft ernaar om tegen 2030 90 GW aan geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit toe te voegen.

Volgens een recente analyse van SolarPower Europe zal de EU in 2022 208 GW aan geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit hebben. Tegen 2030 wil de EU 335 GW aan geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit hebben, volgens het NECP-rapport van 2019.

Nadat 12 landen bijgewerkte NECP's hadden ingediend, verhoogde de EU haar doelstelling voor geïnstalleerde zonnecapaciteit met 90 GW tot 425 GW in 2030. Acht landen zullen het nieuwe doel voor 2030 minstens drie jaar eerder halen.

broken image

In zijn gewijzigde NECP heeft Litouwen zijn doelstelling drastisch verhoogd tot 5,1 GW in 2030, een stijging van meer dan 500%. Ook Finland (133,3%), Portugal (126,7%), Slovenië (1059,%) en Zweden (117,9%) hebben hun doelstellingen met meer dan 100% verhoogd.

Spanje heeft onlangs zijn nationale energiebeleid (NECP) gewijzigd en zijn doelstelling voor zon-PV voor 2030 verhoogd naar 76 GW (94%).

Vier EU-landen hebben ook al hun 2030-doelstelling voor zonne-energie gehaald, waaronder Estland (0,4GW), Ierland (0,4GW), Letland (0GW) en Polen (7,3GW). 19 landen zullen waarschijnlijk hun doelen bereiken in de komende vijf jaar, met Malta (0.3GW) en België (8GW) op schema om dat dit jaar te doen.

Verwacht wordt dat Italië (79GW), Litouwen (5.1GW), Portugal (20.4GW) en Slovenië (3.5GW) de bijgewerkte doelstellingen zullen halen tussen 2027 en 2030.

Duitsland heeft toegezegd jaarlijks 10 GW aan zonne-energiecapaciteit te bouwen. Ten minste 2 GW hiervan zal naar verwachting komen van de productie van zonnemodules, volgens de Duitse regering.

broken image

Hiervoor had de Europese Commissie het ambitieuze doel om 750 GW aan zonne-energie te installeren in 2030. Landen verhogen echter steeds meer hun doelen. Volgens SolarPower Europe zal de EU in 2030 meer dan 900 GW aan geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit hebben, uitgaande van de huidige trends.

PV prijstrends

Levelised Cost of Electricity (LCOE) daling in de PV-industrie

Het International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de prijs van energieproductie in 2022. De levelised cost of electricity (LCOE) voor de fotovoltaïsche (PV) industrie is volgens de analyse gedaald met 89% tussen 2010 en 2022 en met 3% in 2022.

Volgens het artikel, The Cost of Renewable Electricity in 2022, zijn de levelized cost of electricity (LCOE) voor de fotovoltaïsche (PV) industrie in verschillende landen met 76-89% gedaald.

De LCOE voor zon-PV daalt van $0,445/kWh in 2020 naar $0,049/kWh in 2022, wat ongeveer de helft is van de LCOE voor offshore wind.

broken image
De prijscrisis voor fossiele brandstoffen heeft het concurrentievermogen van hernieuwbare energie versneld.

Zonne-energieopwekking wordt betaalbaarder, maar de verdienste van modules wordt niet erkend.

De dalende prijzen voor de productie en installatie van zonnepanelen dragen in grote mate bij aan deze daling. Volgens het rapport zijn de kosten van in Europa geleverde kristallijne siliciumzonnepanelen tussen 2009 en 2022 met 91% gedaald en waren de gemiddelde kosten van geïnstalleerde projecten in 2022 4% lager dan in 2021 en 83% lager dan in 2010.

Met gemiddelde prijzen die tussen 2020 en 2021 met 4-6% stijgen, keren deze meest recente gegevens het patroon van licht hogere prijzen voor kristallijne modules van het voorgaande jaar om, wat aangeeft dat de prijzen in de hele sector terugkeren naar hun lang gevestigde trend van dalende trend in de tijd. De kosten van deze modules stegen met 6% tussen 2020 en 2021, maar slechts met 1% het jaar daarop, waardoor veel delen van de sector goedkoper werden. Tegelijkertijd zijn de prijzen van "hoogefficiënte" modules ook gestegen, zij het in een veel lager tempo dan in voorgaande jaren.

De kosten voor O&M voor zonnepanelen weerspiegelen ook deze trend. In de Verenigde Staten zijn de O&M-kosten voor installaties van 3,9 GW tussen 2011 en 2021 met 58% gedaald tot slechts $13/kW per jaar, volgens het rapport. Dit is vergelijkbaar met de $10/kW O&M-kosten in Europa, die in 2017 in Duitsland naar verluidt slechts $9/kW per jaar bedroegen. Aangezien meer zonneprojecten economisch levensvatbaar worden door de dalende O&M-kosten, kan deze trend leiden tot meer investeringen in de sector.

De auteurs van het rapport gebruiken Duitsland als voorbeeld en merken op dat de onderhoudskosten voor zonne-installaties in dat land met 15,7-18,2% dalen voor elke verdubbeling van de PV-opwekking. Dit betekent dat de kosten voor het beheer van elk project afnemen naarmate er meer actieve initiatieven zijn, wat kan leiden tot meer investeringen.

Referentie:

A-share photovoltaic company half-yearly analysis of 14 revenue of more than 10 billion, 10 net profit of more than 3 billion!

https://solar.ofweek.com/2023-09/ART-260009-8420-30609290.html

5GW! France to "add" another photovoltaic module factory

https://solar.in-en.com/html/solar-2427946.shtml

European multinationals revise energy and climate plans! Solar share rises again

https://solar.in-en.com/html/solar-2427923.shtml

Global solar LCOE cuts costs by 89% over a decade! Module prices down 91 per cent

https://solar.in-en.com/html/solar-2427945.shtml

Dit vind je misschien ook leuk:

Inzicht in de Levelized Cost of Energy (LCOE) en de betekenis ervan voor zonne-energie
Como é que o mau tempo afecta os painéis solares?
Solar VS Nuclear - Qual é que devemos escolher?