Productieproces van zonnecel en zonnemodule

· zonnepanelen industrie Nieuws

De zonnemodule heeft negen belangrijke kerncomponenten: cel, verbindingsstrip, convergentiestrip, gehard glas, EVA, backsheet, aluminiumlegering, siliconen en junction box.

Wat is het productieproces van de semi-zonnemodule?

Wat zijn, gezien de populariteit en de toepassing van halfceltechnologie, de belangrijkste aspecten van het productieproces die halfcelmodules onderscheiden van volcelmodules? Hoe hoger de celstroom, hoe groter de waarde van het gebruik van halfplaattechnologie. Het productieproces van een module bestaat ruwweg uit zeven fasen: stringlassen - lamineren - lamineren - framen - inbouwen van de aansluitdoos --Harding --Testing 7 processtappen, en tenslotte verpakking en marktintroductie.

In tegenstelling tot de hele module wordt het celsnijproces voor halfcelmodules aan de modulezijde gerealiseerd door de toevoeging van een snijverbinding en de inzet van een lasersnijmachine, gevolgd door aanpassingen aan de stringlas- en lamineerprocessen; aan de celzijde vereist de halfceltechnologie alleen aanpassingen aan de celopstelling.

Wat is het productieproces van zonnecel?

10 stappen van snijden, schoonmaken, voorbereiden van het vliesoppervlak, etsen van de periferie, verwijderen van de PN+-verbinding aan de achterzijde, maken van de bovenste en onderste elektroden, maken van de antireflecterende folie, sinteren, testen van de enscenering, enz.

beschrijving van het specifieke productieproces van zonnecel

1. Snijden: Met behulp van meervoudig draad snijden worden de siliciumstaven in vierkante wafers gesneden.

2. Reiniging: Reinig de wafer met conventionele reinigingsmethoden voor siliciumwafers en gebruik vervolgens een zure (of alkalische) oplossing om 30-50um van de beschadigde snijlaag van het waferoppervlak te verwijderen.

3. Voorbereiding van het fluweeloppervlak: anisotroop etsen van de wafer met een alkali-oplossing om een fluweeloppervlak op het wafer-oppervlak te verkrijgen.

4. Fosfor diffusie: het gebruik van beklede bronnen (of vloeibare bronnen, of vaste fosfor nitride vlok bronnen) voor diffusie, gemaakt van PN + junctie, junctie diepte is over het algemeen 0.3-0.5um.

5. Perifere ets: de diffusielaag die zich tijdens de diffusie op het perifere oppervlak van de siliciumwafer vormt, zal de bovenste en onderste elektroden van de cel kortsluiten; verwijder de perifere diffusielaag door nat etsen met maskers of droog etsen met plasma.

6. Verwijder het achterste PN+ verbindingsstuk. Veel gebruikte methode: nat etsen of slijpen om de achterste PN+ junctie te verwijderen.

7. Het maken van de boven- en onderelektroden: met procédés zoals vacuümdampplating, chemische vernikkeling of het drukken en sinteren van aluminiumpasta. De onderste elektrode wordt eerst gemaakt, gevolgd door de bovenste elektrode. Drukken met aluminiumpasta is de procesmethode die in grote aantallen wordt gebruikt.

8. Productie van antireflectiefolie: Om het inkomende reflectieverlies te verminderen, wordt een laag antireflectiefolie op het oppervlak van de siliciumwafer aangebracht. De materialen die worden gebruikt om antireflectiefolies te produceren zijn MgF2, SiO2, Al2O3, SiO, Si3N4, TiO2, Ta2O5, enz. Het procédé kan bestaan uit vacuümcoating, ion-plating, sputteren, bedrukken, PECVD of spuiten.

9. Sinteren: het sinteren van de batterijchip op een nikkel- of koperen drager.

10. Testclassificatie: volgens de voorgeschreven parameterspecificatie wordt de test geclassificeerd. 

Beproevingsmethoden voor zonnepanelen 

1. Aangezien het uitgangsvermogen van de zonnemodule afhankelijk is van factoren zoals de instraling van de zon en de temperatuur van de zonnecel, worden de metingen van de zonnemodule uitgevoerd onder standaardomstandigheden (STC), gedefinieerd als

Atmosferische massa AM1.5, lichtintensiteit 1000 W/m2, temperatuur 25°C.

2. open kringsvoltage: met een 500W wolframhalogeenlamp, 0 tot 250V AC transformator, lichtintensiteit die op 3.8 tot 4.0 miljoen LUX wordt geplaatst, afstand tussen lamp en testplatform ongeveer 15-20CM, directe testwaarde voor open kringsvoltage.

3. Het maximale vermogen dat een zonnecelmodule onder deze omstandigheden afgeeft, wordt het piekvermogen genoemd, dat in veel gevallen meestal wordt bepaald met behulp van een zonnesimulator.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de outputprestaties van zonnecelcomponenten zijn de volgende.

1.1. Belastingsimpedantie, 2. Zonlichtintensiteit, 4. Temperatuur, 5. Schaduw 

Routine-inspectie en onderhoud van zonnecelonderdelen 

1. Controleer de batterijplaat op breuken, die op tijd gevonden en vervangen moeten worden.

2. Controleer of de verbindingsdraad van de accu en de massadraad goed contact maken en niet zijn afgevallen.

3. Controleer of er warmte is bij de bedrading van de gootsteenkast.

4. Controleer de beugel van het accupaneel op loszitten en breuk.

5. Controleer en verwijder eventueel onkruid rond de panelen dat de panelen blokkeert.

6. Controleer of het oppervlak van het accupaneel vrij is van bedekkingen.

7. Controleer of er vogelpoep op het oppervlak van de panelen zit en reinig ze indien nodig.

8. Identificatie van de properheid van de panelen.

9. Bij winderig weer moeten de panelen en de beugels met nadruk worden geïnspecteerd.

10. De panelen moeten tijdig worden gereinigd om te voorkomen dat er zich bij hevige sneeuwval sneeuw en ijs op het oppervlak van de panelen ophoopt.

11. Bij zware regenval moet worden gecontroleerd of alle waterdichte afdichtingen goed zijn en of er geen lekken zijn.

12. Controleer of er geen dieren in de centrale zijn binnengedrongen die schade aan de panelen kunnen veroorzaken.

13. Het oppervlak van de panelen moet worden geïnspecteerd bij hagelbuien.

14. De temperatuur van het paneel wordt gecontroleerd en vergeleken met de omgevingstemperatuur voor analyse.

15. Problemen die bij de inspectie aan het licht komen, moeten tijdig worden aangepakt, geanalyseerd en samengevat.

16. Van elke inspectie moet een gedetailleerd verslag worden gemaakt voor latere analyse.

17. Maak een beknopt verslag van de analyse en archiveer het.