Actueel Solar-nieuws dat u moet weten

· Fotovoltaïsche technologie Nieuws

Introductie:
In de steeds veranderende technologische omgeving zullen er zeker veel veranderingen plaatsvinden in de fotovoltaïsche energiesector. De impact van de internationale actualiteit op de PV-industrie, evenals wijzigingen op de PV-markt en nieuwe Europese regelgeving, zullen in dit artikel worden gepresenteerd.

Inhoud:
1.Een verbazingwekkende innovatie: Opvouwbare fotovoltaïsche pallets
2.Nieuwe ESG-normen in zonne-energie: Een verschuiving in de wereldwijde fotovoltaïsche toelevering?
3.Stand van zaken zonne-energiemodules voor de eerste drie kwartalen van 2023 gepubliceerd!
4.Zakelijke fotovoltaïsche energie bloeit in Spanje en Duitsland

Een verbluffende innovatie: Opvouwbare fotovoltaïsche pallets

Pallets, ooit een gewoon product, zijn buitengewoon geworden door de toevoeging van "fotovoltaïsche energie".
In de revolutionaire evolutie van de verpakking van fotovoltaïsche componenten hebben we onlangs vernomen dat de in de VS gevestigde PV Pallet Company een opvouwbare en recyclebare pallet voor fotovoltaïsche componenten heeft geïntroduceerd.

De voordelen van PV Pallet's oplossing voor het vervoeren van fotovoltaïsche componenten zijn onder andere:

Plastic zijwanden en dwarsbalken met hoge dichtheid om de componenten te beschermen tegen schokken tijdens het transport.
Verstelbare tussenruimte tussen de zijwanden om gemakkelijk ruimte te bieden aan verschillende componentmaten.
Opvouwbare zijwanden maken het stapelen van meerdere pallets mogelijk, waardoor ze geschikt zijn voor recyclagetransport.
Pallets kunnen tot vier lagen worden gestapeld, waardoor de ruimte in het magazijn optimaal wordt benut.
PV-pallets hebben een aanzienlijke kostprijs, wat hun recycleerbaarheid benadrukt. Ondanks de hogere initiële investering in vergelijking met traditionele houten pallets, zijn de voordelen op lange termijn duidelijk.

Het gebruik van pallets voor fotovoltaïsche componenten begon met conventionele pallets en met de vooruitgang van de componententechnologie hebben zich in het verleden twee belangrijke revolutionaire doorbraken voorgedaan.

De eerste revolutie vond plaats in 2015 met de opkomst van dubbelglascomponenten. Toen de dubbelglascomponenten voor het eerst op de markt kwamen, leidde het ontwerp tot veel breuk tijdens het transport. De Hongchun Group ontwierp innovatief tussenschotten voor bescherming binnen de pallet, waardoor de transportefficiëntie van dubbelglascomponenten aanzienlijk verbeterde. Hongchun introduceerde ook het concept van recyclebare metalen pallets, wat een aanzienlijke impact had op de groene recycling van de hele fotovoltaïsche industrieketen.

Dit ontwerp werd breed toegepast in de industrie voor dubbelglascomponenten, en zelfs toen dubbelglascomponenten evolueerden naar kleinere frames, bleven sommige ontwerpprincipes gebruikt worden.

De tweede revolutie in de pallets voor fotovoltaïsche componenten vond plaats in het afgelopen jaar en werd aangedreven door de introductie van extra grote componenten. Het transport van extra grote componenten werd een kritiek aspect van de 182 vs. 210-competitie. Beide partijen in dit verhitte debat stelden innovaties voor in palletontwerp, waarbij de grenzen van efficiëntie werden opgezocht om redundantie tussen containers en pallets te minimaliseren. Desondanks slaagden beide partijen er niet in om volledig af te wijken van het traditionele model voor het verpakken van componenten, dat bestond uit houten pallets en stevige kartonnen omhulsels.

De evolutie van de verpakking van fotovoltaïsche componenten is een direct gevolg van de technologische revolutie binnen de industrie.

Kenmerken van de nieuwe fotovoltaïsche lade

Nieuwe ESG-normen voor zonne-energie: Een verschuiving in de wereldwijde fotovoltaïsche toelevering?

In oktober 2023 was de zonne-energiesector getuige van een belangrijke verschuiving met de introductie van de SSI ESG-normen. Deze standaarden, die worden aangeprezen als 's werelds eerste uitgebreide standaarden op het gebied van milieu, maatschappij en corporate governance (ESG) die specifiek zijn toegesneden op de waardeketen voor zonne-energie, omvatten duurzaamheidsvereisten voor verschillende productiecomponenten. Dit omvat multikristallijn silicium, silicium ingots, wafers, cellen, modules en andere productiefaciliteiten. Daarnaast hebben de standaarden een "one-stop service" geïntroduceerd voor onafhankelijke verificatie van ESG-engagementen op productielocaties.

De kern van de SSI ESG-standaarden wordt gevormd door drie pijlers: bestuur en bedrijfsethiek, milieubeheer en arbeidsrechten.

De invoering van ESG-regelgeving door de Europese Unie, in het bijzonder de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), heeft het wereldwijde bedrijfslandschap door elkaar geschud. Met meer dan 50.000 bedrijven binnen en buiten de EU-grenzen heeft de CSRD het aantal bedrijven uitgebreid dat verplicht is om te voldoen aan de ESG-rapportagevereisten. Met rapportagekosten die kunnen variëren van €30.000 tot €100.000 is er een enorm marktpotentieel op dit gebied. Bovendien wil de CSRD het niveau van de ESG-rapportage verhogen, waardoor wereldwijde ESG-beleggingen aantrekkelijker worden. In wezen zal elke entiteit die samenwerkt met Europese bedrijven, inclusief product- en dienstleveranciers, te maken krijgen met het nalevingslandschap van de CSRD. Met name toonaangevende Chinese fotovoltaïsche giganten als JinkoSolar, Longi Green Energy en JA Solar vallen onder het toepassingsgebied van de CSRD.

Voor bedrijven die willen floreren in Europa is naleving van deze nieuwe ESG-normen onontkoombaar. Snelle en transparante ESG-openbaarmakingen in de hele toeleveringsketen zijn van het grootste belang, zodat due diligence wordt nageleefd in dit veranderende regelgevingskader.

Ontmoeting

De ranglijsten voor de levering van zonnepanelen voor de eerste drie kwartalen van 2023 zijn bekend!

Onlangs onthulde Sobi PV de ranglijsten voor de verscheping van zonnemodules voor de eerste drie kwartalen van 2023. Uit de gegevens blijkt dat JinkoSolar aan de leiding gaat met meer dan 52 GW aan zendingen in deze periode. LONGi Green Energy en Trina Solar volgen op de voet, beide met een gelijkspel voor de tweede plaats met zendingen variërend tussen 45-46GW. JA Tech bezet de vierde plaats met zendingen tussen 38-39 GW.

Vanaf 2022, gedurende de eerste helft van 2023 en tot in de eerste drie kwartalen van 2023 hebben JinkoSolar, JAO Technology, LONGi Green Energy en Trina Solar hun positie in de wereldwijde top 4 van zendingen van zonnemodules consequent behouden. De vijfde plaats wordt ingenomen door Atlas, de gevestigde reus op het gebied van zonnemodules, die in de eerste drie kwartalen van 2023 zendingen van 22,8-23 GW rapporteerde.

Er zijn drie opvallende verschuivingen in de ranglijst voor de verscheping van zonnemodules in de eerste drie kwartalen van 2023:

Met de integratie van TOPCon-technologie is JinkoSolar klaar om de titel van de top zonne-module verscheper voor 2023 te veroveren, en positioneert zichzelf als de wereldwijde leider.

AT&S's greep op de vijfde positie in moduleverzendingen lijkt af te nemen, nu zowel Tongwei als Chint aanzienlijke vooruitgang boeken. De concurrentie voor de plaatsen van de top 5 naar de top 9 in de wereldwijde zendingen van modules wordt heviger.

Traditionele fabrikanten zoals Ring Sheng PV, Yingli Energy en TengHui PV zijn uit de toplijsten verdrongen. De strijd om de posities tussen de Top 10 en Top 20 wordt steeds heviger.

Op basis van de gegevens variëren de cumulatieve verzendingen van de Top 10 fabrikanten in de eerste drie kwartalen van 2023 van een minimum van 282,6 GW tot een maximum van 286,8 GW.

Het produceren van fotovoltaïsche energie

Zakelijke fotovoltaïsche energie bloeit in Spanje en Duitsland

In een recent inzichtelijk interview met het tijdschrift "Photovoltaic" liet Gaëtan Masson, de gewaardeerde Chief Executive Officer van het Becquerel Institute en de Operational Agent voor het Photovoltaic Power Systems Program van het International Energy Agency (IEA PVPS), zijn licht schijnen op de ontluikende commerciële fotovoltaïsche sector in belangrijke Europese markten. Masson benadrukte de lucratieve mogelijkheden die commerciële fotovoltaïsche energie biedt, met aanzienlijke winsten voor investeerders.

Masson ging in op fotovoltaïsche energieopwekking op nutsschaal en onderscheidde drie primaire bedrijfsmodellen. Het eerste, bieden, wordt gekenmerkt door een laag risicoprofiel. Het tweede, stroomafnameovereenkomsten (PPA's), brengt een gematigd hoger risico met zich mee, met name in het domein van commerciële PPA's, die afhankelijk zijn van particuliere bedrijven en onderhevig kunnen zijn aan onvoorziene gebeurtenissen in de loop van de 20-jarige overeenkomst. De derde en mogelijk meest lonende maar risicovolle optie is commerciële fotovoltaïsche energie. Masson benadrukte dat, gezien de vooruitzichten van commerciële fotovoltaïsche energie in Duitsland en Spanje, in combinatie met de hoge prijzen op de groothandelsmarkten, het potentieel voor aanzienlijke winsten aanzienlijk opweegt tegen de bijbehorende risico's, waardoor het een uitstekende investeringsmogelijkheid is.

Masson wees erop dat deze trend aan kracht wint in specifieke Europese markten, met Spanje en Duitsland voorop. Hij merkte ook de opkomst van deze trend in Italië op, zij het in een langzamer tempo, vanwege de fluctuerende regelgeving voor zonne-energie in het land.

Ter illustratie: in de zuidelijke regio van Spanje variëren de marktprijzen van 50 tot 100 euro per megawattuur. Daarentegen liggen de genivelleerde elektriciteitskosten (NCOE) voor fotovoltaïsche energie op ongeveer 20 euro (gelijk aan ongeveer 21,17 dollar) per megawattuur, waardoor het een uitzonderlijk aantrekkelijk investeringsvoorstel is.

fotovoltaïsch paneel

Referentie:

Segal, M. and Segal, M. (2023) EU Council adopts new European Green Bond Standard.

Commercial photovoltaics continues to grow in Spain and Germany https://www.kesolar.com/headline/244416.html

Brainstorm! Foldable photovoltaic tray

https://solar.ofweek.com/2021-08/ART-260008-8220-30517077.html

Photovoltaic Daily Daily, everyone can read about the photovoltaic world!

https://mp.weixin.qq.com/s/bDUAuI6vG4Yomuwm0zWceA

Dit vind je misschien ook leuk:

Volledig zwarte zonnepanelen: zijn ze beter?
De cruciale rol van backsheets voor zonnepanelen: Zonnecellen ondersteunen en beschermen
Recyclen van zonnepanelen: Afval voor geld (2023 Gids)