TOPCon Zonnepaneel, de verstandige keuze voor kosteneffectiviteit

· Fotovoltaïsche technologie Nieuws,zonnepanelen industrie Nieuws

 

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Wat is een TOPCon Zonnecel
  3. Hoe is de TOPCon Zonnecel gestructureerd
  4. De voordelen van een TOPCon Zonnepaneel
  5. Analyse van echte gegevens: TOPCon Zonnepaneel vs PERC Zonnepaneel
  6. Conclusie

Inleiding

In de wereld van vandaag bevinden we ons in een cruciale overgangsperiode van traditionele energiebronnen naar schone energie. Zonne-energie, als een van de meest veelbelovende schone energiebronnen, heeft wereldwijde aandacht en investeringen gekregen. Echter, met de voortdurende vooruitgang en diversificatie van zonne-technologie, wordt het steeds belangrijker om de meest geschikte zonnepanelen te selecteren. Vandaag richten we ons op een zeer verwachte zonne-technologie: TOPCon zonnepaneel. Met zijn uitstekende prestaties en kosteneffectiviteit wordt TOPCon zonnepaneel steeds vaker de verstandige keuze voor degenen die kosteneffectiviteit nastreven. In dit artikel duiken we in de voordelen van TOPCon zonnepaneel, en bieden we concrete redenen waarom ze de kosteneffectieve keuze zijn.

Wat is een TOPCon Zonnecel?

De TOPCon-cel behoort tot de categorie van n-type zonnecellen. Een n-type cel wordt vervaardigd met een halfgeleidermateriaal gedoteerd met fosfor, wat een negatieve lading aan het materiaal geeft. In vergelijking met p-type cellen biedt deze variant talrijke voordelen, zoals verbeterde efficiëntie en superieure prestaties onder omstandigheden met weinig licht.

Hoe is de TOPCon Zonnecel gestructureerd?

De typische componenten van een TOPCon Zonnecel zijn:

Antireflectiecoating: Aangebracht aan de voorkant van fotovoltaïsche modules om lichtverliezen als gevolg van reflectie te minimaliseren en de energie-output te maximaliseren.

Voorcontacten: Een dunne laag geleidend materiaal direct bovenop de antireflectiecoating, zoals zilver of aluminium. Deze laag dient als positieve elektrodecontact, waardoor stroom uit de module kan vloeien.

N-gedoteerde laag: Geplaatst onder het voorcontact, samengesteld uit silicium en fosfor.

P-gedoteerde laag: Samengesteld uit silicium en boor, kan zonlicht individuele elektronen uit deze siliciumlagen halen, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Oxidelaag: Deze laag is het kenmerk van een TOPCon-cel en blokkeert de kanalen voor ladingdragers. Echter, vanwege het tunneling effect kan stroom de barrière overwinnen.

Achtercontacten: Een ander geleidend contact aan de achterkant van multicrystallijn silicium, gebruikt om stroom te verzamelen en uit de module te exporteren. Dit achtercontact dient als negatieve elektrode.

De typische componenten van een TOPCon Zonnecel

De voordelen van een TOPCon Zonnepaneel

1.Hoge Efficiëntie en Prestabiliteit

TOPCon zonnepaneel maakt gebruik van geavanceerde bifaciale technologie, waarbij de voordelen van N-type cel silicium worden gecombineerd, resulterend in een hogere fotovoltaïsche conversie-efficiëntie en uitstekende prestatie stabiliteit. Traditionele eenzijdige zonnepanelen kunnen alleen zonlicht absorberen van één kant, terwijl een TOPCon paneel met bifaciale technologie ook verspreid en gereflecteerd licht van de omgeving aan de achterkant kan ontvangen, waardoor de efficiëntie van lichtgebruik wordt verhoogd. Daarom kunnen TOPCon panelen onder dezelfde verlichtingscondities meer elektriciteit genereren. Onder omstandigheden van schaduw door externe objecten, heeft een TOPCon paneel een laag risico op beschadiging en hotspots. De bifaciale dubbelglasstructuur biedt betere bescherming voor interne celcomponenten, waardoor vervuiling en schade door externe milieufactoren zoals stof en regen worden verminderd, waardoor de levensduur van de panelen wordt verlengd en een stabiele stroomoutput tijdens langdurig gebruik wordt gegarandeerd.

2. Hoge Bifaciale Rate

Door de adoptie van een bifaciale celstructuur en heterojunctie-ontwerp bereikt TOPCon zonnecel een bifaciale rate van maximaal 85%. Door efficiënte celstructuren aan beide zijden van de zonnecel te introduceren, wordt de efficiëntie van lichtabsorptie en ladingoverdracht gemaximaliseerd, waardoor de energie-output van het gehele fotovoltaïsche systeem wordt verhoogd. Deze functie maakt TOPCon paneel zeer geschikt voor praktische toepassingen, vooral geschikt voor scenario's waar maximale energie-output vereist is in beperkte ruimte, zoals daksystemen voor zonne-energie.

3. Sterke Milieuaanpassingsvermogen

TOPCon cellen vertonen een lage temperatuurcoëfficiënt, wat zorgt voor stabiele stroomopwekking, zelfs in klimaten met hoge temperaturen. Deze veerkracht vermindert de nadelige effecten van hitte op systeemprestaties. Met de mogelijkheid om zowel aan de voor- als achterkant zonlicht te absorberen, behouden TOPCon zonnepanelen een hoge output, zelfs bij weinig licht, wat de algehele systeemprestaties verbetert. Hun milieuaanpassingsvermogen maakt veelzijdige inzet mogelijk in uiteenlopende scenario's.

TOPCon zonnepanelen

4. Kenmerken van Lage Licht-geïnduceerde Degradatie (LID)

Dankzij het hoge fosforgehalte en minimale aanwezigheid van boor in TOPCon N-type cellen, beperken hun unieke kenmerken de impact van boor-zuurstofparen, waardoor het verschijnsel van Licht-geïnduceerde Degradatie (LID) praktisch wordt geëlimineerd onder verlichting. Als gevolg hiervan behouden TOPCon zonnepanelen stabiele prestaties gedurende langdurig gebruik, onaangetast door degradatie als gevolg van verlichting. Deze eigenschap van lage LID maakt TOPCon panelen tot een betrouwbare en duurzame zonne-oplossing, vooral geschikt voor toepassingen die consistente prestaties op lange termijn vereisen.

Analyse van echte gegevens: TOPCon Zonnepaneel vs PERC Zonnepaneel

Echte data-analyse

TOPCon zonnepaneel heeft een hogere efficiëntie dan PREC zonnepaneel:


Over het algemeen hebben TOPCon zonnecellen een hogere conversie-efficiëntie dan PREC-cellen. Bijvoorbeeld, de maximale efficiëntie van de PREC-panelen van MaySun Solar varieert tussen 21,0% - 22,5%, en de maximale efficiëntie van TOPCon-panelen varieert tussen 22,28% - 22,64%, wat over het algemeen hoger is dan die van PREC-panelen.

TOPCon VSPREC

 

TOPCon zonnepaneel heeft een hogere efficiëntie dan PREC zonnepaneel:


Over het algemeen hebben TOPCon zonnecellen een hogere conversie-efficiëntie dan PREC-cellen. Bijvoorbeeld, de maximale efficiëntie van de PREC-panelen van MaySun Solar varieert tussen 21,0% - 22,5%, en de maximale efficiëntie van TOPCon-panelen varieert tussen 22,28% - 22,64%, wat over het algemeen hoger is dan die van PREC-panelen.

 

TOPCon VS PREC

TOPCon zonnepaneel werkt stabieler dan PREC zonnepaneel:

PERC zonnecellen hebben een vermogensafname van 2% in het eerste jaar, en na 25 jaar is de opwekkingscapaciteit 84,95% van de oorspronkelijke capaciteit. In tegenstelling daarmee hebben TOPCon zonnecellen, vanwege het gebruik van N-type cellen, slechts een vermogensafname van 1,5% in het eerste jaar, en na 25 jaar kan de opwekkingscapaciteit nog steeds worden gehandhaafd op 88,9% van de oorspronkelijke capaciteit, wat de prestaties uiterst stabiel maakt.

Modules die gebruik maken van N-type cellen zijn beter in staat om elektriciteit te genereren onder omstandigheden met weinig licht, zoals 's ochtends, 's avonds en bewolkte dagen. TOPCon-cellen genereren ongeveer 0,5-1,0% meer stroom per watt dan PERC-cellen vanwege de uitstekende prestaties bij weinig licht.

TOPCon zonnepaneel heeft een hogere Bifaciale rate dan PERC zonnepaneel:

De bifaciale rate van PERC zonnecellen is 70%, terwijl de bifaciale rate van TOPCon-cellen 85% bereikt, wat een significante verbetering is ten opzichte van PERC-zonnecellen. Zoals hierboven vermeld, kan een hoge bifaciale rate het conversiepercentage van lichtenergie maximaliseren en de energie-output van het gehele PV-systeem verbeteren

Vergelijking van PERC- en TOPCon-technologie

*De gegevens in de figuur zijn afkomstig van actuele testgegevens van Maysun Solar.

TOPCon zonnepaneel werkt over het algemeen beter dan PREC zonnepaneel:


De gegevens in de grafiek tonen aan dat het TOPCon-paneel van Maysun Solar beter presteert dan het PERC-paneel onder dezelfde omstandigheden. Specifiek als volgt:

Uit de gegevens blijkt dat één jaar later de prestaties van het PERC zonnepaneel met 2% afnemen, met een gemiddelde vermogensafname van 0,45% na het eerste jaar. In tegenstelling daarmee daalt de prestatie van het TOPCon zonnepaneel slechts met 1,5%, met een gemiddelde vermogensafname van 0,4% na het eerste jaar. Het TOPCon-paneel heeft een temperatuurcoëfficiënt van -0,32%/°C, terwijl PERC een temperatuurcoëfficiënt heeft van -0,35%/°C. Dit geeft aan dat voor dezelfde omstandigheden elke graad Celsius temperatuurstijging resulteert in een verlies van 0,35% aan vermogen voor het PERC zonnepaneel, terwijl het TOPCon zonnepaneel slechts een verlies van 0,32% aan vermogen ondervindt. Bovenstaande gegevens illustreren dat het TOPCon zonnepaneel in vergelijking met het PERC zonnepaneel in de loop van de tijd en onder veranderende omgevingsomstandigheden een stabielere en efficiëntere prestatie vertoont.

Conclusie


In de hedendaagse zonne-energiemarkt staan ​​we voor een belangrijke beslissing: hoe balanceren we efficiëntie, stabiliteit en kosten om aan de vraag naar schone energie te voldoen. In dit opzicht biedt het TOPCon zonnepaneel een antwoord. Zijn hoge efficiëntie, stabiliteit, lage kosten en milieuaanpasbaarheid maken het een zeer verwachte technologie op de markt voor zonnepanelen. Het is een rijzende ster in het veld van zonnepanelen, met enorme ontwikkelingsperspectieven. Door te kiezen voor het TOPCon zonnepaneel kunnen we niet alleen een hogere energie-output en langetermijnrendement op investeringen behalen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan milieubescherming en duurzame ontwikkeling. Daarom is het TOPCon zonnepaneel ongetwijfeld een verstandige keuze voor degenen die streven naar kosteneffectiviteit, en verdient het brede toepassing en promotie. De TOPCon-producten van Maysun Solar bezitten al deze voordelen. Als u geïnteresseerd bent, neem dan gerust contact met ons op!

Referenties:

  • Kelly Pickerel (2022) 'Wat is TOPCon-zonnepaneeltechnologie?', 1 april. Link.
  • Admin (2023) 'TOPCON SOLAR CELLS VS MONO PERC SOLAR CELLS: EEN VERGELIJKENDE ANALYSE', 14 oktober. Link.
  • Anna Vöpel (2023) 'TOPCon-zonnecellen: Opbouw, Functie, Nadelen, Prijs', 11 juli. Link.

Aanbevolen Lezen: