Hoe onderscheid te maken tussen polykristallijn silicium en monokristallijn silicium, om beter fotovoltaïsche producten te kiezen.

· zonnepanelen industrie Nieuws

Fotovoltaïsche energieopwekking berust hoofdzakelijk op batterijen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Voordat u een fotovoltaïsche centrale installeert, moet u ook een goed begrip hebben van batterijen, zodat u fotovoltaïsche producten beter kunt kiezen.

De belangrijkste soorten zonnecel die tegenwoordig op de markt zijn, zijn monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorfe siliciumcellen; de eerste zonnecellen die op de markt kwamen, waren monokristallijn silicium zonnecellen. Dus hoe maak je een correct onderscheid tussen monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorfe siliciumcellen? 

Het verschil in uiterlijk

Wat het uiterlijk betreft, hebben monokristallijn-siliciumcellen afgeronde hoeken en geen patroon op het oppervlak, terwijl polykristallijn-siliciumcellen vierkante hoeken hebben en een patroon als een ijsbloem op het oppervlak; en amorfe siliciumcellen, die wij gewoonlijk dunne-filmmodules noemen, zijn niet zoals kristallijn-siliciumcellen waar je de rasterlijnen kunt zien. Het oppervlak is zo helder en glad als een spiegel, in tegenstelling tot kristallijne siliciumcellen waar de rasterlijnen zichtbaar zijn.

Het verschil in uiterlijk van mono of poly zonnepanelen

Gebruik het verschil hierboven

Voor de gebruiker is er niet veel verschil tussen monokristallijne siliciumcellen en polykristallijne siliciumcellen, die beide een goede levensduur en stabiliteit hebben. Hoewel het gemiddelde omzettingsrendement van monokristallijn-siliciumcellen ongeveer 1% hoger ligt dan dat van polykristallijn-silicium, betekent het feit dat monokristallijn-siliciumcellen alleen quasivierkant (aan alle zijden afgerond) kunnen worden gemaakt, dat er bij het vormen van zonnecelplaten De voor- en nadelen van polykristallijn silicium, dat vierkant is en derhalve een dergelijk probleem niet kent, zijn als volgt.

Kristallijne siliciummodules: relatief hoog vermogen per module. De geïnstalleerde capaciteit is hoger dan die van dunnefilmmodules voor dezelfde voetafdruk. De modules zijn echter dikker en kwetsbaarder, presteren minder goed bij hoge temperaturen, zijn minder lichtgevoelig en hebben een hogere jaarlijkse verzwakking.

Dunne-filmmodules: Relatief laag vermogen per module. De prestaties zijn echter hoog bij het opwekken van energie, goed bij hoge temperaturen, goed bij weinig licht, weinig vermogensverlies door schaduwwerking en een laag jaarlijks verval. Brede waaier van toepassingen, esthetisch en milieuvriendelijk.

mono of poly zonnepanelen gebruikt het verschil hierboven

Productieproces

Het energieverbruik bij de vervaardiging van polykristallijn siliciumzonnecellen is ongeveer 30% lager dan dat van monokristallijn siliciumzonnecellen, zodat polykristallijn siliciumzonnecellen een groot deel van de totale wereldproductie van zonnecellen voor hun rekening nemen en de fabricagekosten ook lager zijn dan die van monokristallijn siliciumzonnecellen. monokristallijne siliciumcellen, dus het gebruik van polykristallijne siliciumzonnecellen zal energie-efficiënter en milieuvriendelijker zijn!

Kortom, de gebruiksoppervlakte van monokristallijn zal groter zijn, monokristallijn in oppervlaktebenutting zal beter zijn; het marktaandeel van polykristallijn is groter, de toepassing is uitgebreider, de prijs is ook een zeker voordeel.

Bij de keuze van een fotovoltaïsche module moet men dus bovendien een fotovoltaïsche module van kristallijn silicium kiezen, die meer rijp is naar gelang van de werkelijke situatie. Als U denkt dat het te ingewikkeld is, bedenk dan dat bij een gelijk vermogen van de fotovoltaïsche installatie ook de stroomopwekking gelijk is.

Bij de keuze van een fotovoltaïsche module is het natuurlijk belangrijk het merk te herkennen, dat niet alleen de weerkaatsing van het zonlicht doeltreffend vermindert, maar ook de fotovoltaïsche omzettingsgraad van de cel tot een hoger niveau verhoogt.

Laten we dus leren hoe polykristallijn silicium en monokristallijn silicium van elkaar worden onderscheiden, en welke beter is.

Het verschil tussen monokristallijn silicium en polykristallijn silicium is dat wanneer gesmolten monolithisch silicium stolt, de siliciumatomen in een diamantrooster gerangschikt zijn in vele kernen. Als deze kernen uitgroeien tot korrels met dezelfde kristallografische oriëntatie, wordt monokristallijn silicium gevormd. De verschillen tussen polykristallijn silicium en monokristallijn silicium liggen voornamelijk in de fysische eigenschappen. Zo is polykristallijn silicium niet zo goed als monokristallijn silicium wat de mechanische en elektrische eigenschappen betreft. polykristallijn silicium kan worden gebruikt als grondstof voor het trekken van monokristallijn silicium. Monokristallijn silicium is de zuiverste stof ter wereld, en de algemene eis voor halfgeleiderelementen is een zuiverheid van zes negens of meer. De eisen voor geïntegreerde schakelingen op grote schaal zijn nog hoger en silicium moet negen negens zuiver zijn.

Hoe maakt u onderscheid tussen monokristallijn silicium, polykristallijn silicium en amorfe siliciumcellen? De vier hoeken van een monokristallijn-siliciumcel zijn afgerond en er is geen patroon op het oppervlak, terwijl de vier hoeken van een polykristallijn-siliciumcel vierkant zijn en een patroon als een ijsbloem op het oppervlak hebben; en de amorfe siliciumcel is wat wij gewoonlijk een dunne-filmmodule noemen. Het oppervlak is zo helder en glad als een spiegel. Het energieverbruik in het fabricageproces van polykristallijn siliciumzonnecellen is ongeveer 30% lager dan dat van monokristallijn siliciumzonnecellen, zodat polykristallijn siliciumzonnecellen een groot aandeel hebben in de totale wereldwijde zonnecelproductie en de fabricagekosten lager zijn dan die van monokristallijn siliciumzonnecellen. monokristallijne siliciumcellen, dus het gebruik van polykristallijne siliciumzonnecellen zal energie-efficiënter en milieuvriendelijker zijn! Natuurlijk, moet de keus van fotovoltaïsche module door het merk worden erkend, niet alleen om het zonlichtreflectietarief effectief te verminderen, en tezelfdertijd de cel foto-elektrische omzettingssnelheid tot een hoger niveau te maken.

Dunne-filmcellen en nieuwe zonnecel worden nog niet gebruikt wegens hun lage omzettingsgraad in vergelijking met kristallijne siliciumcellen, geringe stabiliteit en hoge fabricagekosten; de technologie voor de productie van dunne-filmzonne-energie is nog niet volgroeid en nieuwe zonnecel bevindt zich nog in het laboratoriumontwikkelingsstadium. De traditionele snijtechnologie is hoofdzakelijk door de draadaandrijving van het legeringsstaal siliciumcarbide schurend heen en weer snijden. De laatste jaren is de technologie van diamantdraad in plaats van gelegeerd staaldraad snel ontwikkeld in de snijtechnologie van monokristallijn silicium. De snijsnelheid van diamantdraad is snel, het energieverbruik is laag, het materiaalverlies van silicium is aanzienlijk verminderd, en deze technologie is ontwikkeld in de voorbereiding van monokristallijn silicium, naar massaproductie, voor Het volledige productieproces van monokristallijn silicium heeft de kosten aanzienlijk verlaagd, maar dit proces is nog niet toegepast bij polykristallijn silicium.

Monokristallijn silicium wordt gewoonlijk geproduceerd door eerst polykristallijn silicium of amorf silicium te maken en vervolgens staven monokristallijn silicium uit de smelt te kweken door middel van directe trek of suspensiezonesmelting. Monokristallijn silicium staven zijn de grondstof voor de productie van monokristallijn silicium platen, en met de binnenlandse en internationale markt vraag naar De vraag naar monokristallijn siliciumstaven neemt eveneens snel toe, evenals de vraag naar monokristallijn siliciumschilfers, zowel op de binnenlandse als op de internationale markt.

Monokristallijn silicium zonnecel platen worden gemaakt van monokristallijn silicium van 999% zuiverheid. De massaproductie proces maakt ook gebruik van kop en staart materiaal en defecte monokristallijn silicium materiaal na halfgeleider apparaat verwerking, terug naar de oven en vervolgens opnieuw te trekken, om te maken zonnecel speciale monokristallijn siliciumstaafjes, die vervolgens in siliciumwafjes van 3 mm dikte worden gesneden, gevormd, gepolijst en gereinigd om siliciumwafjes voor celgrondstoffen te maken. Vervolgens worden dopering en diffusie uitgevoerd op deze siliciumwafer, waarbij de gebruikelijke doteringsmiddelen sporen van boor, fosfor, antimoon en andere elementen zijn. De diffusie wordt uitgevoerd in een hoge-temperatuurdiffusieoven van kwartsbuizen, waardoor op de wafer een "PN"-verbinding wordt gevormd met een fotovoltaïsche functie.

De straight pulling-methode is een techniek voor de bereiding van monokristallijn silicium die momenteel op grote schaal in China wordt gebruikt, ook bekend als de Cherkowski-methode is een kristalgroeimethode die in 1917 door Cherkowski werd vastgesteld en thans de belangrijkste methode is voor de bereiding van monokristallijn silicium. De methode waarbij monokristallijn silicium wordt bereid door het met behulp van een roterend zaadkristal uit de smelt in een smeltkroes op te tillen en te trekken, wordt ook wel de directe-trekmethode genoemd. De meeste binnenlandse fabrikanten van monokristallijn silicium silicium wafers voor zonnecellen gebruiken momenteel deze techniek.

Wat is de toekomstige trend bij de vergelijking van monokristallijn silicium en polykristallijn siliciumfotovoltaïsche modules?

Met de voortdurende ontwikkeling van de PV-markt zullen hoogrendementscellen de markt geleidelijk gaan domineren. Volgens de prognose van de China Photovoltaic Industry Association zal het marktaandeel van monokristallijn siliciumcellen de komende jaren geleidelijk toenemen, waarbij het marktaandeel van monokristallijn siliciumplaten in 2018 al meer dan 40% zal bedragen en in 2019 meer dan de helft, waarbij het N-type monokristallijn silicium De marktomvang van N-type monokristallijn siliciumplaten zal ook van jaar tot jaar toenemen. Aangezien polykristallijne modules een eenvoudiger procédé hebben dan monokristallijne producten en minder energie verbruiken, is de fabricage van het materiaal betrekkelijk eenvoudig en het productieproces rijper, zodat zij nog steeds een kostenvoordeel hebben ten opzichte van monokristallijne producten. Hoewel het aandeel van monokristallijne geleidelijk toeneemt, is er op de overzeese markt nog steeds een zekere vraag naar polykristallijne cellen en modules, zodat polykristallijne modules nog steeds een zekere marktruimte zullen hebben, is de monokristallijn-siliciummarkt beperkt. monokristallijn-silicium-batterijmodules hebben over het algemeen een hoger omzettingsrendement dan polykristallijn silicium, uit de algemene situatie van de ontwikkeling van de fotovoltaïsche industrie in de afgelopen jaren, met de vooruitgang van monokristallijn kristal trekken technologie en de industrialisatie van diamantdraad snijden technologie, monokristallijn silicium plaat kosten zijn aanzienlijk gedaald, waardoor monokristallijn silicium batterij modules marktaandeel stijgt snel.

In vergelijking met monokristallijn silicium en polykristallijn siliciumfotovoltaïsche module, welke is de toekomstige trend?