De Technologie Achter MBB, SMBB en 0BB Zonnecellen

· zonnepanelen industrie Nieuws,Fotovoltaïsche technologie Nieuws

Inhoud:

  1. Inleiding
  2. Wat is Multi-Busbar (MBB) Technologie?
  3. Kenmerken en Voornaamste Voordelen van MBB (Multi-Busbar) Technologie
  4. SMBB: Naar aanleiding van de Massaproductie van TOPCon Cellen
  5. Wat is Zero Busbar (0BB) Technologie?
  6. Voordelen van 0BB Technologie
  7. Belangrijkste Voordelen in het 0BB Productieproces
  8. Conclusie

Inleiding

Busbars zijn als het skelet van een fotovoltaïsche (PV) cel, die de hele cel ondersteunen om elektriciteit te genereren. Binnen een kristallijne siliciumcel wordt de stroom voornamelijk afgeleid via metalen elektroden, die kunnen worden onderverdeeld in hoofdbusbars en hulpbusbars (ook bekend als fijne busbars). De hoofdbusbars worden voornamelijk gebruikt voor stroomverzameling en serieverbinding van de hulpbusbars, terwijl de hulpbusbars worden gebruikt om fotogegenereerde dragers te verzamelen.

Bij het overzien van het gehele ontwikkelingsproces is het duidelijk dat de technologie voor PV-busbars snel is geëvolueerd, waarbij de iteratiecycli over het algemeen een tempo van 2-3 jaar aanhouden. De belangrijkste stadia omvatten de overgang van 4BB en 5BB naar MBB (Multi-Busbar, met 9-15 busbars), gevolgd door SMBB (Super Multi-Busbar, met 16 of meer busbars), en uiteindelijk naar 0BB (Zero Busbar, zonder hoofdbusbars).

Wat is Multi-Busbar (MBB) Technologie?

In het fotovoltaïsche (PV) veld is Multi-Busbar (MBB) technologie een belangrijke methode om de efficiëntie van zonnecellen te verbeteren. Door het aantal busbars op het celoppervlak te verhogen, verbetert de MBB-technologie de prestaties en betrouwbaarheid van de cellen aanzienlijk. Traditionele PV-cellen gebruiken meestal 2 tot 5 busbars, terwijl de MBB-technologie 9 of meer busbars toepast.

Wat is Multi-Busbar (MBB) Technologie?

Kenmerken en Voornaamste Voordelen van MBB (Multi-Busbar) Technologie

1. Verhoogd Aantal Busbars

MBB-technologie kenmerkt zich door meer busbars die gelijkmatig over het celoppervlak zijn verdeeld, meestal 9 of meer. Deze busbars worden gebruikt om de fotogegenereerde stroom te verzamelen en te geleiden. Door de stroom te verdelen, wordt de stroomdichtheid op elke busbar verminderd, wat de ohmse verliezen (weerstandsverliezen) verlaagt en de vulfactor en algehele efficiëntie van de cel verbetert.

2. Verhoogde Mechanische Sterkte

De aanwezigheid van meer busbars verhoogt de mechanische sterkte van de cel enigszins, waardoor het risico op schade door stress tijdens de fabricage, transport en installatie wordt verminderd.

3. Verbeterd Hot-Spot Effect

De MBB-structuur helpt de stroom gelijkmatiger te verdelen, waardoor het hot-spot effect wordt verminderd, en de lange termijn betrouwbaarheid en prestaties van de modules worden verbeterd.

4. Dun Busbarontwerp

Het toenemen van het aantal busbars maakt een vermindering van de breedte van individuele busbars mogelijk. Het dunne busbarontwerp minimaliseert het schaduwgebied op het oppervlak van de fotovoltaïsche cel, waardoor meer licht het siliciumoppervlak bereikt en de foto-elektrische conversie-efficiëntie toeneemt.

5. Productieproces

De toepassing van MBB-technologie vereist nauwkeurige zeefdrukprocessen en geavanceerde galvanisatietechnieken om de hoge nauwkeurigheid en consistentie van meerdere dunne busbars te waarborgen. Dit vereist vaak overeenkomstige procesverbeteringen en apparatuur upgrades tijdens de productie van cellen.

Momenteel wordt multi-busbar technologie veel gebruikt in het veld van kristallijne silicium zonnecellen en is het een belangrijk middel geworden om de prestaties van cellen te verbeteren en de kosten te verlagen.

SMBB: Naar aanleiding van de Massaproductie van TOPCon Cellen

Met de opkomst van nieuwe celtechnologieën zoals TOPCon en HJT, is het soldeermachineproces ook geüpgraded van MBB naar SMBB (Super Multi-Busbar). SMBB kan worden beschouwd als een verbeterde versie van MBB-technologie. Door gebruik te maken van fijnere busbars, vermindert SMBB de hoeveelheid benodigde zilverpasta, bereikt minder schaduwwerking en verkort de stroomtransmissieafstand. Dit verlaagt effectief de serieweerstand en verhoogt de celweerstand tegen micro-scheuren, gebroken busbars en breuken, waardoor de betrouwbaarheid wordt verbeterd.

SMBB-technologie kenmerkt zich doorgaans door 15-25 busbars, wat betekent dat elke cel 15-25 busbars heeft die erop zijn gedrukt. Momenteel adopteren TOPCon-cellen vaak het SMBB-schema en sommige toonaangevende heterojunctie (HJT) bedrijven hebben ook massaproductie bereikt met 18+ busbars.

broken image

Wat is Zero Busbar (0BB) Technologie?

Zero Busbar (Busbarloze) Technologie is een opkomende fotovoltaïsche (PV) celproductietechniek die de efficiëntie van zonnecellen verhoogt en de kosten verlaagt. In kristallijne siliciumzonnecellen zijn busbars metalen lijnen die worden gebruikt om stroom te verzamelen, meestal met meerdere hoofdbusbars. Zero Busbar-technologie elimineert deze hoofdbusbars en gebruikt in plaats daarvan fijnere metalen lijnen of geleidende materialen om stroom te verzamelen.

In het 0BB-proces worden hoofdbusbars verwijderd tijdens de zeefdrukfase van de metalen elektrode, en worden de breedte en afstand van de hulbusbars geoptimaliseerd. De voordelen van 0BB omvatten kostenreductie, verminderde zilverconsumptie en verhoogde efficiëntie.

Voordelen van 0BB Technologie

1. Verminderde Schaduwwerking: 0BB-technologie minimaliseert schaduwwerking veroorzaakt door busbars, waardoor de efficiëntie van de PV-cellen verbetert.

2. rhoogde Stroomverzameling: Het gebruik van fijnere metalen lijnen of geleidende materialen vergroot het stroomverzamelingsgebied, wat de efficiëntie van de cellen verder verhoogt.

3. Kostenreductie: 0BB-technologie vermindert het aantal en de complexiteit van busbars, waardoor de productiekosten van de cellen lager worden.

4. Verbeterde Betrouwbaarheid: Door het elimineren van het risico van busbarbreuken of andere gerelateerde problemen, verhoogt 0BB-technologie de betrouwbaarheid van de cellen.

 0BB

Belangrijkste Voordelen in het 0BB Productieproces

1. Kostenbesparing: Vergeleken met SMBB kan 0BB ongeveer 30% zilverpasta, encapsulant en 10% soldeerlint besparen tijdens de celproductiefase.

2. Hogere Module Vermogen: Het gebruik van laagtemperatuur soldeerprocessen en ultrafijne, ultraflexibele soldeerlinten helpt de lasopbrengst van modules te verbeteren. Deze ultrafijne, ultraflexibele linten kunnen meer stroom verzamelen en de stroomtransmissieafstand verkorten, wat resulteert in een hogere module-uitgangsvermogen.

Zero Busbar-technologie vertegenwoordigt een significante vooruitgang in de productie van zonnecellen en biedt een veelbelovende weg naar efficiëntere en kosteneffectievere zonne-energieoplossingen.

Volgens het "2024-2029 China 0BB (Zero Busbar) Industry Market In-depth Research and Development Prospect Forecast Report" uitgebracht door het New Sijie Industry Research Center, bevindt de 0BB-technologie, als een upgrade van de SMBB-technologie, zich momenteel in de vroege stadia van industrialisatie in China. Vanwege het potentieel voor kostenreductie, efficiëntieverbetering en verminderd zilververbruik, wordt verwacht dat deze technologie in de toekomst SMBB-technologie zal vervangen en op grote schaal zal worden toegepast in de fotovoltaïsche (PV) sector.

Sinds 2023 hebben verschillende Chinese bedrijven geïnvesteerd in onderzoek naar 0BB-technologie, cellen, soldeerlinten, modules of apparatuur. Deze bedrijven omvatten Risen Energy, Akcome Technology, Tongwei Solar, Autowell, Jinergy Photovoltaic, Suzhou Wattway, Shenzhen Lightway, Lead Intelligent en Debont Technology.

0BB-technologie heeft al massaproductietoepassing bereikt. In april 2023 lanceerde Risen Energy met succes de eerste batch heterojunctie 0BB-cellen, waarmee de eerste toepassing van 0BB-technologie op een gigawatt-schaal productielijn werd gemarkeerd. Naarmate de technologie volwassen wordt en meer bedrijven de markt betreden, zal het massaproductieproces van 0BB in 2024 versnellen, wat de marktpenetratie zal vergroten. Naar schatting zal tegen 2025 de marktgrootte voor 0BB-apparatuur 10 miljard yuan bereiken en de marktgrootte voor 0BB-soldeerlinten 31 miljard yuan.

Industrieanalisten van New Sijie geven aan dat onder heterojunctie (HJT), TOPCon en PERC-cellen, de behoefte aan kosten- en zilverreductie het dringendst is voor HJT-cellen. In 2022 bedroeg de productiecapaciteit van HJT-cellen in China meer dan 10GW, oplopend tot ongeveer 55GW in 2023, en wordt verwacht dat dit in 2025 150GW zal bereiken. Met de snelle uitbreiding van de productie van HJT-cellen zal de toepassingsschaal van 0BB-technologie verder toenemen.

Conclusie

In de snelle ontwikkeling van fotovoltaïsche technologie evolueren MBB-, SMBB- en 0BB-zonneceltechnologieën voortdurend, wat leidt tot hogere efficiëntie, lagere kosten en betrouwbaardere prestaties.

MBB-technologie verbetert de prestaties en mechanische sterkte van zonnecellen door het aantal busbars te verhogen en het hot-spot effect te verminderen. SMBB-technologie verfijnt het busbarontwerp verder, vermindert het gebruik van zilverpasta en verbetert de betrouwbaarheid en efficiëntie van de cellen. 0BB-technologie elimineert de hoofdbusbars, optimaliseert de breedte en afstand van de hulbusbars, en bereikt kostenreductie en efficiëntieverbetering.

De vooruitgang in elk van deze technologieën drijft de groei van de fotovoltaïsche industrie. In de toekomst, naarmate deze technologieën blijven rijpen en meer wijdverspreid worden, zullen de efficiëntie en prestaties van zonnecellen blijven verbeteren, waardoor een grotere bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van wereldwijde hernieuwbare energie. De evolutie van MBB-, SMBB- en 0BB-technologieën zal de fotovoltaïsche industrie naar nieuwe hoogten stuwen.

Sinds 2008 is Maysun Solar toegewijd aan het produceren van hoogwaardige fotovoltaïsche modules. Maysun Solar biedt een verscheidenheid aan TOPCon, IBC, HJT-zonnepanelen en balkon-zonne-energiestations. Deze zonnepanelen hebben uitstekende prestaties en een stijlvol ontwerp, waardoor ze naadloos integreren met elk gebouw. Maysun Solar heeft met succes kantoren en magazijnen opgericht in veel Europese landen en heeft langdurige partnerschappen met uitstekende installateurs! Neem gerust contact met ons op voor de nieuwste moduleoffertes of met vragen over fotovoltaïsche energie. Wij helpen u graag verder.

Referentie:

Vergelijking van MBB- en 0BB-technologie voor fotovoltaïsche cellen. (n.d.). Weixin Officiële Accounts Platform. Opgehaald van [https://mp.weixin.qq.com/s/LEcWX7Xn__KIfaSRrKQNxA]

Jingge Photovoltaic. (n.d.). Over MBB, SMBB, 0BB. Weixin Officiële Accounts Platform. Opgehaald van [https://mp.weixin.qq.com/s/YaffevXIxhRpWoC52HeC3w]

Fotovoltaïsche String Lasmachine: Van aanwezigheid naar afwezigheid van rails, procesupgrades brengen nieuwe kansen. (n.d.). Opgehaald van [https://m.yicai.com/news/101833259.html]

Dialoog met JA Technology CTO Ouyang Zi: 0BB-modules beginnen naar verwachting met massaproductie in het derde kwartaal van dit jaar. (n.d.). Sohu.com. Opgehaald van [https://www.sohu.com/a/786521047_121255906].

Aanbevolen lectuur: